Столичне КП «Фармація» продовжує допомагати людям

Щороку 14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби проти діабету. Столичне КП «Фармація» не залишається осторонь і вже другий рік поспіль проводить благодійну акцію, присвячену цій даті — тиждень боротьби проти діабету. Цього року, як і минулого (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 4 (625) від 28.01.2008 р.), у аптеках КП «Фармація» були організовані вимірювання рівня глюкози в крові та артеріального тиску, перевірка маси тіла, видача тестів самоконтролю для виявлення підвищеного ризику цукрового діабету, консультування лікаря-ендокринолога.

Діабет — це хронічне захворювання, яке виникає або при неспроможності підшлункової залози виробляти інсулін (І тип), або при неспроможності організму людини ефективно використовувати вже вироблений інсулін (ІІ тип).

Всесвітній день боротьби проти діабету, заснований Міжнародною діабетичною федерацією (International Diabetes Federation — IDF) та ВООЗ, відзначають 14 листопада, в день народження Фредеріка Бантінга, який разом з Чарльзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 р. інсуліну. Відтоді інсулін рятує життя людям, хворим на цукровий діабет. Метою Всесвітнього дня боротьби проти діабету є підвищення обізнаності населення про зростаючі показники захворюваності на діабет у всьому світі і про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання в багатьох випадках. За оцінками ВООЗ, у 2005 р. було зареєстровано понад 180 млн хворих на діабет у всьому світі. Без належних втручань до 2030 р. це число, ймовірно, зросте більше ніж вдвічі. Майже 80% випадків смерті внаслідок діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

В Україні діабет є важливою соціальною та медичною проблемою. За даними МОЗ України, у 2008 р. зареєстровано 1 094 124 хворих на діабет (2% населення України, в Європі — 4–6%). Понад 165 тис. хворих потребують інсулінотерапії, у тому числі близько 8 тис. (7911) дітей. За останні 13 років показник захворюваності на діабет підвищився вдвічі — зі 115,6 (1993 р.) до 239,4 на 100 тис. населення (2007 р.); збільшується кількість дітей, хворих на цукровий діабет, особливо віком до 5 років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

Ще у 1999 р. в Україні було прийнято комплексну програму «Цукровий діабет», підготовлену спільно МОЗ України, АМН України та громадськими організаціями. На сьогодні робочою групою МОЗ України розроблено проект нової Державної цільової програми «Цукровий діабет та нецукровий діабет» на період до 2013 р., яка є продовженням та поновленням комплексної програми «Цукровий діабет» 1999 р.

КП «Фармація» Київської міської державної адміністрації разом з Головним управлінням охорони здоров’я та медичного забезпечення м. Києва бере активну участь у реалізації заходів комплексної програми «Цукровий діабет». У тридцяти трьох аптеках КП «Фармація» хворих на цукровий діабет за безоплатними рецептами забезпечують препаратами інсуліну, шприцами та голками. Цього року з 10 по 14 листопада з 11:00 до 13:00 у двадцять одній аптеці КП «Фармація» проводилася інформаційно-оздоровча акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби проти діабету. Відвідувачі аптек мали можливість ознайомитися з факторами ризику розвитку діабету, артеріальної гіпертензії, можливостями профілактики захворювань; отримати безкоштовні консультації лікарів-ендокринологів; виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози в крові; встановити масу тіла.

Особлива увага приділялась дітям. Для маленьких мешканців столиці заходи проходили в аптеках № 20 (вул. Велика Житомирська, 6/11) та № 28 (вул. Луначарського, 22А). Були організовані консультації дитячих лікарів-ендокринологів, проводилося вимірювання артеріального тиску приладами зі спеціальними манжетками малих розмірів.

Відвідувачі аптек КП «Фармація», що взяли участь у інформаційно-оздоровчій акції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби проти діабету, отримували результати експрес-тестів у письмовомуу вигляді. Результати всіх наданих консультацій лікарів під час акцій вносилися в спеціальні індивідуальні картки та віддавалися учасникам. Також кожному були надані санітарно-просвітницькі матеріали та тести самоконтролю для виявлення ризику розвитку цукрового діабету, інформаційні матеріали про ендокринологічну службу міста, телефони гарячої лінії для хворих на цукровий діабет та аптечної довідки КП «Фармація. Під час проведення акції у всіх учасників була можливість висловити своє ставлення до заходів, зауваження, внести пропозиції.

За останні два роки змінився формат благодійної акції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби проти діабету, що проводило КП «Фармація». Вона вийшла за рамки одного дня і тривала впродовж п’яти днів. Цього року тест-смужками, витратними матеріалами, засобами захисту і приладами діагностики для проведення благодійної акції забезпечили: КП «Фармація», ТОВ «ДМТ-ЦЕНТР», що представляє торговельні марки «Ей енд Ді Україна» і «Престиж», і ТОВ «Допомога-1», що представляє торговельну марку «Медікар». Під час акції, за попередніми результатами, близько 3 тис. людей пройшли тестування та отримали консультації. Найбільша кількість учасників була зареєстрована в аптеках № 102 Дарницького району та № 74 Оболонського району. Надалі КП «Фармація» планує проводити скринінгові заходи щодо виявлення метаболічного синдрому і цукрового діабету не лише під час акції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби проти діабету.

Другий рік волонтери — учні Першого київського медичного коледжу за фахом «лабораторна діагностика» проводили вимірювання артеріального тиску цифровими тонометрами торговельної марки «Ей енд Ді» і рівня глюкози в крові за допомогою глюкометрів. Участь у цій акції формує у майбутніх фахівців позитивне відношення до благодійності і небайдужість до соціально незахищених людей та потреб пацієнтів загалом.

Учні Першого київського медичного коледжу за фахом «лабораторна діагностика» проводили вимірювання артеріального тиску цифровими тонометрами торговельної марки «Ей енд Ді» і рівня глюкози в крові за допомогою глюкометрів.

У забезпеченні учасників акції інформаційною літературою і останнім номером періодичного видання «Діабетик» допомогли представництво «Ново Нордіск» в Україні, міська громадська організація — Київський благодійний фонд «Діабетик», Міжнародна діабетична асоціація України.

КП «Фармація» має великий досвід у реалізації соціальних проектів. Усі вони плануються підприємством, виходячи із нагальних потреб мешканців столиці, статистично обробляються і оцінюються за показниками соціального внеску кожного з них (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 40 (661) від 13.10.2008 р.). Учасники бойових дій, учасники війни, інваліди війни І, ІІ, ІІІ груп, члени сімей загиблих, інваліди внаслідок трудового каліцтва отримують і в цьому році в аптеках КП «Фармація» знижку у розмірі 10% вартості придбаних лікарських засобів та товарів аптечного асортименту.

У рамках проекту «Протидія епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» в усіх аптеках КП «Фармація» розміщена інформація про можливість анонімного, безкоштовного, конфіденційного звернення до діагностичних, лікувально-профілактичних та громадських організацій, наведені їх координати. Фармацевтами аптек було розповсюджено 400 тис. інформаційних пакетів, 50 тис. брошур, буклетів, листівок. Адже своєчасне планування та впровадження заходів із протидії епідемії ВІЛ/СНІДу збереже людські життя.

КП «Фармація» постійно проводить інформаційно-профілактичні благодійні акції. Це єдина в Україні аптечна мережа, яка за кошти підприємства придбала та забезпечила 10 аптек японськими автоматичними моніторами для безкоштовного самостійного вимірювання артеріального тиску та пульсу. Прилади встановлені в аптеках, які обслуговують найбільшу кількість пільгових та соціально незахищених верств населення.

Соціальним внеском також є відкриття аптечної довідки (тел.: (044) 407-90-90), яка надає мешканцям столиці безкоштовну, оперативну інформацію про наявність лікарських засобів в комунальних аптеках міста, та соціальні проекти і міські служби медичної допомоги.

Заходи щодо первинної профілактики захворювань, які проводяться КП «Фармація», спрямовані на забезпечення своєчасності виявлення ризику захворювань та можливості контролю за показниками артеріального тиску, рівня глюкози в крові, маси тіла. Вони також сприяють запобіганню поширення епідемій гепатиту, ВІЛ/СНІДу, захворювань, що передаються статевим шляхом, серед споживачів ін’єкційних наркотиків. КП «Фармація» в першу чергу враховує потреби малозахищених верств населення, які не мають можливості придбати прилади контролю для особистого користування та засоби особистого захисту.

Кожного року Всесвітній день боротьби проти діабету висвітлює певну тему, пов’язану з цією хворобою. У 2007 та 2008 р. тематика охоплювала проблеми діабету у дітей та підлітків. У наступні чотири роки Всесвітні дні боротьби проти діабету будуть присвячені питанням діабетичної освіти та профілактики цього захворювання.

Діабет — одне з найпоширеніших хронічних захворювань у дітей. Все частіше у дітей та підлітків діагностується діабет ІІ типу, який раніше вважали властивим людям середнього та похилого віку. Більше того, захворюваність на діабет ІІ типу серед молодших вікових груп зростає чи не швидше, ніж на діабет І типу. Це пояснюється розповсюдженістю серед підростаючого покоління гіподинамії та ожиріння. Діабет приносить у життя дитини та його рідних певні труднощі. Необхідність щоденного контролю рівня глюкози в крові, регулярне лікування, дозування їжі та фізичних навантажень іноді стає досить важким завданням. Діти з діабетом входять до групи ризику ускладнень цього захворювання в молодості. Своєчасна діагностика та адекватний контроль захворювання, доступне лікування, відповідне навчання, соціальна, психологічна та економічна підтримка дозволять дитині з діабетом жити повноцінним життям.

Заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби проти діабету, проходили 14 листопада в київському Будинку кіно. Організаторами виступили КМУ, МОЗ України, Міжнародна діабетична асоціація України, Київський благодійний фонд «Діабетик», науково-популярний журнал «Діабетик». У рамках заходу відбулася прес-конференція, в якій взяли участь представники державних установ. Також була проведена науково-практична конференція, де фахівці ознайомили присутніх з новими можливостями у лікуванні цукрового діабету та надали відповіді на запитання. У фойє Будинку кіно впродовж дня проводили експрес-аналізи рівня глюкози у крові, вимірювання артеріального тиску; працювала виставка медичної та діабетичної продукції.

Відкриваючи урочисте засідання, що відбулося у рамках заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби проти діабету, Зіновій Митник, заступник Міністра охорони здоров’я України, підкреслив, що виконання основних положень комплексної програми «Цукровий діабет» допомогло досягти певних позитивних зрушень в організації надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет, основними з яких є:

  • збільшення асигнувань з Державного бюджету на виконання заходів комплексної програми «Цукровий діабет» з 5 млн у 2000 р. до 234,7 млн грн. у 2008 р.;
  • на базі Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України за інформацією, поданою від усіх регіонів України, започатковано роботу реєстру хворих на цукровий діабет, які отримують інсулінотерапію;
  • в Україні вирішено основну проблему — забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, налагоджено випуск інсуліну вітчизняного виробництва;
  • усі діти забезпечуються шприц-ручками для введення інсуліну;
  • з 2006 р. (на базі Української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ») розпочато впровадження найбільш сучасного методу інсулінотерапії у дітей — з використанням інсулінових помп.

Разом із тим заступник міністра підкреслив ряд питань, які потребують доопрацювання. Серед них недосконалість системи профілактики та ранньої діагностики цукрового діабету та проведення не в усіх лікувальних закладах обов’язкового дослідження рівня глюкози в крові у дітей при госпіталізації.

Але головними учасниками заходів були діти, адже тема Всесвітнього дня боротьби проти діабету цього року була «Діабет у дітей та підлітків». Діти з Київського благодійного фонду «Діабетик» підготували веселий концерт. Ці маленькі громадяни України на своєму прикладі довели, що в нашій країні повноцінне та плідне життя з діабетом можливе.

Олена Приходько,
фота автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті