Правила повинні бути одні для всіх!

27 Липня 2011 11:33 Поділитися

Ми, члени Чернігівської Асоціації фармацевтичних працівників, активно долучилися до обговорення проекту Ліцензійних умов й одними з перших надали свої пропозиції. При цьому нами перш за все розглядались умови, які б дійсно сприяли покращенню якості надання медикаментозної допомоги, підвищенню рівня безпеки продажу та зберігання лікарських засобів.

В той же час, при ознайомленні із публікаціями у «Щотижневику АПТЕКА», нас дуже дивує те, що представники деяких громадських організацій розглядають Ліцензійні умови виключно як заходи щодо регуляції бізнесу. При цьому не звертається увага на той факт, що аптека – це заклад охорони здоров’я. І коли ми говоримо, що саме цінне для людини – це здоров’я, то логічним є ствердження, що займатись організацією роботи таких закладів повинні фахівці у цій справі.

На нашу думку бізнесом може займатись кожна людина, що має кошти для цього. Проте організацією медикаментозного забезпечення – лише фахівець, адже це основна мета професійної діяльності спеціаліста, зокрема провізора – організатора. І сьогодні доцільно саме йому перш за все надати можливість відкрити приватну аптеку. Нині, на жаль, вважається, що аптечною справою можуть займатися всі – вчителі, інженери, лікарі… Мабуть в цьому і полягає причина того, що у фармацевтичному секторі стільки непрофесіоналізму. І коли приймаються важливі галузеві рішення, в першу чергу, вирішуються питання бізнесу.

Дуже прикро, що нині зовсім не враховуються інтереси фахівців – провізорів, які є головною постаттю в аптеці. Вимоги до провізора на сьогодні дуже високі, і підприємцям, зокрема фізичним особам підприємцям (ФОП), в більшості випадків, вони навіть невідомі і дослухатись до них ніхто не має особливо бажання, адже для них це бізнес.

На нашу думку треба ретельно розглянути одне важливе питання – наскільки можливо ФОП забезпечити всі вимоги Ліцензійних умов та інших нормативно-законодавчих актів регламентуючих фармацевтичну діяльність.

При цьому дуже важливо, щоб аптеки, що належать ФОП, знаходились в рівних умовах з аптеками інших форм власності. Адже в умовах надзвичайно високої конкуренції в роздрібному сегменті фармацевтичного сектору особливо велике значення має кожен фактор, що впливає на забезпечення конкурентноспроможності. І дуже боляче спостерігати цю недобросовісну конкуренцію, коли поряд з аптеками, які належать юридичним особами та виконують соціальні функції – сплачують податки до бюджету, пенсійного фонду, тримають прозорі робочі місця, відкриваються аптеки або аптечні пункти ФОП, які діють зовсім по іншим законам і мають значно більші можливості для задоволення потреб бізнесу, не звертаючи уваги на необхідність виконання завдань щодо медикаментозного забезпечення.

На нашу думку, аптеки – це не той вид діяльності, яким повинні займатись ФОП. Адже ліки, вироби медичного призначення – це особливий товар, реалізація якого вимагає дотримання суворих вимог, і тому держава повинна гарантувати населенню надання якісних послуг з медикаментозного забезпечення, а не створювати особливі умови для вирішення проблем бізнесменів, які не мають професійних знань в фармацевтичній справі.

Президент Чернігівської Асоціації фармацевтичних працівників                                                          Пасталиця С.В.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті