Держава повинна забезпечити відповідне лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями

Напередодні Міжнародного дня боротьби з рідкісними захворюваннями, який щорічно відзначають 28 лютого, в столиці відбувся Всеукраїнський з’їзд хворих з орфанними захворюваннями (далі — З’їзд). Ініціатором заходу виступила ГС «Орфанні захворювання України» за підтримки МБФ «Відродження», в якому взяли участь представники влади, МОЗ України, пацієнтських організацій, фармацевтичних компаній, а також лікарі, юристи та волонтери.

Нагадаємо, що 10 лютого 2015 р. у приміщенні Верховної Ради України відбувся брифінг на тему «Орфанні, але не безправні», присвячений питанням законодавчих гарантій забезпечення пацієнтів з орфанними захворюваннями. У заході взяли участь Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров’я (Комітет), Володимир Дудка, представники громадських організацій та родичі хворих.

Ольга Богомолець на початку брифінгу повідомила, що з 10 по 13 лютого в приміщенні Верховної Ради відкрита фотовиставка, присвячена Всесвітньому дню орфанних захворювань, від яких на сьогодні страждають тисячі українських дітей. Вона зазначила, що при відсутності лікуванні таких захворювань життя пацієнтів закінчується дуже швидко. «При правильному вирішенні проблемних питань, наприклад створюючи державні програми, життя багатьох пацієнтів може бути врятоване», — підкреслила О. Богомолець.

За її словами, у 2011 р. на лікування дітей з орфанними захворюваннями державою було виділено 72 млн грн., 2012 р. — 97 млн грн., 2013 р. — 161 млн грн., 2014 р. — 164 млн грн., а 2015 р. — 321 млн грн. «Однак, якщо, враховуючи зміни курсу валют, перевести виділені кошти на кількість упаковок, то зазначеної суми не вистачить на забезпечення відповідним лікуванням пацієнтів з орфанними захворюваннями», — зазначила О. Богомолець.

Вона зауважила, що на лікування пацієнтів з гемофілією, яка також визначається як рідкісне захворювання, державою було виділено 43 млн грн. у 2011 р., 63 млн грн. — у 2012 р., а в 2015 р. заплановано 119 млн грн.

«Головна проблема — відсутність державних реєстрів. Якомога швидше МОЗ України в рамках запланованої нової реформи медичної галузі має перейти на електронну систему обліку кожного пацієнта. У цьому разі не потрібно буде створювати окремі реєстри хворих на гіпертензію, фенілкетонурію та інші рідкісні захворювання», — підкреслила О. Богомолець. На її думку, завдяки наявності такої електронної картки держава буде мати не тільки точну кількість пацієнтів із різними захворюваннями, а й позбавиться від багатьох корупційних схем, які дотепер існують в державі.

Голова Комітету наголосила, що спільно з представниками громадських організацій зацікавлена у максимальному прискоренні запровадження реформування системи охорони здоров’я задля покращення здоров’я населення країни.

Володимир Дудка нагадав, що 15 квітня 2014 р. був прийнятий Закон України № 1213-VII «Про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань». Згідно з цим документом дорослі та діти з орфанними захворюваннями повинні забезпечуватися необхідними лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами з боку держави. За словами В. Дудки, на сьогодні зареєстровано 171 нозологію орфанних захворювань. «Хочу звернути увагу, що фінансування на 2015 р. виділено лише на лікування 4 нозологій», — зауважив В. Дудка.

За його словами, основною метою заходу є привернення уваги МОЗ України для прискорення роботи над створенням реєстру пацієнтів з орфанними захворюваннями та забезпечення їх належним фінансуванням.

Також він зазначив, що всі лікарські засоби та медичні вироби, які необхідні таким пацієнтам — іноземного виробництва. «На жаль, українська фармацевтична промисловість таких ліків поки ще не виробляє. Отже, разом з девальва­цією національної валюти значно підвищилася вартість таких лікарських засобів. Слід зазначити, що відповідно до Державного бюджету на 2015 р. фінансування на лікування орфанних захворювань збільшилося лише на 50%, що, звичайно, не покриє навіть минулорічну потребу», — за­уважив В. Дудка. Він звернувся до народних депутатів, які будуть вносити зміни до бюджету при черговому перегляді, адекватно збільшити фінансування на орфанні захворювання пропор­ційно до коливань національної валюти.

На думку Тетяни Кулеші, голова правління громадської організації «Орфанні захворювання України», головною проблемою, яка постала перед пацієнтами з орфанними захворюваннями, — це недостатній обсяг фінансування з боку держави. «Необхідно якнайшвидше створити реєстр таких хворих та забезпечити відповідним лікуванням як дітей віком до 18 років, так і дорослих хворих», — підкреслила Т. Кулеша. Вона також зазначила, що 26 лютого поточного року планується провести з’їзд всіх пацієнтів з орфанними захворюваннями.

За словами Оксани Пасхальної, голови «Української організації батьків дітей-інвалідів, хворих на фенілкетонурію» та мати дитини з фенілкетонурією, в Україні більше 1,5 тис. дітей з цією патологією. Вона зауважила, що громадські організації та батьки змушені самостійно шукати кошти для лікування дітей. Іноді сума, яка потрібна на лікування протягом місяця, сягає 40 тис. грн. «Всі вони мають надію та чекають від держави забезпечення відповідного безперебійного лікування рідкісних захворювань», — зазначила О. Пасхальна.

У рамках З’їзду організатори провели прес-конференцію за участю Альони Терещенко, заступника міністра охорони здоров’я України, Володимира Дудки, громадського діяча, автора закону про орфанні захворювання в Україні, Тараса Лясковського, завідувача сектору з державної реєстрації лікарських засобів МОЗ України, Світлани Хотіної, директора департаменту медичної допомоги МОЗ України, та Тетяни Кулеші. Під час прес-конференції було обговорено основні здобутки, яких вдалося досягти завдяки спільній співпраці влади, бізнесу та пацієнтських організацій задля допомоги та підтримки пацієнтів з рідкісними захворюваннями в Україні, а також визначено вектори завдань, які ще потрібно втілити в життя.

За словами Альони Терещенко, з моменту ухвали Верховною Радою України 15 квітня 2014 р. Закону України № 1213-VII «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань», ініціатором якого виступив В. Дудка, державі вдалося здійснити декілька важливих кроків для його реалізації. А саме:

  • впровадити поняття «орфанне захворювання», удосконалити та привести у відповідність з європейським нормами реєстр орфанних захворювань, який сьогодні налічує 171 нозологію;
  • розробити порядок пожиттєвого забезпечення хворих лікарськими засобами та спеціальним дієтичним харчуванням (на сьогодні вартість лікування на одну особу становить від 20 тис. до 6–8 млн грн. на рік);
  • збільшити фінансування у 2015 р. на 50% порівняно з минулим роком;
  • виділити фінансування з держбюджету на 4 додаткові нозології, які раніше не фінансувалися;
  • створити спеціальну комісію з питань забезпечення життя осіб з особливими потребами – нормативний документ уже перебуває на стадії реєстрації;
  • прийнято рішення про утворення єдиного в Україні Центру орфанних захворювань на базі НДСЛ «Охматдит», що контактуватиме з аналогічними центрами в інших країнах світу.

Окрім того, за словами Тараса Лясковського, у 2014 р. вдалося досягти спрощення процедур реєстрації лікарських засобів для лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями та налагодити діалог з експертними організаціями, що дасть можливість забезпечити ринок відповідними ліками.

Серед основних важливих кроків, які на сьогодні потребують державного законодавчого унормування, Т. Кулеша та представники пацієнтських організацій назвали наступні:

  • передбачити додаткове державне фінансування існуючих програм та поширити їх на дорослих хворих (віком старше 18 років), передбачити фінансування тих нозологій, на які взагалі не виділяють коштів;
  • звільнити на законодавчому рівні від додаткового 5% імпортного збору лікарські засоби для лікування орфанних захворювань та 10% – на дієтичне харчування;
  • передбачити перелік орфанних препаратів при розробці і затвердженні проекту Закону України № 2150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів шляхом здійснення державних закупівель із залученням міжнародних закупівельних організацій)».

За словами Т. Кулеші, ГС «Орфанні захворювання України» за допомогою міжнародних і віт­чизняних благодійних організацій та пацієнтських організацій, планує проводити практичні семінари та різноманітні заходи (акції, флеш-моби, медійні кампанії тощо), спрямовані на інформування населення та поширення знань про рідкісні хвороби, зокрема серед лікарів та пацієнтів відповідних відділень. Завдяки партнерській підтримці фармацевтичних компаній члени громадської спілки планують також вдосконалити навчальну базу та втілити у життя спеціальну медичну освітню програму для лікарів шляхом проведення тренінгів за участю європейських спеціалістів.

«Важливе завдання на сьогодні, яке ще потребує реалізації, — підвищення якості життя осіб з особливими потребами. Зокрема, необхідно навчити батьків, членів родини жити з такими людьми, навчити лікарів відповідально ставитися до таких діагнозів, навчити пацієнтів з орфанними захворюваннями сприймати себе не інвалідами, а абсолютно пристосованими до життя, соціально адаптованими та соціально захищеними членами суспільства. І вирішення цього завдання вбачається лише у тісній та активній міжсекторальній взаємодії законодавчої, виконавчої гілок влади та пацієнтських організацій», – наголосила А. Терещенко.

Євгенія Бочерикова,
фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті