Роз’яснення Мінекономіки щодо зміни істотних умов договору

Роз’яснення Мінекономіки щодо зміни істотних умов договоруЛист-роз’яснення Мінекономіки від 11.08.2009 р. № 3303-27/708

Органи державної влади, органи влади АР Крим, органи місцевого самоврядування, інші органи, установи, організації, підприємства

РОЗ’ЯСНЕННЯ

У зв’язку з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 р. № 697 «Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» Мінекономіки надає такі роз’яснення.

З 14.07.2009 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 р. № 697 «Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (далі — Постанова), якою передбачено заборону зміни істотних умов договору про закупівлю після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю.

Порядок зміни істотних умов договору про закупівлю (далі — Порядок) затверджений наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 62.

За загальним правилом, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Також згідно зі ст. 5 Цивільного кодексу України акт цивільного законодавства не має зворотної дії в часі, крім випадків, коли він пом’якшує або скасовує цивільну відповідальність.

Таким чином, ураховуючи, що Постанова не містить норми щодо зворотної дії в часі цієї Постанови:

1. Зміна істотних умов договору про закупівлю до набуття чинності Постанови може здійснюватися з дотриманням вимог Положення та Порядку;

2. Якщо до набуття чинності Постанови був укладений договір (або було прийнято рішення про акцепт тендерної (цінової) пропозиції), зміна істотних умов укладеного договору після набуття чинності Постанови може здійснюватися, коли в самому договорі та/або тендерній документації, запиті щодо цінових пропозицій відповідно був безпосередньо передбачений механізм (умови, випадки, порядок) зміни його істотних умов, який відповідав законодавству в сфері державних закупівель (у тому числі Порядку), що діяло на дату рішення про акцепт або дату укладання договору про закупівлю відповідно. При цьому в даному випадку зміна істотних умов договору здійснюється відповідно до зазначеного механізму (умов, випадків, порядку).

У разі коли договір про закупівлю (тендерна документація, запит щодо цінових пропозицій) містив лише посилання на Порядок без деталізації умов і випадків зміни істотних умов договору, з дати набуття чинності Постанови істотні умови такого договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю;

3. Якщо Постанова набула чинності до дати розкриття тендерних (цінових) пропозицій, то тендерна документація (запит щодо цінових пропозицій) потребує внесення змін з метою приведення у відповідність з Постановою в порядку, передбаченому Положенням;

4. Якщо Постанова набула чинності після розкриття тендерних (цінових) пропозицій, але до дати акцепту, а тендерна документація (запит щодо цінових пропозицій) містила інформацію та умови щодо можливості зміни істотних умов договору, при укладанні договору сторони вносять до тексту договору умови щодо порядку зміни істотних умов договору про закупівлю відповідно до вимог Постанови, і при цьому до тексту договору не вносяться передбачені тендерною документацією (запитом щодо цінових пропозицій) умови щодо порядку зміни істотних умов договору, які суперечать вимогам Постанови.

Міністр економіки України
Б.М. Данилишин

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті