Що таке «бджолиний пилок» і як його збирають
Бджолиний пилок (перга, «бджолиний хліб») — це натуральний продукт бджільництва, що утворюється в результаті ферментації пилку, зібраного бджолами, за допомогою молочнокислих бактерій та дріжджів, та використовується бджолами для вигодовування потомства. У складі цього продукту міститься близько 250 компонентів, таких як макро- та мікроелементи, вітаміни, флавоноїди, ферменти, амінокислоти, фенольні сполуки та жирні кислоти, які чинять значний вплив на організм людини, зокрема загальний тонус та імунітет (Aksoy A. et al., 2024).
Пергу заготовляють на пасіках для регулювання живлення бджіл та використання в дієтичному харчуванні людей. Повідомляється, наприклад, що зі 100 г цього продукту можна отримати стільки ж необхідних організму людини амінокислот, скільки з пів кілограма яловичини або з 7 яєць. Найбільш поширені способи добування перги — це виймання перги вручну зі стільника та машинні технології процесу заготівлі (П’ясківський В.М. та ін., 2017).
Користь бджолиного пилку для організму людини
Компоненти бджолиного пилку складаються з великої кількості різних речовин, включаючи поживні речовини (білки, вуглеводи та ліпіди), амінокислоти (бджолиний пилок є багатим джерелом лейцину, ізолейцину та валіну — розгалужених екзогенних амінокислот), жирні кислоти та їх ефіри, вітаміни (каротиноїди, групи B, E, H та фолієва кислота), мінерали (макро- та мікроелементи), а також фенольні органічні сполуки — флавоноїди, фенольні кислоти та їх похідні. Крім того, виявлено наявність різних органічних кислот (щавлевої, винної, яблучної, лимонної, бурштинової, оцтової, молочної та глюконової), остання з яких мала найвищу концентрацію. Серед неорганічних компонентів були виявлені макроелементи (натрій, калій, кальцій та магній), мікроелементи (залізо, цинк, марганець та мідь), а також деякі інші метали (хром, алюміній, стронцій, олово, нікель та ванадій). У деяких випадках вміст значно відрізнявся залежно від регіону походження та рослин, зокрема, що стосується глюконової кислоти, калію, кальцію, заліза, марганцю та цинку (Komosinska-Vassev K. et al., 2015; Kocot J. et al., 2018).
Завдяки багатому вмісту поживних речовин перга може використовуватися як дієтична добавка для збагачення та поліпшення раціону, у тому числі при низці захворювань (П’ясківський В.М. та ін., 2017).
Так, молочнокислі бактерії та дріжджі у її складі відіграють важливу роль у підтримці здоров’я кишечнику, сприяючи травленню та підтримуючи збалансоване мікробне середовище в кишечнику; вітаміни та мінерали, включаючи вітаміни групи В (B1, B2, B6), вітамін С, вітамін Е, кальцій, магній та залізо, є необхідними для підтримки різних функцій організму, включаючи енергетичний обмін та підтримку імунної системи, флавоноїди та фенольні сполуки мають антиоксидантні та протизапальні властивості, допомагаючи боротися з оксидативним стресом та полегшуючи симптоми запалення; ферменти допомагають у перетравленні їжі та засвоєнні поживних речовин, потенційно полегшуючи проблеми з травленням; клітковина сприяє регуляції роботи кишечнику (Kocot J. et al., 2018; Janciauskiene S., 2020; Marcello C.A., 2023).
У дослідженнях було продемонстровано, що екстракти перги можуть виявляти протигрибкову, антибактеріальну, противірусну, протизапальну, імуностимулюючу, гіпоглікемічну та аналгезуючу активність (Komosinska-Vassev K. et al., 2015; Bakour M. et al., 2022).
Крім того, показано, що ця біодобавка може виступати в ролі адаптогену. Адаптогенні властивості її компонентів базуються на підвищенні стійкості до шкідливих фізичних, хімічних та біологічних факторів: це підвищення фізичної працездатності організму при надмірному фізичному навантаженні, вплив на центральну нервову систему шляхом покращення функцій головного мозку, таких як пам’ять, навчання, розуміння, мислення та здатність до концентрації, та підвищення стійкості імунної системи до інфекцій, зміцнення імунної системи (Komosinska-Vassev K. et al., 2015). Недарма в народі пергу називають «природним імуностимулятором».
Дослідження також доводять, що бджолиний пилок має високу харчову цінність, а також властивість швидко заповнювати дефіцит поживних речовин в організмі (компонентами, які відіграють життєво важливу роль у цьому процесі, є незамінні амінокислоти, вітаміни та мікроелементи), що робить цей продукт цінним доповненням до вегетаріанського та веганського раціону (Marcello C.A., 2023). Окрім того, перга може використовуватися в косметології, адже доведений її сприятливий вплив на стан шкіри (Komosinska-Vassev K. et al., 2015; Kocot J. et al., 2018).
Перга та її відмінності від квіткового пилку
Квітковий пилок (обніжжя) та перга — це один і той самий рослинний продукт, але в різній стадії обробки бджолами від квіток до комірок у гнізді. Квітковий пилок, зібраний бджолами і сформований у вигляді кульок неправильної форми, діаметром 2–3 мм, до якого додано нектар та секрет слинних залоз, називається бджолиним обніжжям. Свіжозібраний квітковий пилок містить значну кількість води, легкозасвоюваних вуглеводів, є сприятливим середовищем для розвитку плісняви, дріжджів і гнилісних мікроорганізмів. Перга — це законсервоване бджолине обніжжя, складене й утрамбоване бджолами в стільники, в якому відбулося молочнокисле бродіння. Перга виробляється бджолами в обмеженій кількості. Її неможливо фальсифікувати (П’ясківський В.М. та ін., 2017). Перга має вищий вміст поживних речовин, ніж квітковий пилок, і кращу засвоюваність. Однак функціональні характеристики та хімічний склад перги та пилку змінні, залежно від таких факторів, як поживний статус рослини, ботанічне походження пилку, клімат, збір, ґрунт, зберігання, географічні умови та ступінь обробки (Aksoy A. et al., 2024).
Як правильно вживати бджолиний пилок
Рекомендованим є наступний спосіб вживання бджолиного пилку: по 20–40 г квіткового пилку (3–5 чайних ложок) продукту для дорослих та 1–2 чайні ложки для дітей 3 рази на день перед їдою протягом 1–3 міс, але його можна повторювати 2–4 рази на рік. Найбільш підходящий період споживання — між зимою та весною, а також між літом та осінню. Для підвищення засвоюваності організмом пилкові зерна подрібнюють шляхом розмелювання та змішують з теплим питтям (молоко, фруктові та овочеві соки). У водному середовищі пилкові зерна набухають і через 2–3 год розтріскуються, вивільняючи свої цінні поживні речовини. Бджолиний пилок можна змішувати з багатьма продуктами у співвідношенні від 1:1 до 1:4 з використанням меду, вершкового масла, сиру, йогурту, варення, глюкози тощо. Слід наголосити, що неподрібнений пилок, ретельно розжований перед ковтанням, використовується організмом лише приблизно на 10–15%. Після механічного подрібнення або природного вивільнення доступність пилку зростає до 60–80% (Komosinska-Vassev K. et al., 2015).
Пилок у дитячому харчуванні
Перга для дітей — цінне джерело вітамінів з пилку, ферментів та амінокислот, що можуть стати в нагоді для підтримки та модифікації їх раціону харчування. Серед іншого, у випадках відсутності апетиту у дітей, затримки розвитку та недоїдання. Крім того, рекомендується споживати пилок у період одужання (Komosinska-Vassev K. et al., 2015).
Кому не можна приймати пилок
Незважаючи на велику користь бджолиного пилку, існують протипоказання до його споживання. Зокрема, слід уникати вживання при алергії на продукти бджільництва, під час загострення хронічних хвороб, у разі індивідуальної непереносимості та бути обережним при введенні перги в раціон вагітних, людей похилого віку та дітей.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим