Чеський SÚKL розгляне скарги щодо недоставки ліків до аптек

16 Квітня 2024 11:12 Поділитися

За словами уповноваженого директора Якуба Веліка (Jakub Velík), Державний інститут контролю за лікарськими засобами (Státní ústav pro kontrolu léčiv — SÚKL) Чехії готовий приймати та розглядати ініціативи аптек із подолання упередженості дистриб’юторів при постачанні ліків. Про це він сказав на пресконференції міністерства охорони здоров’я 15 квітня. За словами представників міністерства, для розв’язання проблеми достатньо дотримання чинного законодавства, змінювати його не потрібно.

«З позиції Державного інституту контролю за лікарськими засобами, ми не можемо погодитися на будь-яку фаворитизацію чи нехтування окремими аптеками порівняно з іншими», — зазначив Я. Велик. За його словами, на підставі пропозицій аптек SÚKL розслідуватиме підозри щодо таких дій у практиці дистриб’юторів. На його думку, найкращі докази можна отримати, проаналізувавши дані щодо постачання, які дистриб’ютор регулярно надає SÚKL згідно із законом про ліки (§ 77; 1; f).

І SÚKL, і Чеська фармацевтична асоціація (Česká lékárnická komora) готові надати максимум даних і співпрацювати для усунення такої практики, зазначив її президент Алеш Кребс (Aleš Krebs).

За словами міністра охорони здоров’я Властіміла Валка (Vlastimil Válk), не слід суттєво змінювати закон безпосередньо через 4 міс після набрання чинності останньою поправкою, яка є впровадженням європейської директиви. Тому він не підтримує поправку, запропоновану депутатом Яном Кухаржем (Jan Kuchař) до Закону про ліки, яка обговорюється в Палаті представників.

Згідно з пропозицією Я. Кухаржа, до закону про лікарські засоби має повернутися так званий захищений канал розподілу. Дистриб’ютори ліків повинні мати достатньо запасів, щоб забезпечити аптеки протягом 2 днів після отримання замовлення. Але з січня цього року дистриб’ютор і виробник вже мають зберігати півмісячний запас вибраних ліків. За словами В. Валека, у той час, коли захищений канал збуту був частиною закону, це не покращило ситуацію з дефіцитом ліків.

Навпаки, ця пропозиція має підтримку серед власників невеликих незалежних аптек. Вони стверджують, що перебувають у невигідному становищі щодо постачання ліків за рецептом. Згідно з попередніми заявами голови Спілки власників аптек (Grémia majitelů lékáren) Марко Хампеля (Marka Hampela), зараз немає жодних гарантій, що аптека дійсно отримає замовлені ліки. Про це фармацевти також написали петицію, яка наразі налічує 438 підписів.

За матеріалами mzd.gov.cz, www.zdravotnickydenik.cz

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті