Напій з цикорієм: потенційна користь чи неочікувана шкода?

30 Травня 2025 10:40 Поділитися
У сучасному світі турбота про здоров’я стає не просто життєвою необхідністю, а трендом. Зокрема, щоб підтримати його, люди шукають корисні природні альтернативи, які б могли збагатити їхній раціон. Одне з важливих місць серед них посідає розчинний трав’яний напій на основі цикорію, який традиційно вже багато років використовується в народній медицині та поступово проникає у світ сучасної дієтології, зокрема як замінник кави. Але чи справді напій з цикорієм такий корисний, чи може у нього є «підводні камені»? Про те, хто та як може отримати користь від цього продукту, а кому краще не захоплюватися його споживанням, — у нижченаведеній статті.

Коротко про цикорій

Цикорій звичайний (петрів батіг) — багаторічна рослина з яскраво-блакитними квітами, що росте як у дикій природі, так і культивується у різних частинах світу в якості харчової добавки. Зокрема, листя та квіти цієї рослини зазвичай використовуються в салатах, екстракти додають до напоїв для покращення смаку, а з багатих на інулін бульбоподібних коренів готують інгредієнти для харчової промисловості. Особливе місце займає цикорій у народній медицині, де він використовується для допомоги хворим з різними патологічними станами.  І недарма! Адже більша частина цієї рослини містить цілий комплекс поживних речовин, включно з вуглеводами, білками, вітамінами, мінералами, розчинною клітковиною, мікроелементами та низкою біологічно активних (фітоактивних) речовин, таких як інулін, кумарини, таніни, мономерні флавоноїди, сесквітерпенові лактони, що проявляють різноманітні властивості. Оздоровча дія, яка приписується активним інгредієнтам цикорію, включає, серед іншого, протизапальну, противірусну, антибактеріальну, антимутагенну, протигрибкову, антигельмінтну, імуностимулювальну та пробіотичну дію, а також антиоксидантні властивості (Nwafor I.C. et al., 2017). Варто відзначити й підтвердження у дослідженнях гепатопротекторного потенціалу сполук цикорію (може підтримувати здоров’я печінки) (Siddiqa A. et al., 2024).

Що собою являє розчинний цикорій та як його виготовляють?

Розчинний цикорій — це безкофеїновий напій, який у всьому світі вживають як замінник кави. Для виробництва цього напою використовують коріння рослини, яке піддають сушці, обсмажуванню (140–180 °C протягом 20–60 хв), подрібненню та розпилювальному сушінню, що досить схоже на термічний процес обробки кавових зерен, хоча й з використанням нижчих температур та тривалішого часу. Під час цього процесу хімічний склад коренів цикорію змінюється через деградацію та трансформацію деяких сполук, виявлених у сировині. Інулін та більшість амінокислот, наявних у коренях цикорію, значною мірою деградують під час процесу обсмажування, тоді як моносахариди, такі як глюкоза та фруктоза, спочатку зменшуються, а потім збільшуються до стадії темного обсмажування (173 °C, протягом 55 хв). Кінцевий продукт цих реакцій — меланоїдини — високомолекулярні азотисті сполуки коричневого кольору (формуються з фрагментів, багатих на полісахариди, білки та фенольні сполуки), що, серед іншого, характеризуються антиоксидантними та протизапальними властивостями. Отриманий екстракт цикорію висушують до стану порошку або гранул, які й додають до води, щоб отримати трав’яний напій (Petronilho S. et al., 2022).

Користь цикорію: вплив напою на серце, артеріальний тиск та травлення

Однією з важливих особливостей розчинного цикорію є його благотворний вплив на шлунково-кишковий тракт. Завдяки високому вмісту у складі цикорію інуліну, який діє як пребіотик, споживання напою, що його містить, сприяє покращенню процесу травлення, стану кишкової мікрофлори, що, зокрема, відіграє важливу роль у зборі, зберіганні та витрачанні енергії, отриманої з їжі організмом, зменшенню кількості проблем із закрепами тощо (Krajmalnik-Brown R. et al., 2012; Reimer R.A. et al., 2020; Araújo M.M. et al., 2022).

Споживання напою з цикорієм стане в нагоді й тим, хто має проблеми з розладами серця і судин, зокрема з артеріальним тиском. Дослідження свідчать про позитивний вплив від споживання екстракту цикорію на зниження рівнів загального холестерину та артеріального тиску (Sajid M. et al., 2024).

Не менш важливим доповненням розчинний цикорій стане й для осіб, яким потрібно контролювати рівень глюкози в плазмі крові. Зокрема, інулін в його складі може сприяти зниженню рівня глюкози в плазмі крові (Zhang W. et al., 2020), що може бути актуальним для профілактики та контролю інсулінорезистентності та цукрового діабету II типу.

Шкода цикорію: кому не підходить розчинний напій?

Незважаючи на численні переваги, вживання розчинного цикорію може бути небажаним або навіть шкодити.

Найбільш поширена проблема — індивідуальна непереносимість або алергічні реакції (цикорій перехресно реагує з пилком берези (Cadot P. et al., 2003)). Обережним також треба бути особам із жовчнокам’яною хворобою (споживання цикорію може стимулювати вироблення жовчі та призвести до руху каменів), гастритом або виразкою шлунка (гіркота цикорію може стимулювати секрецію шлункового соку, небажану при цих хворобах), синдромом подразненого кишечнику (при надмірному вживанні може викликати здуття живота, підвищене газоутворення, діарею) тощо.

Кому варто вживати цикорій замість кави?

З огляду на вищезазначені властивості розчинного цикорію, його споживання буде актуальним як для здорових людей, які хочуть не просто урізноманітнити свій раціон, а й доповнити його поживним продуктом, так і особам, чутливим до кофеїну, з артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом тощо.

Як правильно готувати розчинний цикорій?

Приготування розчинного цикорію є потенційно простим та швидким, адже для цього достатньо розчинити порошок у воді у дозуваннях відповідно до рекомендацій виробника, вказаних на продукті. Варто відмітити, що отриманий напій можна на свій смак підсолоджувати, додавати за бажанням до нього молоко (у тому числі рослинного походження), прянощі, какао (або кероб), вершки тощо. Має бути не лише корисно, а й смачно. Чи не так?

Інна Грабова

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Додати свій

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті