Що таке печія?
Печія — це неприємне відчуття печіння в грудній клітці, за грудиною або у верхній частині живота, яке іноді поширюється на горло, що виникає внаслідок потрапляння шлункового соку з підвищеною кислотністю у стравохід. Це явище називається рефлюксом, що є типовим симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) (Garg V. et al., 2022). Цей патологічний стан вважається одним із найпоширеніших захворювань, з якими стикаються гастроентерологи та лікарі первинної медичної допомоги. Факторами ризику гастроезофагеальної рефлюксної хвороби є вік понад 50 років, індекс маси тіла >30, куріння, тривога, депресія та зниження рівня фізичної активності. Стравохідний рефлюкс може призвести до кількох ускладнень, зокрема езофагіту, кровотечі з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, анемії, виразки шлунка, стриктури шлунка, дисфагії, раку кардіальної частини шлунка та стравоходу Барретта (Azer S.A. et al., 2024).
Механізм розвитку печії
Секреція шлункової кислоти необхідна для травлення. Однак аномальний рефлюкс кислого шлункового вмісту в стравохід, як це відбувається при ГЕРХ, призводить до пошкодження слизової оболонки. Кислота, головним чином HCl, змінює різницю потенціалів слизової оболонки стравоходу та створює клітинний стрес, що порушує цілісність клітинної мембрани. Підвищена проникність мембрани дозволяє шкідливим речовинам, таким як жовчні кислоти та пепсин, проникати крізь слизову оболонку, збільшуючи вираженість пошкодження. Жовчні кислоти завдають шкоди, солюбілізуючи клітинні мембрани та збільшуючи поглинання іонів водню. Це викликає підвищену кислотність просвіту стравоходу та підвищує ступінь тяжкості пошкодження слизової оболонки. Крім того, протеолітичний фермент пепсин пошкоджує епітеліальні клітини стравоходу, руйнуючи позаклітинні білки. Він викликає оксидативний стрес при внутрішньоклітинному поглинанні, і це збільшує вираженість пошкодження тканин. Ці комбіновані біохімічні атаки створюють вороже середовище, яке спричиняє запалення та схильне до хронічного пошкодження стравоходу (Komolafe K. et al., 2025).
Деякі пацієнти з ГЕРХ, окрім печії, також можуть мати атипові симптоми (наприклад відчуття переповнення, тиск, біль в епігастральній ділянці, диспепсія, нудота, здуття живота, відрижка) та позастравохідні симптоми (хронічний кашель, бронхоспазм, хрипи, хрипота, біль у горлі, астма, ларингіт, ерозія зубів). Симптоми печії частіше фіксуються після їди та їхня вираженість збільшується в положенні лежачи(Garg V. et al., 2022).
Основні причини печії
Причин виникнення печії чимало, зокрема:
- переїдання, особливо перед сном (Fujiwara Y. et al., 2005);
- вживання жирної, смаженої, гострої або кислої їжі, кави, газованих напоїв, алкоголю (Surdea-Blaga T. et al., 2019);
- куріння (Kahrilas P.J. et al., 1990);
- тривалий вплив стресу (Bradley L.A. et al., 1993);
- вагітність (через тиск плода на шлунок) (Dunbar K. et al., 2022);
- розлади травлення та захворювання, пов’язані з порушенням роботи шлунка та сфінктера стравоходу (Azer S.A. et al., 2024) тощо.
Антацидні засоби: коли їх застосовувати
Пригнічення кислотності є основою лікування печії та інших симптомів рефлюксу. Всесвітня гастроентерологічна організація (World Gastroenterology Organisation — WGO) розробила рекомендації щодо лікування поширених шлунково-кишкових симптомів на рівні громади, рекомендуючи антациди, альгінати та антагоністи гістамінових Н2-рецепторів як відповідні безрецептурні варіанти лікування при нечастих, легких або помірних симптомах печії (Garg V. et al., 2022).
Зокрема, антациди — це препарати, що нейтралізують кислоту в шлунковому соку, сприяють тимчасовому полегшенню стану та зменшенню вираженості прояву печії, залишаються основним методом лікування симптомів, пов’язаних з гастроезофагеальним рефлюксом, завдяки їхній визначеній ефективності, профілю безпеки та безрецептурній доступності. Їх зазвичай рекомендують дорослим та дітям віком від 12 років, а Управління з харчових продуктів та лікарських засобів (Food and Drug Administration — FDA) рекомендує їх навіть як препарат першої лінії для терапії печії під час вагітності (Garg V. et al., 2022).
Так для тимчасового полегшення стану та усунення проявів печії можуть бути застосовані антациди на основі алюмінію фосфату, гідротальциту, магальдрату, комбіновані препарати та комплексні сполуки алюмінію, кальцію і магнію у разі діагностованої пептичної виразки та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби — інгібітори протонної помпи (омепразол 10 мг) та альгінова кислота в комбінації з іншими антацидами*.
Однак перш ніж вживати будь-яких засобів допомоги при печії, необхідно звернути увагу на наявність загрозливих симптомів*, які потребують негайного звернення до лікаря:
- печія супроводжується блюванням кольору «кавової гущі» або кров’ю, виникненням випорожнень чорного (дьогтеподібного) кольору, задишкою, потовиділенням, утрудненням ковтання, болем у животі;
- прогресуюче зменшення маси тіла на тлі постійної печії;
- печія триває протягом ≥3 діб;
- розвиток печії пов’язаний з прийомом лікарських засобів*.
Окрім прийому антацидів, варто за наявності проявів печії обов’язково звернути увагу на свій спосіб життя, уникаючи переїдання, швидкого вживання їжі, пряної, гострої, жирної, пересмаженої їжі, надмірного вживання цитрусових, солодощів, кави, чаю, алкоголю, тютюнокуріння, контролювати масу тіла та режим сну (не лягати спати одразу після прийому їжі), мінімізувати за можливості вплив стресу*.
Як позбутися печії: домашні способи та «народні рецепти»
Хоча антациди та інші безрецептурні ліки можуть допомогти частково «приборкати» шлункову кислоту, зміни в харчуванні можуть знизити частоту та інтенсивність печії. Зокрема, допомогти збалансувати харчування в цьому разі можуть продукти з високим вмістом клітковини (вівсянка, цільнозерновий хліб, коричневий рис, кіноа, зелені овочі, такі як спаржа, броколі та брюссельська капуста), фрукти та овочі з низьким вмістом кислот (банани, дині, цвітна капуста, мигдаль), салатна зелень, молочні продукти, лосось, продукти на водній основі (селера, огірок, кавун), коренеплоди (солодка картопля, морква та буряк)**.
Окрім того, наразі деякі натуральні продукти визнані перспективними кандидатами для усунення проявів ГЕРХ, у тому числі печії, завдяки біоактивним сполукам у складі, які мають антиоксидантні, протизапальні та мукозально-захисні властивості. Тож у разі, коли печія не несе значної загрози, вдома в нагоді для тимчасового полегшення стану, зокрема за відсутності відповідних ліків, можуть стати наступні домашні засоби:
- прийом харчової соди (бікарбонату натрію), яка може допомогти нейтралізувати надмірну кількість шлункової кислоти, щоб зменшити вираженість симптоматики;
- споживання ромашкового чаю, що може зумовлювати заспокійливий ефект на травний тракт***;
- вживання імбирного чаю — відомого продукту рослинного продукту для нормалізації травлення***;
- використання рослинних екстрактів та олій (наприклад олія гвоздики або помаранча), що сприяють гастропротекторному та відновлювальному ефекту на слизовій оболонці шлунка (Komolafe K. et al., 2025);
- прийом сиропу алое вера, корисного для зменшення вираженості таких симптомів ГЕРХ, як печія, зригування та нудота (Komolafe K. et al., 2025);
- застосування екстракту кореня солодки, який підвищує секрецію слизу та створює захисний бар’єр від пошкодження кислотою (Komolafe K. et al., 2025);
- вживання пробіотиків (зокрема штамів Bifidobacterium та Lactobacillus) та пребіотиків (наприклад інуліну та фруктоолігосахаридів), що, як визначено, відіграють важливу роль у регуляції кишкової мікрофлори, зменшуючи вираженість симптомів ГЕРХ та підтримуючи гомеостаз кишечнику, а також функцій шлунково-кишкового тракту (Komolafe K. et al., 2025).
Що не можна робити при печії?
Щоб не підвищувати тяжкість перебігу печії, а у деяких ситуаціях — навіть попередити її виникнення, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:
- не лягати спати одразу після прийому їжі;
- не носити тісний одяг, який тисне на шлунок;
- не переїдати;
- не вживати кислі, гострі, жирні продукти та алкоголь;
- уникати куріння та стресів тощо.
Попри те що печія — поширений симптом, як бачимо, його можна контролювати. Зміна способу життя, здорове харчування, використання деяких домашніх засобів та за потреби — антацидів можуть допомогти полегшити стан за наявності цього неприємного прояву. Однак, якщо дискомфорт, пов’язаний з печією, набуває хронічного характеру — варто звернутися до лікаря для уточнення діагнозу та призначення належної терапії.
*Протоколи фармацевта (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 5.01.2022 р. № 7).
**За даними Американської асоціації пенсіонерів (American Association of Retired Persons — AARP) (www.aarp.org).
***За даними Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School) (www.health.harvard.edu).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим