У зоні уваги — епідеміологічна ситуація у постраждалих від повені областях

14 серпня у приміщенні прес-центру Кабінету Міністрів України відбулася прес-конференція, присвячена основним напрямкам діяльності МОЗ щодо запобігання поширенню інфекційних захворювань та нормалізації епідемічної ситуації в зоні стихійного лиха. У ній взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Юрченко та виконуючий обов’язки першого заступника міністра, Головного державного санітарного лікаря України Анатолій Пономаренко.

Відкриваючи конференцію, керівник штабу МОЗ із ліквідації наслідків повені Володимир Юрченко поінформував, що з початку виникнення надзвичайної ситуації були задіяні плани оперативного реагування на надзвичайні ситуації, створений оперативний штаб для координації зусиль в областях між службами та відомствами центрального підпорядкування, створені штаби при обласних державних адміністраціях і управліннях охорони здоров’я, які продовжують роботу і сьогодні.

Обласними СЕС продовжується здійснення моніторингу за санітарною та епідеміологічною ситуацією, станом довкілля та об’єктів підвищеного епідризику, проведення оцінки і прогнозування санітарно-епідеміологічної ситуації у зонах надзвичайної екологічної ситуації.

Внаслідок стихійного лиха загинуло 39 осіб, з них 8 дітей: 3 — від удару блискавки, 1 — від побутової електротравми, інші — в результаті утоплення.

Було зазначено, що внаслідок паводку зазнали збитків 179 закладів охорони здоров’я, в  тому числі 4 санаторії, що підпорядковані МОЗ, які становлять 70,373 млн грн., в тому числі 2,780 млн грн. — по  санаторіях.

В осередках ураження продовжують працювати 184 лікарі та 2263 середні медичні працівники. Не поспішають згортати роботу 884 мобільні бригади СЕС, які надають допомогу безпосередньо в  населених пунктах, що звільнилися від наслідків паводку, проводять роз’яснювальну роботу з питань дотримання правил особистої гігієни, поведінки з водою та продуктами харчування в умовах повені. За наказом МОЗ України від 25.07.2008 р. № 256 «Про невідкладні комплексні заходи щодо медико-санітарного забезпечення населення та ліквідації наслідків паводку в  Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій областях», державною СЕС з інших областей направлені бригади для підсилення місцевих лікарів, також в  складі оперативного штабу МОЗ України створена лінія зворотного зв’язку, яка працює в цілодобовому режимі.

З метою науково-методичного забезпечення державного санітарно-епідеміологічного нагляду, фахівцями провідних науково-дослідних установ АМН України були розроблені методичні рекомендації «Планування заходів щодо попередження епідемічних ускладнень внаслідок надзвичайних ситуацій, викликаних повенями», в  яких вдало поєднані знання науковців, практиків та системний підхід, були затверджені відповідним наказом МОЗ № 454 від 13.08.2008 р. і доведені до відома керівників установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку. У зоні екологічної кризи працівниками СЕС проводиться санітарно-просвітницька робота за підтримки ЗМІ.

Оглянуто 15,7 тис. дорослих і 2,5 тис. дітей постраждалого населення, серед яких виявлено 2559 соматичних хворих, з них 495 — діти. В. Юрченко зазначив, що статистичні дані щодо поширеності соматичних захворювань серед госпіталізованих хворих не відрізняється від допаводкового періоду.

Проводиться щоденний моніторинг інфекційної захворюваності. Станом на 14.08.2008 р. госпіталізовано 330 інфекційних хворих, із них 123 дитини, 1-ше місце за цим показником займають гострі кишкові інфекції, 2-ге — лептоспіроз, 3-тє — дизентерія. По кожному випадку проведено обов’язкове епідеміологічне розслідування з метою недопущення поширення захворювання.

Але інкубаційний період деяких інфекцій триває 3–4–6 тиж і ще не закінчився. І вже на початку навчального року на постраждалі регіони очікує складний період: саме у вересні не виключені спалахи вірусного гепатиту А, тому триває підготовка господарчої бази та фахівців для подальшого контролю епідемічної ситуації у зоні надзвичайної ситуації. У лікувально-профілактичних закладах постраждалих областей звільнені ліжка для безперешкодної госпіталізації соматичних хворих та створені резерви ліжок на випадок спалаху епідемій.

Як наголосив Анатолій Пономаренко, найбільш загрозливим чинником ризику виникнення епідемій у постраждалих регіонах є стан питного водопостачання і забруднення території після паводку. Традиційні туристичні маршрути областями України тимчасово не функціонують до ліквідації наслідків. Майже 7 тис. дітей з постраждалих областей направлено на санаторно- курортне лікування та оздоровлення до санаторіїв МОЗ та закладів курортного відпочинку інших відомств. Всі діти оглянуті педіатрами та сімейними лікарями, оформлені медичні висновки про стан їхнього здоров’я, а санітарно-епідеміологічною службою надані довідки про епідоточення.

Безумовно, безпрецедентне бактеріологічне та хімічне навантаження на природу сумарно викликає велику тривогу в комплексному забрудненні й комплексних наслідках. Обсяги того, що відбувалося, не мають аналогів, це ускладнює роботу і з ліквідації, і з прогнозу ситуації, до якої залучені фахівці ВООЗ і вітчизняні науковці та практики.

Несприятливі погодні умови призвели до нових підтоплень деяких населених пунктів у Закарпатській обл. та змусили фахівців на місцях неодноразово повторювати дезінфекцію води після відкачки на 33,4 тис. об’єктів, у тому числі 98 водопроводів та 33,2 джерел децентралізованого водопостачання, що не тільки негативно позначилося на оперативності та ефективності робіт щодо ліквідації наслідків повені, а й майже спустошило запаси дезінфекційних засобів для води.

Станом на 13.08.2008 р. в окремих населених пунктах зони надзвичайної екологічної ситуації залишаються підтопленими 26,6 тис. об’єктів, з них 45 джерел централізованого та 9,6 тис. — децентралізованого водопостачання, 11 каналізаційних очисних споруд, 10 кладовищ, 1 сміттєзвалище та більше 7 тис. надвірних туалетів.

СЕС постраждалих районів блокувало роботу 150 централізованого та 37,8 тис. децентралізованого водопостачання, з них 1,5 тис. — громадського. Натомість державою, органами місцевого самоврядування та МНС організовано привезення води для побутово-харчових потреб.

Станом на 14 серпня проведено майже 25,5 тис. лабораторних досліджень питної води, з них 4,3 тис. виявилися нестандартними. У ході проведених досліджень встановлено, що вода забруднена у 16% джерел, з них 5,5% — джерел централізованого господарського водопостачання, з них 4% — хімічні, а 6% — бактеріологічні забруднення.

Найбільшу тривогу викликає децентралізоване водопостачання. Проведено 15,9 тис. досліджень колодязної води, у тому числі 3,3 тис. — нестандартні. Їх результати свідчать, що вода у 20,6% криниць забруднена, у 23% з них — бактеріологічними та 16% — хімічними чинниками.

Було підкреслено, що бактеріальне забруднення не є єдиною чи найголовнішою проблемою у зоні лиха: у поверхневі джерела водопостачання та ріки потрапило багато хімічних речовин. З перших днів проводиться моніторинг якості хімічного стану води на місцях: зроблено відбір проб по 6 областях. Таким чином, визначені «точки» найбільшого ризику, у яких було взято проби питної води, продуктів харчування, ґрунту, всіх об’єктів довкілля. Результати цих досліджень істотно вплинуть на подальший прогноз ситуації і коригування дій оперативних штабів різних ступенів підпорядкування та інших служб і відомств у постраждалих областях, а через місяць в тих же «точках» будуть повторно зроблені хімічні аналізи. Від результатів повторного, максимально розгорнутого хімічного аналізу залежатиме подальший прогноз епідеміологічної та екологічної ситуації не тільки у зоні надзвичайної екологічної ситуації, а й у всій країні.

Як наголосили фахівці, проблемним залишається забезпечення ліквідаторів надзвичайної ситуації на місцях не тільки дезінфекційними засобами (в  тому числі для посилення дезінфекційного режиму на водозабірно-водопровідних спорудах), а й пально-мастильними матеріалами для доставки населенню питної води, а також проведення очищення затоплених та замулених водозабірних споруд і криниць, відновлення роботи каналізаційних насосних станцій тощо. У зв’язку з існуючими проблемами за дорученням міністра охорони здоров’я України Василя Князевича розблоковано епідеміологічний фонд, з якого виділено 4 млн грн. на закупівлю дезінфекційних засобів, поживних середовищ для лабораторних досліджень та пально-мастильних матеріалів, для забезпечення постійного транспортного зв’язку з постраждалими регіонами; підготовлено обґрунтування на 8,5 млн грн. — для закупівлі додаткової кількості дезінфекційних засобів з резервного фонду держави.

Не залишаються осторонь існуючих проблем служба медицини катастроф МОЗ України, організація «Лікарі без кордонів» та служба невідкладної медичної допомоги «Борис», «Український Медичний Союз», а також фармацевтичні компанії, які продовжують надавати гуманітарну допомогу. За період з 6 по 14 серпня 2008 р. ВАТ «ІнтерХім» надало обласній психіатричній лікарні м. Чернівці психотропні препарати на загальну суму 32 тис. грн., а представництво «Санофі Пастер» в Україні надало вакцину проти гепатиту А у кількості 1165 доз, збільшивши свій вагомий вклад до суми 1 048 190 грн.

З переліком лікарських засобів та виробів медичного призначення, яких потребують постраждалі регіони у вигляді гуманітарної допомоги, можна ознайомитись на сайті www.moz.gov.ua, www.apteka.ua.n

Олександра Цимбал,
фото Андрія Товстиженка


Звернення міністра охорони здоров’я Василя Князевича до медичних працівників України

Василь Князевич

Шановні, дорогі колеги — лікарі, медсестри та всі, хто прийшов на допомогу у важкі хвилини стихійного лиха, яке трапилося 23–25 липня в 6 областях України, хто дотепер щодня докладає сили та знання, рятуючи хворих.

Дозвольте висловити слова глибокої подяки за підтримку в ці дні. Переконаний, що саме у скрутних ситуаціях виявляється істинна сутність людини.

Найтепліші слова я хочу адресувати медикам на місцях, які взяли на себе найбільший тягар в перші хвилини повені. Недосипаючи ночами, ви були і залишаєтесь відданими своєму професійному обов’язку, допомагаєте співвітчизникам, незважаючи на власні зруйновані чи підтоплені домівки, сімейні негаразди.

Я також дякую всім колегам з інших куточків України, які щодня надають фахову, психологічну і матеріальну допомогу постраждалим.

Особливі слова підтримки хочу висловити Держсанепідслужбі, яку хоч і жорстко критикую останнім часом, все ж усвідомлюю міру відповідальності, яка лежить на її плечах. Сьогодні саме ви, санітарні лікарі, на передовій нашого благополуччя, завдяки вашій наполегливій роботі вдається тримати під контролем поширення інфекційних захворювань у постраждалих регіонах.

Підкреслюю, що головним завданням для всіх нас є збереження здоров’я людей. Тому тільки об’єднавши зусилля, ми зможемо досягнути поставленої мети та протистояти стихійному лиху!

З глибокою повагою,
міністр охорони здоров’я України
Василь Князевич

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті