Темпи зростання ринку відновилися

19 Квітня 2024 6:25 Поділитися
Значний спад, який фіксувався на 13-му тижні, був зумовлений високою базою порівняння у 2023 р. Тоді серед населення виникли панічні настрої напередодні запровадження електронного рецепта на всі рецептурні ліки, і населення скуповувало ліки про запас. З 14-го тижня темпи зростання почали відновлюватися і на 15-му тижні становлять 28% у грошовому та 8% у натуральному вираженні. Наразі ринок демонструє темпи розвитку значно вищі, ніж у попередні тижні. Причина значних темпів зростання полягає в тому, що минулого року цього тижня святкувався Великдень, а у святкові дні обсяги продажу зазвичай менші, тож цього року фіксується значне зростання порівняно із минулорічними показниками. У цій публікації наведені показники розвитку ринку у 2024 р. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

НА 15-му тижні темпи розвитку ринку відновилися. При цьому показники значно вищі, ніж у попередні тижні. Темпи зростання у грошовому вираженні становлять 28%, а у натуральному — 8% порівняно із аналогічним періодом минулого року. Як вже зазначалося, значні темпи зростання пов’язані із низькою базою порівняння минулого року через святкування Великодня. Якщо порівнювати обсяги продажу із 14-м тижнем, то вони майже не змінилися та залишаються на тому самому рівні (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 15-го тижня 2024 р.

У той же час поденна динаміка викликає певний оптимізм. Темпи зростання у грошовому вираженні зростають, а у натуральному темпи спаду знижуються. Станом на 9.04.2024 р. зростання у гривневому вираженні становить 18%, а спад у натуральному — –1,5% (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 16 квітня 2024 р.

У розрізі АТС-груп 2-го рівня продовжується тренд до зменшення частки анальгетиків та засобів, що застосовуються при застуді і кашлю, у загальній структурі аптечного продажу (рис. 3). У той же час частка препаратів груп M01 «Протизапальні та протиревматичні засоби» та С09 «Засоби, що діють на ренін-ангіотензинову систему» зростає.

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 16 квітня 2024 р.

Ціни на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. залишаються відносно стабільними. На окремі препарати фіксується зростання, але в цілому ціни підвищуються помірно. Середній показник зростання цін серед топ-10 SKU* станом на 16.04.2024 р. становить 3% порівняно із початком року (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 16 квітня 2024 р.

Наразі інфляційна складова залишається одним із основних факторів зростання ринку у гривневому вираженні. Інфляційний індекс, що відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, на 15-му тижні, за даними компанії «Proxima Research», становить 11% (рис. 5). Також значний внесок у зростання ринку на 15-му тижні зробило збільшення фізичного споживання ліків порівняно із аналогічним тижнем минулого року.

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 15-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті