До боротьби з фальсифікованими ліками долучаються громадські організації

Проблема неякісних та фальсифікованих лікарських засобів характерна для будь-якої країни. Навіть у більшості промислово-розвинених держав з ефективною нормативно-правовою базою 1% фармацевтичної продукції, що знаходиться в обігу, припадає на фальсифіковані, неякісні, незареєстровані ліки. За даними Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (Держлікінспекція) МОЗ України, на вітчизняному фармацевтичному ринку кількість таких препаратів становить близько 1%. Проте час від часу в ЗМІ з’являється інформація щодо значно більшої кількості підробок, і це не може не турбувати споживачів.

17 березня 2011 р. в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція на тему «Держава та громадськість: чи зможуть вони подолати проблему фальсифікованих ліків?», в якій взяли участь Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських препаратів і контролю за наркотиками, Олена Девіс, голова правління та Ігор Камінник, консультант з питань удосконалення законодавства Всеукраїнського благодійного фонда «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій».

Олексій Соловйов поінформував присутніх, що в Україні протягом останніх 15 років функціонує ефективна система контролю обігу лікарських засобів, яка постійно вдосконалюється. У 2010 р. законодавство у сфері обігу лікарських засобів повністю гармонізоване з нормами ЄС.

Як повідомляє Держлікінспекція МОЗ, у 2010 р. на території України в аптечних установах та лікувально-профілактичних закладах було реалізовано 1,2 млрд упаковок лікарських засобів. Виявлено більше 2,5 млн упаковок неякісних, незареєстрованих, фальсифікованих препаратів на суму понад 20 млн грн.

У серпні 2010 р. Держлікінспекцією МОЗ за підтримки ГУ МВС України в Київській області було виявлено та припинено діяльність підпільного цеху, розташованого у Василькові Київської обл., з виробництва фальсифікованих лікарських засобів. Шахраї вели незаконну діяльність, організувавши підпільне виробництво без будь-яких ліцензій та дозволів уповноважених органів на виробництво препаратів.

На думку виступаючого, в Україні основною причиною виробництва та розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів є відсутність кримінальної відповідальності за такі дії. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, торгівля фальсифікованими та неякісними лікарськими засобами карається штрафом — від 3 до 88 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 до 1496 грн.), що не співвідноситься зі шкодою, яку може нанести застосування таких препаратів.

У Верховній Раді України зареєстровано проекти Закону України № 2274 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за незаконний обіг лікарських засобів)», розроблений народними депутатам України Ю.О. Гайдаєвим та В.П. Коржем, та № 7146 «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів)», розробником якого виступив народний депутат В. Коновалюк. У цих нормативно-правових актах пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про лікарські засоби» щодо вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за обіг фальсифікованих лікарських засобів. О. Соловйов підтримав можливість запровадження кримінальної відповідальності, в тому числі й позбавлення волі та значного збільшення розміру штрафу.

Особливу стурбованість викликає проблема контролю якості та безпеки лікарських засобів, які закуповують за кошти Державного і місцевих бюджетів. Територіальні підрозділи Держлікінспекції МОЗ фактично не залучаються до закупівель, в результаті цього до лікувально-профілактичних закладів можуть потрапляти неякісні (субстандартні та фальсифіковані) лікарські засоби. Тому в 2011 р. увага представників регуляторного органу буде приділятися в основному перевірці якості лікарських засобів та виробів медичного призначення в лікувальних установах. (Прим. ред. — вирішити цю проблему можливо у разі прийняття проекту постанови КМУ «Деякі питання забезпечення контролю якості лікарських засобів, які закуповуються за кошти Державного та місцевих бюджетів».

Минулого року, за словами О. Соловйова, до топ-3 підробок увійшли препарати Мезим, Фестал (найбільш рекламовані) та Кетанов. «Найбільше українці страждають від серцево-судинних хвороб. Проте найуживанішими лікарськими засобами є ферментні препарати, що покращують травлення», — зазначив він. У країнах з розвиненою системою охорони здоров’я структура захворюваності відповідає такій споживання. Неконтро­льована реклама безрецептурних лікарських засобів також впливає на структуру споживання, тому О. Соловйов підтримує ініціативу щодо повної заборони реклами лікарських засобів.

Споживачі, в яких виникли підозри щодо якості лікарських засобів, можуть звернутися з зая­вою на адресу Держлікінспекції МОЗ та її територіальних інспекцій. Так, у 2010 р. було розглянуто близько 600 заяв. Вся необхідна інформація знаходиться на сайті www.diklz.gov.ua.

Ігор Камінник зазначив, що тема підроблених лікарських засобів широко обговорюється в суспільстві. «Купуючи препарати в аптеці, або отримую­чи їх у лікувально-профілактичному закладі, ніхто з нас не впевнений, що це не підробка. А враховуючи значну поширеність в Україні таких захворювань, як СНІД, туберкульоз, вірусний гепатит, конт­роль за якістю препаратів слід проводити й під час державних закупівель», — зауважив він. Ефективне реагування на загрозу обігу фальсифікованих препаратів полягає у вдосконаленні законодавчої влади, підвищенні рівня інформованості громадян України щодо проблеми фальсифікованих лікарських засобів та шляхів захисту від можливого ризику придбання таких ліків, а також мобілізація взаємодії громадськості та державного сектору.

Олена Девіс додала, що з грудня 2010 р. по лютий 2011 р. Всеукраїнський благодійний фонд «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій» провів опитування з метою виявлення обізнаності населення України щодо існування та поширення підроблених ліків, яке охопило 13 міст України. Дослідження проводилося в рамках проекту «Підвищення обізнаності про небезпеку підроблених ліків», який було підтримано Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні.

Результати виявили основні проблеми які, на думку респондентів, існують у сфері контролю за обігом фальсифікованих лікарських засобів:

  • недосконале законодавче поле, відсутність кримінальної відповідальності за ввезення в країну, виробництво та розповсюдження таких препаратів;
  • відсутність ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо питань фальсифікованих препаратів;
  • низький рівень залучення громадськості до попередження та протидії їх поширенню.

Учасники прес-конференції визнають, що лише поєднання зусиль держаних структур та громадськості може стати рушійною силою в подоланні проблеми розповсюдження фальсифікованих ліків в Україні. Наразі Коаліція ВІЛ-сервісних організацій буде сприяти лобіюванню законопроектів, що зможуть сприяти вирішенню проблем, які виявлені під час опитування.

Ганна Барміна,
фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Cлавік 23.03.2011 12:26
Безнаказаність породжує повтор злочинів в ще більшому маштабі! В Китаї за фальсифікацію ліків-смертна кара, в США-15років тюрми у нас-повна безнаказанність!!! Це тому , що фармацевтичні барони мають своє лоббі в парламенті,ворочають мільярдами. Можуть купити кого угодно. Тому в нас по ТВ і Радіо йде ьезнаказана реклама невідомих ліків-без лікаря нас "лічать " від всіх хворб, тільки позвоніть на їх телефон, і залпатіть їм пару тисяч гривень. З утра до вечора травмують психіку людей, розповідая в ефірі про страшні хвороби, які вони вилікують вам без лікаря. Влада і "нардепи" дивляться на цей КРИМІНАЛ і МОВЧАТЬ!. І народ чомусь мовчить , а його дурять і травлять фальсифікатом і плацебо. А злодії повинні сидіти в тюрмі!!!
Cлавік 23.03.2011 12:35
Необхідно терміново ввести сурову кримінальну відповідальність за фальсифікат і продаж через рекламні фірми ліків! І не менш потрібний такий закон за фальсифікацію продовольчих товарів-це напряму зумисна шкода здоровью покупцям і мошенничество і обман з корисними цілями-зразу 2 кримінальні статті!!! а у нас за це нікого не судять!!! ВиходитьЮ що владі байдужу, що травлять їїгромадян, як колорадських жукіц!!!
Сергій М. 23.03.2011 6:48
Тим, хто посилається на відсутність у кримінальному кодексі статей для боротьби з підробкою ліків, в т. ч. й попередньому коментатору Славику, варто нагадати, що там вже є ст. 227 — випуск або реалізація недоброякісної продукції, ст. 229 — незаконне використання товарного знака, ст. 225 — обман покупців та замовників, ст. 201 — контрабанда (згадуються отруйні та сильнодіючі речовини), тобто до фальсифікаторів можна і сьогодні застосувати міри покарання. Не треба вигадувати нічого нового і не ламати дров, а то в нас весь час якісь крайнощі. Цікаво, як покарали шахраїв з Василькова, яких згадує в цій статті пан Соловйов?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті