У Литві нова фармацевтична послуга дозволить виписувати рецепти на 12 міс.

29 Квітня 2024 2:38 Поділитися

У Литві з початку 2025 р. лікарі зможуть виписувати ліки терміном понад пів року, тобто на 6–12 міс. Проте щоб забезпечити належне та раціональне застосування ліків у довгостроковій перспективі, через 6 міс лікарські засоби можна відпускати за діючим рецептом тільки після надання фармацевтом відповідної аптечної послуги. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я країни. Відповідний наказ (Nr. V-450 від 22 квітня) міністерства про порядок надання послуг з фармацевтичної опіки набуває чинності з 1 січня 2025 р.

Нині у Литві лікар може призначати відшкодовані препарати не довше ніж на пів року. Після запровадження нової фармацевтичної послуги виписувати рецепт можна буде на термін понад 6 міс, але не довше 12 міс. Такі рецепти з більш тривалим терміном дії дозволять виписувати дорослим пацієнтам, які вже приймали призначені їм препарати протягом певного періоду, після оцінки стану здоров’я та враховуючи план лікування, необхідність досліджень та інші аспекти. Але через 6 міс пацієнт має отримати послугу фармацевтичної опіки щодо продовження відпуску ліків за рецептом і з’ясування, чи можна пацієнту продовжувати відпускати ліки, чи слід направити його на консультацію до лікаря.

Послуга фармацевтичної опіки — це індивідуальна консультація, під час якої з пацієнтом обговорять різні аспекти застосування ліків та лікування хронічного захворювання, пояснять, як розв’язати поточні проблеми. Якщо фармацевт виявить, що хронічне захворювання не лікується належним чином, він направить пацієнта на консультацію до лікаря.

Вимоги до аптек

Послуга фармацевтичної опіки може надаватися лише в аптеці, яка відповідає певним вимогам. Зокрема, в аптеці повинні працювати не менше двох фармацевтичних спеціалістів, один з яких має бути фармацевтом. Має бути розроблений та затверджений порядок надання послуги (послуг) відповідно до положень належної аптечної практики. Для забезпечення конфіденційності та збереження особистих даних мають бути передбачені належні організаційні та технічні заходи безпеки. Деякі спеціальні вимоги висувають й до приміщення для надання послуги.

Про готовність надавати послугу аптека має повідомити державну службу контролю за лікарськими засобами (Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba) не менше ніж за 14 днів. Служба публікує на своєму вебсайті www.vvkt.lt перелік аптек, які надають послуги, із зазначенням назви аптеки, адреси місця діяльності аптеки.

Фармацевти, які надають послугу з безперервного відпуску (реалізації) рецептурних лікарських засобів, набувають компетентності після проходження програми навчання «Фармацевтичні послуги з безперервного відпуску (реалізації) лікарських засобів за рецептами» тривалістю не менше 8 год, яка складається з:

  • 6-годинного теоретичного курсу (передбачає підготовку із раціонального застосування лікарських засобів; моніторингу хронічних захворювань, оцінки показників здоров’я; виявлення проблем із застосуванням ліків; складання графіка прийому ліків;
  • 2-годинного практичного курсу/симуляції, під час якого набувають навичок використання послуги для безперервного відпуску (продажу) рецептурних лікарських засобів на практиці.

Крістіна Неманіуте-Гаґе (Kristina Nemaniūtė-Gagė), голова Литовської фармацевтичної асоціації (Lietuvos vaistinių asociacijos), поділилася із виданням «Lietuvos sveikatai» принципами, які закладено у концепцію нової послуги, і як відбувалося їх формування. За її словами, робоча група у міністерстві охорони здоров’я витратила багато часу на підготовку проєкту нормативних змін. «Ми цілих 3 роки займаємося таким невеликим питанням… Так бути справді не повинно», — зазначила вона, висловивши надію на поширення цифровізації.

Модернізація системи е-здоров’я

«Нераціональне застосування лікарських засобів є перешкодою для забезпечення якісних медичних послуг, підвищення якості життя населення та зниження вартості лікування. Завдяки впровадженню послуги фармацевтичної опіки фармацевти зможуть використовувати більше своїх компетенцій, контролювати дотримання пацієнтом рекомендацій щодо лікування, навчати пацієнта та більше залучати його до процесу керування фармакотерапією. Також заохочуватимуть раціональне застосування ліків, короткі черги до лікарів. Лікарі зможуть більше часу приділяти діагностиці та лікуванню гострих, складних захворювань», — пояснила Анжеліка Орайте (Anželika Oraitė), директор департаменту фармацевтичної політики профільного міністерства.

А. Орайте звернула увагу на опубліковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я дані про те, що понад 50% пацієнтів неправильно застосовують ліки, — не виконують приписи лікарів, невідповідально займаються самолікуванням тощо.

Впровадження нової послуги фармацевтичної опіки безперервного відпуску рецептурних препаратів в аптеці тісно пов’язане з розвитком електронного (е-) здоров’я та модернізацією е-рецепта. Зміни забезпечать доступність інформації про хід лікування пацієнта як лікарю, який призначає, так і фармацевту, який надає послугу фармацевтичної допомоги. Планується, що модернізація триватиме до 2025 р., що дозволить створити умови для забезпечення безперервного відпуску лікарських засобів із наданням послуги фармацевтичної опіки.

Більше повноважень для фармацевта

Вайва Гражинскієне (Vaiva Gražinskienė) з профспілки аптечних працівників, зазначила, що можливості системи е-здоров’я також дозволяють впорядкувати відпуск рецептурних препаратів без рецепта. Вона підкреслила, що йдеться не про всі, а лише про деякі ліки. Можна було б скласти список таких препаратів, які безпечно відпускати фармацевту.

«Якщо людина приходить в аптеку через високий артеріальний тиск, ми знаємо, що препаратом першого вибору є каптоприл. Однак наразі фармацевт не має права відпускати його. Він може лише порекомендувати звернутися по екстрену допомогу…», — зазначила В. Гражинскієне, яка вважає такі обмеження надмірними.

У міністерстві зазначають, що пропозиція дозволити фармацевтам відпускати певні рецептурні ліки у ситуаціях гострої необхідності буде оцінена експертами найближчим часом. В якості прикладу наводять препарати для екстреної контрацепції, протимігренозні засоби тощо.

За матеріалами sam.lrv.lt; e-tar.lt; lsveikata.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті