Реакції на продукти харчування, включаючи алергію, відомі вже багато століть. «Те, що для однієї людини є їжею, для інших може бути лютою отрутою», — цитував Лукрецій (99–55 рр. до н. е.). Однак протягом останніх десятиліть проблема особливо загострилася, адже як у дітей, так і у дорослих у всьому світі відзначається зростання поширеності цього типу алергічного розладу (вже хворіє близько 4% дітей та 1% дорослих) (Elghoudi A. et al., 2022). Зокрема, причинами є підвищений контакт з харчовими алергенами, раннє виявлення та зміни факторів навколишнього середовища, що порушують імунну толерантність, тощо (Krikeerati T. et al., 2023).
Більшість алергічних реакцій викликані 9 поширеними джерелами, а саме — молоко, соя, яйця, арахіс, риба, молюски, пшениця, горіхи та кунжут, зокрема, внаслідок аномальної імунної відповіді на харчові антигени у їх складі, що призводить до реакцій гіперчутливості, опосередкованих або неопосередкованих IgE. У сенсибілізованих осіб вплив специфічних харчових білків запускає імунну активацію замість толерантності, що спричиняє вивільнення медіаторів запалення та розвиток алергічних симптомів. При харчовій алергії, опосередкованій IgE, початкова сенсибілізація починається з презентації антигену дендритними клітинами, що активує Th2-лімфоцити. Це призводить до вироблення алергенспецифічних антитіл IgE B-клітинами. Потім ці антитіла зв’язуються з рецепторами IgE на гладких клітинах та базофілах. Повторний контакт з харчовим алергеном викликає вивільнення гістаміну та інших прозапальних медіаторів, відповідальних за розвиток типових алергічних проявів (Daley S.F. et al., 2025).
Що викликає алергію на цитрусові?
Хоча рослинні продукти, особливо фрукти та овочі, популяризуються через їхню користь для здоров’я, деякі люди зі схильністю можуть стикнутися з алергічними реакціями під час їх вживання. Зокрема, алергію можуть викликати і продукти, які їх містять, включаючи соки, випічку, солодощі, варення тощо (Krikeerati T. et al., 2023).
Алергія на цитрусові є типом харчової алергії, яка виникає внаслідок надмірної реакції імунітету на білки, наявні в таких фруктах, як апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути (основні алергени включають Cit s 1 (герміноподібний білок), Cit s 2 (профілін) та Cit s 3 (паналергенний білок перенесення ліпідів). Хоча в повсякденній клінічній практиці алергія на цитрусові рідко виявляється в Центральній Європі, деякі ранні дослідження показали, що цитрусові є алергенним продуктом, як і ківі, полуниця, персик, банан тощо. Однак алергія на цитрусові наразі мало досліджена: коли вона наявна, вона часто пов’язана з полінозом та сенсибілізацією до інших рослин через явище перехресної реактивності, коли пилок є причиною сенсибілізації дихальним шляхом, що може спричинити алергію на продукти, що містять гомологічні білки до тих, що містяться в сенсибілізувальному пилку (у випадку цитрусових перехресна чутливість може відмічатися з пшеницею та яблуками) (Iorio R.A. et al., 2013).
Основні симптоми цитрусової алергії
Прояви алергії, у тому числі й на цитрусові, можуть варіювати від легких до тяжких та залучати різні системи та органи, як-от шкіру (кропив’янка, набряк, висип на шкірі, свербіж), шлунково-кишковий тракт (нудота, блювання, розлади травлення), дихальну (закладеність носа, чхання, хрипи, задишка) або серцево-судинну систему (тахікардія, непритомність), а у тяжких випадках — анафілаксія, що супроводжується набряком губ, язика або обличчя. Початок симптомів може варіювати від кількох хвилин до кількох годин після вживання алергенних продуктів, у тому числі цитрусових, або ж при контакті з ними (контактна алергія) (Daley S.F. et al., 2025).
Алергія у дітей: особливості проявів
Харчова алергія у дітей, включаючи «цитрусову» алергію, є серйозною проблемою охорони здоров’я, і її поширеність зростає. Визначено, що до 3% 3-річних дітей мають алергію на цитрусові, зокрема, апельсини, що проявляється симптомами синдрому оральної алергії із супутньою сенсибілізацією до пилку (Turner P.J. et al., 2011). Примітно, що близько 30% дітей з атопічним дерматитом середнього та тяжкого ступеня також мають супутні харчові алергії, що свідчить про потенційний зв’язок між дисфункцією шкірного бар’єру та алергічною сенсибілізацією (Daley S.F. et al., 2025).
Діагностика алергії на цитрусові
Точний діагноз є важливим для належного лікування. Для виявлення чутливості до цитрусових алергенів варто звернутися за консультацією до лікаря, який призначить потрібну діагностику та підбере терапію. Зазвичай використовуються шкірні прик-тести та аналіз крові на специфічний IgE. Для підтвердження діагнозу можуть бути рекомендовані пероральні харчові провокаційні проби в контрольованих умовах або інші діагностичні тести. Проте не менш важливу роль у процесі діагностики відіграють ретельний збір анамнезу та оцінка симптомів (Daley S.F. et al., 2025).
Як контролювати алергічну реакцію?
Для харчової алергії досі не існує ефективного лікування, як наслідок, досі єдиною терапією залишається її профілактика: уникнення фруктів, що викликають алергію, та повне виключення їх з раціону. Пацієнтам рекомендується уважно читати етикетки на харчових продуктах, оскільки цитрусові компоненти можуть міститися в неочікуваних джерелах, таких як соуси, напої та цукерки, а також уважно обирати косметичні доглядові засоби (через ризик контактної алергії за наявності цитрусових екстрактів у складі) (Iorio R.A. et al., 2013).
Окрім того, для контролю алергічних проявів рекомендованими є й фармакологічні втручання: застосування системних та топічних антигістамінних засобів (Farzam K. et al., 2023). Додатково для виведення залишків алергену з організму можуть бути застосовані ентеросорбенти (Shichkin V.P. et al., 2023).
Особам з ризиком розвитку анафілаксії додатково призначаються ліки невідкладної допомоги (адреналін), правильному застосуванню яких вони мають бути попередньо навчені (Dribin T.E. et al., 2023).
Дотримання дієти та уважність до проявів організму — основа безпечного життя з харчовою алергією, включно з алергією на цитрусові.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим