Наскільки дієвою є система перевірки міжмедикаментозної взаємодії в Литві?

08 Травня 2024 10:50 Поділитися

У 2023 р. інструмент для перевірки взаємодії ліків, запроваджений міністерством охорони здоров’я Литви, дозволив уникнути понад 1 млн клінічно значущих взаємодій (рівня D). Іншими словами, стільки разів медичні працівники брали до уваги повідомлення системи та відповідно коригували лікарські призначення.

Інструмент для перевірки взаємодії препаратів доступний безкоштовно для всіх медичних працівників, які користуються порталом Esveikata.lt або працюють у внутрішніх інформаційних системах установ, інтегрованих в електронну систему охорони здоров’я. Так, під час призначення після вибору лікарського засобу лікарем система надає автоматичне повідомлення про клінічно значущу взаємодію або побічні реакції у зв’язку з ліками, які вже використовує пацієнт, їх можливі наслідки та рекомендації щодо дій у разі виявлення таких взаємодій. У кожному повідомленні є посилання, за допомогою якого можна отримати доступ до вебсторінки з більш детальним описом взаємодії.

Система перевірки взаємодії препаратів накопичила інформацію про понад 28 тис. різних комбінацій. При цьому інформація про ліки в базі даних системи оновлюється 4 рази на рік на основі новітніх досліджень, і кількість модифікацій сягає 1000–1500 щорічно.

В організації роботи системи Литва наслідує досвід Швеції, Фінляндії, Німеччини, Австрії, Італії та Естонії.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами sam.lrv.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті