Що відомо про перелік медичного обладнання в Класифікаторі медичних виробів?

12 Квітня 2024 2:33 Поділитися

З 2019 р. у державну систему закупівель Prozorro інтегровано Класифікатор медичних виробів, використання якого передбачає можливість оптимізації закупівлі цієї продукції закладами охорони здоров’я, попередження можливих маніпуляцій щодо назви і призначення медвиробів та точніше орієнтуватися у медичному обладнанні та матеріалах тощо.

Класифікатор 024:2023 (НК 024:2023) «Класифікатор медичних виробів»1 затверджено наказом Міністерства економіки України від 24 травня 2023 р. №4139. Він гармонізований з міжнародною номенклатурою медичних виробів (Global Medical Device Nomenclature — GMDN), яка використовується в понад 70 країнах світу, та містить інформацію про медичні вироби та їх характеристики.

Нагадаємо, що медичні вироби — це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та забезпечення таких процесів2.

Об’єктами НК 024:2023 є медичні вироби (медичні прилади та техніка), на які поширюється дія Технічного регламенту (ТР) щодо медичних виробів (постанова Кабінету Міністрів України (КМУ) від 02.10.2013 р. № 753), ТР щодо медичних виробів для діагностики in vitro (постанова КМУ від 02.10.2013 р. № 754), ТР щодо активних медичних виробів, які імплантують (постанова КМУ від 02.10.2013 р. № 755).

Метод класифікації у НК 024:2023 — ієрархічний, порядковий, п’ятизначний. Кожна з позицій складається з індивідуального коду, назви терміну українською та англійською мовами та опису терміну українською та англійською мовами.

НК 024:2023 може бути застосований органами державної влади, органами місцевого самоврядування, закладами охорони здоров’я, виробниками медичних виробів, іншими підприємствами, установами та організаціями для ідентифікації інструментів, апаратів, приладів, пристроїв, матеріалів або інших виробів, що належать до медичних виробів. Зокрема, замовникам він може допомогти при описі предмету закупівлі, виробникам — більш точно описати власні продукти, адже містить точні характеристики, властивості та призначення кожного виробу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

1politekhmed.ua/klasufikator-meduchnuh-vurobiv/.

2Відповідно до Закону України від 6 липня 1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами та доповненнями.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті