Оприлюднено тексти урядових постанов щодо референтного ціноутворення та реімбурсації ліків

30 Листопада 2016 8:52 Поділитися

Оприлюднено тексти урядових постанов щодо референтного ціноутворення та реімбурсації ліків29 листопада ввечері на Урядовому порталі оприлюднено тексти постанов КМУ, прийнятих 9 листопада 2016 р., щодо запровадження референтного ціноутворення та відшкодування ліків.

Референтне ціноутворення

Постановою КМУ № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» з 1 січня 2017 р. запроваджується державне регулювання граничних цін на лікарські засоби шляхом встановлення МОЗ України референтних цін на ліки, в межах яких визначатиметься оптово-відпускна ціна.

Нове державне регулювання цін поширюватиметься на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, і лікарські засоби, включені до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

На лікарські засоби, закупівля яких повністю або частково фінансується з державного або місцевого бюджету, гранична постачальницько-збутова надбавка становитиме 5%, а гранична торговельна надбавка – 15% з урахуванням податків та зборів. Порядок розрахунку зазначених надбавок встановлюватиметься МОЗ України.

Для встановлення референтних цін використовуватимуться дані про лікарські засоби у 5 референтних країнах: Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії та Угорщині.

За погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України МОЗ України має затвердити порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби.

З 1 січня 2017 р. втрачає чинність положення постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», яке встановлює діючі на сьогодні граничні постачальницько-збутові та граничні торговельні (роздрібні) надбавки на лікарські засоби.

Відшкодування вартості ліків

Відповідно до постанови КМУ від 09.11.2016 р. № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів» з 1 квітня 2017 р. запроваджується відшкодування вартості ліків під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, за переліком міжнародних непатентованих назв (МНН) лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Перелік містить 21 МНН із зазначенням форми випуску, але без дозування. Тобто під програму відшкодування підпадатимуть всі дозування зазначених МНН ліків.

МОЗ України за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі у місячний строк має:

  • затвердити порядок визначення розміру відшкодування вартості ліків;
  • оприлюднити інформацію про розміри відшкодування.

Відшкодування вартості здійснюватиметься аптечним закладам за рахунок коштів цільової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Нагадаємо, що Уряд передбачив на цю програму у 2017 р. 500 млн. грн.

Як ми раніше повідомляли, запровадження референтних цін з 1 січня 2017 р. призведе до перебоїв з постачанням ліків, адже заявники об’єктивно не встигнуть зареєструвати нові оптово-відпускні ціни протягом місяця, а перехідний період не передбачений. Щодо обмеження націнок, то це шлях до консолідації ринку та його монополізації великими мережами.

Найближчим часом ми порахуємо обсяг ринку, який підпадатиме під програму відшкодування лікарських засобів, і представимо розрахунки на Аптечному саміті Україна – 2016, який відбудеться 1 грудня у столичному конгрес-холі «Космополіт», а також у найближчому випуску «Щотижневика АПТЕКА».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 02.12.2016 1:23
Хотелось бы все-таки понять смысл ценообразования на лекарственные средства, включенные в Нац.перелік с 01.01.2017г., для аптечных учреждений не финансируемых из гос.бюджета???

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті