Українська делегація взяла участь у роз’яснювальній зустрічі Єврокомісії щодо скринінгу законодавства у сфері охорони здоров’я

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що її представники взяли участь у роз’яснювальній зустрічі Європейської комісії з Україною та Молдовою щодо здійснення офіційного скринінгу законодавства. Зустріч присвячено переговорному розділу 28 «Захист прав споживачів та охорона здоров’я». Засідання проходило в гібридному форматі. Українську делегацію в Брюсселі очолювала Марина Слободніченко, заступник міністра охорони здоров’я України.

Під час зустрічі Європейської комісії детально обговорювалися різні напрямки переговорного розділу 28. Зокрема, основний акцент звучав у контексті теми щодо особливостей європейського законодавства в частині захисту прав споживачів, обігу лікарських засобів та медичних виробів, транс­кордонної охорони здоров’я, прав пацієнтів, розвитку електронного здоров’я, трансплантації, донорства крові тощо.

«Колеги з відповідальних генеральних директоратів адміністрації Європейської комісії презентували ключові аспекти, окреслили цілі регулювання найближчого майбутнього та відповіли на запитання щодо імплементації відповідних норм законодавства в країнах-кандидатах», — зазначила заступниця директора Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Інна Онищенко.

Заступник міністра охорони здоров’я України Марина Слободніченко поінформувала колег з Європейської комісії щодо стану приведення української законодавчої бази у відповідність до європейської. Наразі Україна виконала у сфері громадського здоров’я 78% вимог Угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС).

«Євроінтеграція України вже давно вийшла за межі виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Зараз, попри повномасштабну війну та чимало викликів для української системи охорони здоров’я, ми продовжуємо активно працювати над імплементацією всього законодавства ЄС у сфері захисту прав споживачів та охорони здоров’я, а також залучення передового досвіду наших партнерів. Мета — досягти ефективної та, головне, результативної взаємодії з європейськими колегами. Завдяки таким роз’яснювальним зустрічам з Європейською комісією ми стаємо ще ближче до кращого розуміння права ЄС та спільного бачення щодо імплементації тих чи інших норм, тож крок за кроком рухаємося в цьому напрямку», — зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції М. Слободніченко.

Також вона повідомила, що наразі в Україні триває робота над розвитком та реформуванням фармацевтичного сектору, зокрема, йдеться про створення нового регуляторного органу. Ще одним важливим напрямом роботи є посилення заходів із контролю над реалізацією тютюну та його законодавчим врегулюванням. Наразі триває робота з приєднання до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном.

Крім того, продовжується робота над імплементацією Директиви про транс­кордонну охорону здоров’я, яка є одним із базових законодавчих актів на шляху до входження в спільний медичний простір ЄС. Директива регламентує можливість для українських пацієнтів отримувати якісну медичну допомогу в країнах ЄС, а громадянам інших країн ЄС — в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами nszu.gov.ua, moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті