Відповідь МОЗ України на запит Аптечної професійної асоціації України щодо санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

(МОЗ України)

від 07.05.2013 р. № 18.2456/11-05/12931

ВГО «Аптечна професійна асоціація України»

Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України розглянуло звернення Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» від 08.04.2013 № 16 та повідомляє.

Основні вимоги до санітарно-протиепідемічного режиму та особистої гігієни працівників суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, оптову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами встановлені, Інструкцією із санітарію-протиепідемічного режиму аптечних закладів, затвердженою наказом МОЗ України від 15.05.2006 № 275.

Суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити санітарно-гігієнічні умови для роботи персоналу та виробничого процесу аптечних закладів (складів (баз), аптек, їх структурних підрозділів) згідно з чинним законодавством.

Вищезазначеним наказом не встановлені зобов’язання та періодичність участі працівників аптечних закладів у заняттях стосовно особистої гігієни та дотримання санітарно-епідеміологічного режиму.

Водночас повідомляємо, що Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачається, що гігієнічне виховання є одним з головних завдань виховних установ та навчальних закладів. Курс гігієнічного навчання – обов’язкова складова частина загальноосвітньої та професійної підготовки, підвищення кваліфікації кадрів.

Гігієнічні знання є обов’язковими кваліфікаційними вимогами для працівників, які підлягають обов’язковим медичним оглядам, а також для тих, хто зазнає у виробництві, сфері послуг, інших галузях ризику дії небезпечних факторів.

Органи та заклади охорони здоров’я, медичні працівники, а також працівники освіти і культури зобов’язані пропагувати серед населення гігієнічні навички, здоровий спосіб життя. Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані брати участь і створювати умови для гігієнічного навчання і виховання громадян, пропаганди здорового способу життя.

Начальник Управління лікарських засобів
та медичної продукції
Л.В. Коношевич
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті