Напрямки та пріоритети розвитку фармацевтичного сектора України

?

18 травня 2000 р. в м. Києві відбувся Пленум Фармацевтичної асоціації України, в роботі якого брали участь відповідальні працівники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Комітету з питань регуляторної політики і підприємництва, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки, члени правління Фармацевтичної асоціації України, керівники регіональних осередків асоціації, представники обласних управлінь охорони здоров’я, які відповідають у регіонах за діяльність фармацевтичної галузі, керівництво державної компанії «Ліки України», Національної фармацевтичної академії, Академії медичних наук, галузевих науково-дослідних установ, керівники асоціації дистриб’юторів та фармацевтичних фабрик.

Відкриваючи Пленум, народний депутат України, президент Фармацевтичної асоціації України Юрій Спіженко наголосив, що в сучасних умовах саме виробники лікарських засобів відчувають основний тягар проблеми економічної доступності ліків. За рахунок вітчизняного виробництва лікарських засобів вдалося пом’якшити ціновий удар внаслідок різкого зниження курсу гривні під час фінансової кризи 1998 р. Через низький рівень доходів населення України перед іноземними виробниками постала дилема: або різко знизити ціни на ліки, або залишити ринок України. В останньому випадку з ринку України зникнуть імпортні ліки, які необхідні для населення. Така ситуація має місце у країнах з різним рівнем розвитку економіки і відомо, що треба робити у цьому випадку.

Для вирішення цієї проблеми слід негайно привести умови процедури реєстрації ліків на території України та налагодження їх виробництва у відповідність з європейськими директивами і таким чином надати можливість іноземним виробникам співпрацювати з українськими підприємствами на контрактних умовах. Існують широкі можливості співпраці у галузі виготовлення ліків «in bulk». Це дозволить мати лікарські засоби, які сьогодні імпортуються, за цінами, адекватними рівню життя населення України, і завантажити виробничі потужності українських підприємств. Крім того, необхідно удосконалити нормативну базу щодо регламентації умов виробництва в галузі.

Вирішення цих проблем створить умови для захисту інвестицій від масового виробництва неякісної і неефективної, але дешевої, продукції, яка, насправді, не забезпечує лікувального ефекту і лише відволікає кошти населення.

Фармацевтична асоціація України вважає, що проекти нормативно-правових актів стосовно регламентації фармацевтичного ринку повинні створювати самі суб’єкти підприємницької діяльності через свої професійні асоціації і надавати їх до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Аналогічним чином повинні створюватися і подаватися до Міністерства економіки проекти нормативних актів щодо умов виробництва і обігу лікарських засобів, системи забезпечення їх якості.

Нормативне регулювання питань безпеки та ефективності лікарських засобів було і залишається прерогативою МОЗ. Безпечність і ефективність ліків мають відповідати чітким критеріям, які не пов’язані з регуляторними функціями фармацевтичного бізнесу.

Основні положення з доповідей генерального директора Комітету управління Фармацевтичної асоціації України Віктора Чумака, голови правління ДАК «Ліки України» Олександра Біловола та ін. викладені в постанові розширеного Пленуму Фармацевтичної асоціації України.

Сергій Коловоротний

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті