Компанія подала заявку на семаглутид у Китаї

09 Квітня 2024 1:20 Поділитися

Китайська компанія «Hangzhou Jiuyuan Gene Engineering» 2 квітня подала заявку щодо дозволу на маркетинг біосиміляру семаглутиду — препарату під назвою Jiyoutai.

Як повідомила про себе компанія у соцмережі, дослідження та розробку препаратів — агоністів глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1R) вона почала з 2005 р., послідовно схваливши проєкти щодо ексенатиду, ліраглутиду та семаглутиду. У 2016 р. Jiuyuan Gene була першою компанією в Китаї, яка отримала дозвіл на клінічне випробування біосимілярів ліраглутиду, потім вона співпрацювала з Huadong Medicine і стала першою в Китаї, яка отримала дозвіл на виробництво в 2023 р.

Історія та плани

У 2021 р. Jiuyuan Gene першою в Китаї отримала дозвіл на випробування біоподібних препаратів семаглутиду, завершивши клінічні дослідження III фази у 2023 р. У майбутньому Jiuyuan Gene продовжуватиме посилювати дослідження та розробку семаглутиду, проводити клінічні розробки для інших показань, таких як зменшення маси тіла, прагнучи якомога швидше надати біоподібні семаглутиду багатьом пацієнтам у Китаї, які його потребують. У той же час компанія також активно подаватиме заявки на реєстрацію за кордоном, сприятиме розвитку міжнародних ринків і надаватиме більше можливостей лікування для пацієнтів у всьому світі.

Сумніви щодо патентного захисту

Як повідомила агенція «Reuters» з посиланням на річний звіт компанії «Novo Nordisk», у Китаї термін дії патентів на препарати семаглутиду закінчується в 2026 р. Продаж відповідних препаратів у Китаї минулого року зріс більш ніж удвічі до 4,8 млрд данських крон (694 млн дол. США), що становить близько 5% світового продажу семаглутиду.

Минулого року семаглутид став найбільш продаваним засобом для лікування цукрового діабету у світі, але попит здебільшого зумовлений людьми, які прагнуть схуднути, оскільки один з двох його препаратів, що має вище дозування, має саме таке показання до застосування.

Китайська компанія не відразу відповіла на запит Reuters прокоментувати дані щодо порушення біосиміляром семаглутиду патентного захисту компанії з Європи. «Якщо компетентний суд остаточно не вирішить, що відповідний патент недійсний, ми не зможемо комерціалізувати JY29-2 (Jiyoutai) до закінчення терміну його дії», — відповів представник компанії «Jiuyuan Gene».

За матеріалами mp.weixin.qq.com; www.reuters.com; en.china-gene.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті