Проект щодо пільг медичним працівникам має бути доопрацьовано

Як повідомляє інформаційне управління Верховної Ради України, Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроект про внесення змін до ст. 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо прав та пільг медичних і фармацевтичних працівників). Відповідний законопроект було зареєстровано 03.03.2009 р. за № 4150. У ньому пропонується закріпити право медичних працівників на першочергове і безкоштовне отримання лікувально-профілактичної допомоги у державних закладах охорони здоров’я та на пільгове забезпечення лікарськими і протезними засобами, а також на гідне ставлення до себе з боку пацієнтів, їх родичів (представників), колег, керівників закладу, де відбувається їх професійна діяльність, та на судовий захист професійної честі й гідності.

У пояснювальній записці до проекту вказано, що нинішній рівень соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників — недостатній, не враховує умов сьогодення, не задовольняє професійних та матеріальних потреб медичних і фармацевтичних працівників відповідно до значущості їх професійної діяльності для суспільства, а рівень оплати їх праці протягом багатьох років залишається на дуже низькому рівні. На думку розробників проекту, його прийняття слугуватиме підвищенню привабливості відповідної професії та поліпшенню медичного обслуговування громадян.

Під час обговорення положень цього акта члени комітету підтримали законодавчу ініціативу, спрямовану на підвищення соціального захисту медичних працівників, однак висловили окремі зауваження до проекту, які також були зазначені у висновку Головного науково-експертного управління від 09.06.2009 р.

Зокрема наголошувалося, що першочергове право на отримання лікувально-профілактичної допомоги надає окремі привілеї працівникам медичної галузі, а це суперечить нормам ст. 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Також ця пропозиція суперечить принципу рівноправності громадян у галузі охорони здоров’я, закріпленому у ст. 4 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Крім того, зазначали народні депутати, право на безкоштовне отримання лікувально-профілактичної допомоги вже врегульовано ст. 49 Конституції, згідно з якою воно надано не лише медичним працівникам, а й усім громадянам України.

Сумнівною вбачається й пропозиція щодо надання медичним і фармацевтичним працівникам права на гідне ставлення до себе. Це загальновизнана норма суспільної моралі, яка поширюється на всіх людей, незалежно від їхньої професійної діяльності. Тим більше, що це положення теж закріп­лено у ст. 28 Конституції: «Кожен має право на повагу до його гідності».

Зверталася увага й на те, що пільгове забезпечення лікарськими і протезними засобами потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету, проте розрахунки таких витрат не наведені у фінансово-економічному обґрунтуванні.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті