У Фінляндії розпочали аптечну заміну на біосиміляри

17 Квітня 2024 10:59 Поділитися

За даними недавнього дослідження Університету Тампере (Tampereen yliopiston), широко застосовувані біосиміляри заощадили близько 102 млн євро у витратах на ліки у Фінляндії у період 2018–2021 рр.

У дослідженні порівнювали зміни цін і практику відшкодування адалімумабу та етанерцепту після виходу біосимілярів на ринки Фінляндії та Естонії. Також було зроблено припущення, як могли розвиватися витрати на ліки у Фінляндії за умови процедури визначення цін, схожої на естонську. Дослідження проведено спільно з дослідницьким підрозділом університетської аптеки (Yliopiston аpteekin).

Різні моделі ціноутворення

Згідно з дослідженням, економія могла бути приблизно на 183 млн євро більшою, якби регуляцію цін проводили у Фінляндії так само швидко та ефективно, як в Естонії.

«Наше дослідження показує, що потенціал економії, який приносять біосиміляри, є більшим, ніж передбачалося раніше, особливо коли дорогі та економічно ефективні ліки, такі як адалімумаб і етанерцепт, стають частиною цінової конкуренції», — пояснив ревматолог Ярно Рутанен (Jarno Rutanen) з Університету Тампере.

У Фінляндії ціна контролюється за правилом ціноутворення, згідно з яким біосиміляр має бути на 30% дешевшим за оригінальний продукт, щоб бути прийнятим у систему відшкодування вартості ліків. Однак ринкова цінова конкуренція у Фінляндії розвивається повільно. Натомість в Естонії у 2019 р. запровадили референтне ціноутворення, що швидко знизило ціни на продукти на 70–80%.

Аптечна заміна на біосиміляри

Після отримання результатів дослідження Фінляндія змінила своє законодавство щодо біологічних ліків. У 2024–2025 рр. поступово розпочнеться аптечний обмін біологічних препаратів, коли біологічний препарат пацієнта обмінюватиметься в аптеці на найдешевший взаємозамінний продукт. Аналогічний захід щодо генериків практикують із 2003 р.

Так, з 1 квітня 2024 р. аптечна заміна поширюється на препарати еноксапарину, з 1 січня 2025 р. — на інші біологічні препарати, крім інсуліну, а з 2025–2026 рр. — на інсуліни тривалої дії. Аптечна заміна поки не поширюватиметься на інсуліни короткої дії та біологічні препарати для лікування дітей віком до 18 років.

Лікар може заборонити заміну ліків, якщо для цього є медична або терапевтична причина. Також пацієнт може відмовитися від переходу на більш доступний лікарський засіб. Щоправда, тоді різницю в ціні на ліки йому доводиться оплачувати самостійно.

«Сподіваємося, що реформа сприятиме ціновій конкуренції, знизить ціни на ліки і таким чином заощадить витрати держави на відшкодування ліків. Проте за масштабом запровадження реформа є першою у світі. Тому важливо відслідковувати лікування та економічні наслідки реформи», — констатує Я. Рутанен.

Рецепти та перспективи

Адалімумаб і етанерцепт — це біологічні препарати, що застосовуються при аутоімунних захворюваннях, таких як ревматоїдний артрит, псоріаз і запальні захворювання кишечнику. Вони отримали терапевтично взаємозамінні та конкурентоспроможні біоподібні препарати після закінчення терміну дії патенту.

На початку 2024 р. на ринку Фінляндії були біосиміляри для понад 20 біологічних препаратів. Серед цих поширених ліків, які використовуються в амбулаторних умовах, — еноксапарин, адалімумаб і етанерцепт, а також інсулін лізпро, інсулін аспарт і інсулін гларгін для лікування цукрового діабету.

Якщо для біологічного препарату доступні біосиміляри, лікар зобов’язаний призначити найменш дорогий із цих препаратів. Рецепт дійсний лише один рік. Крім того, застосуванню біосимілярів тепер сприятиме обмін ліків в аптеці, який впроваджуватиметься поетапно з 2024 до 2026 р.

За матеріалами www.apteekkari.fi, www.terveyskirjasto.fi, skytte.ut.ee

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*