Продовження строку дії патенту на лікарський засіб в Україні

31 Жовтня 2014 11:54 Поділитися
Для розробки оригінальних лікарських засобів фармацевтичні компанії витрачають багато зусиль, часу та коштів. З метою захисту своїх прав інтелектуальної власності, а також отримання можливості компенсувати витрати на розробку та дослідження лікарських засобів виробники оригінальних лікарських засобів отримують патенти. Патентами, зокрема, охороняються права на винаходи нових молекул, нових способів застосування активних діючих речовин. Про строки дії патенту на лікарській засіб в Україні, а також можливість його подовження розповіла Олена Кожокар, юрист практики інтелектуальної власності/технологій, медіа та телекомунікацій Юридичного бюро «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери» Україна.

Олена Кожокар

В Україні строк дії патенту на винахід становить 20 років. Протягом часу дії патенту винахідник має виключне право на виготовлення, використання та продаж свого винаходу. Після закінчення строку дії патенту будь-яка фармкомпанія має право використовувати винахід на безоплатній основі.

Відомо, що строк дії патенту починає відлік з дати подання заявки на винахід. Досить часто з моменту подання заявки на винахід до моменту реєстрації лікарського засобу може минути багато років. Протягом цього часу власник патенту не має можливості за рахунок продажу лікарського засобу компенсувати кошти, вкладені у винайдення нової молекули/нового способу застосування активних діючих речовин. Враховуючи це, власнику патенту надається право продовжити строк дії патенту.

Строк, на який патент на лікарський засіб може бути продовжений. Патент на винахід, об’єктом якого є лікарський засіб, може бути продовжений на строк, що дорівнює періоду між датою подання заявки на винахід та датою одержання дозволу (реєстраційного посвідчення), але не більше ніж на 5 років. Отже, строк, на який може бути продовжений патент, розраховується за наступною формулою:

строк продовження = дата отримання реєстраційного посвідчення — дата подання заявки на винахід,

але не більше ніж 5 років.

Для продовження строку дії патенту на лікарський засіб власник патенту або довірена особа повинні подати до Державної служби інтелектуальної власності України (далі — Державна служба):

  • клопотання про продовження дії патенту;
  • нотаріально завірену копію документа, що вперше надає дозвіл на використання засобу, виданого компетентним органом (копія реєстраційного посвідчення тощо);
  • оригінал довіреності, якщо клопотання за дорученням власника патенту подає представник у справах інтелектуальної власності або інша довірена особа (обов’язково для зарубіжних компаній).

Може статися так, що власником патенту є одна особа, а використовує лікарський засіб та отримала на нього реєстраційне посвідчення інша особа. В такому випадку разом з іншими документами подається ліцензійний договір або аффі­давіт. Аффідавіт викладається у довільній формі із зазначенням, що особи спільно здійснюють діяльність на території України.

Клопотання викладається в довільній формі українською мовою, має стосуватися одного патенту та містити:

  • номер патенту;
  • номер та дату подання заявки на винахід;
  • назву винаходу;
  • повне ім’я фізичної особи або найменування юридичної особи — власника патенту, його місце проживання або місцезнаходження;
  • адресу для листування;
  • саме прохання про продовження строку дії патенту та його обґрунтування із посиланням на факти про перше одержання реєстраційного посвідчення на відповідний препарат.

Клопотання підписується власником патенту або, якщо патент належить кільком особам, усіма власниками чи, найчастіше, їх довіреною особою — патентним повіреним. Підпис складається з власне особистого підпису, ініціалів, прізвища, дати і скріплюється печаткою (за наявності).

Строки подачі клопотання та сплата збору. Збір за подання клопотання має бути сплачено та клопотання має бути подано до Державної служби не пізніше ніж за 6 міс до закінчення строку дії патенту. Збір за подання клопотання становить 400 грн., код збору — 14000.

Процедура та строки розгляду клопотання: клопотання розглядається протягом 1 міс від дати його надходження до Державної служби. Якщо клопотання та додані до нього документи відповідають вимогам, зазначеним вище, Державна служба приймає позитивне рішення про продовження строку дії патенту. На підставі такого рішення Державна служба вносить відомості щодо продовження строку дії патенту до реєстру та пуб­лікує відомості про це в офіційному бюлетені «Промислова власність».

У разі невідповідності клопотання вимогам або при виникненні обґрунтованих сумнівів щодо вірогідності інформації, яка міститься у поданих документах, Державна служба направляє власнику патенту або довіреній особі повідом­лення із зазначенням невідповідностей та/або запитом про надання додаткових документів, необхідних для прийняття рішення.

Протягом 2 міс від дати одержання повідом­лення Державної служби власник патенту має можливість усунути невідповідності та/або надати додаткові документи. Якщо в установлений строк власник патенту надасть відповідь та/або додаткові документи, Державна служба має розглянути їх протягом 1 міс від дати надходження.

Державна служба може прийняти рішення про відмову в продовженні строку дії патенту, якщо:

  • клопотання та додані до нього документи не відповідають вимогам законодавства (зазначеним вище);
  • клопотання було подано менше ніж за 6 міс до закінчення строку дії патенту;
  • власнику потрібно було усунути невідповідності та/або надати додаткові документи, проте він пропустив 2-місячний строк;
  • патент визнано недійсним;
  • дію патенту припинено.

Рішення про відмову в продовженні строку дії патенту Державна служба надає або направляє власнику патенту за адресою, зазначеною в клопотанні.

Використана література

1. Наказ Міністерства освіти і науки Украї­ни від 13.05.2002 р. № 298 «Про затвердження Інструкції про порядок продовження строку дії патенту на винахід, об’єктом якого є засіб, використання якого потребує дозволу компетентного органу».

2. Постанова КМУ від 23.12.2004 р. № 1716 «Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті