Закупівля ліків міжнародними організаціями за кошти 2015 р. — бачення МОЗ України

18 січня в Кабінеті Міністрів України відбулася прес-конференція «Актуальні питання охорони здоров’я: лікування пацієнтів, реабілітація, міжнародні закупівлі» за участю Уляни Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, Олександра Лінчевського, заступника міністра охорони здоров’я, а також представників громадських організацій. Під час заходу було обговорено ситуацію із закупівлею ліків через міжнародні організації та щодо звинувачень Бориса Тодурова, головного лікаря Державної установи «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України», на адресу керівництва міністерства в халатності під час закупівель ліків для терапії хворих на серцево-судинні захворювання, яка призвела до смерті громадян України внаслідок затримки з їх закупівлею.

463346

Уляна Супрун повідомила, що наразі закінчилася закупівля ліків за бюджетні кошти 2015 р. За її словами, в Україну вже поставлено закуплені препарати на 98% (але в.о. міністра не повідомила, скільки з цих ліків поставлено до лікарень). Останні 2% — це вакцини, закуплені ЮНІСЕФ, які профільне міністерство попросило поки не поставляти, щоб вони були зі строком придатно­сті, який закінчується пізніше, оскільки наразі в Україні існує 25% надлишок вакцин. «Цього вдалося домогтися завдяки 3 млн дол., які було зекономлено під час закупівель через міжнародні організації», — зауважила У. Супрун.

Стосовно закупівлі ліків за бюджетні кошти 2015 р. в.о. міністра зазначила, що в серпні минулого року процес було заблоковано, однак у вересні вдалося його розблокувати. Для цього переписувалося багато технічних завдань, оскільки їх прописували під конкретних виробників та дистриб’юторів, які подавали заявки на участь у тендерах.

Також У. Супрун повідомила, що процес закупівлі ліків за бюджетні кошти 2017 р. вже розпочато. Однак з бюрократичних і фінансових причин він займе близько 3 міс, оскільки фінансування цих закупівель буде отримано лише в березні. Окрім цього, завдяки підтримці Міністерства фінансів України (далі — Мінфін) у бюджеті 2017 р. збільшено обсяг фінансування закупівлі ліків на 2 млрд. грн. Це дало змогу виділити більше коштів за всіма програмами закупівель, а також створити нові програми. Також Мінфін погодилося з пропозицією МОЗ здійснити оплату в повному обсязі закупівлі фармацевтичної продукції до кінця березня, а не протягом року, як це відбувалося раніше.

(Прим. ред.: Зауважимо, що перші тендери на закупівлі ліків за кошти 2016 р. оголошено наприкінці грудня минулого року. Скільки триватиме ця закупівельна кампанія — невідомо, але МОЗ України в особі керівництва та міжнародні організації вже будують плани щодо освоєння бюджетних коштів 2017 р.).

У. Супрун розповіла й про ситуацію з контрак­том головного лікаря Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ». Вона повідомила, що контракт Юрія Гладуша, який обіймав цю посаду протягом останніх 13 років, закінчився 17 січня 2017 р. 2 міс тому його поінформували, що замість призначення головного лікаря від міністерства відбудеться відкритий конкурс на зайняття цієї посади і він зможе подати свою кандидатуру, як і всі інші. З 18 січня виконуючим обов’язки призначено заступника головного лікаря з медичної частини, оскільки Ю. Гладуш не міг зайняти посаду виконуючого обов’язки у зв’язку з тим, що він працює лише на чверть ставки.

Раніше до профільного міністерства та Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) було надіслано лист на його підтримку за підписами всього трудового колективу. Однак працівники лікарні надали скаргу, у якій зазначили, що їх зібрали на засідання трудового колективу, перед початком якого вони на аркуші підписувалися стосовно своєї присутності, і цей аркуш було використано в листі на підтримку Ю. Гладуша. У зв’язку із цим даний лист відкликано.

Про ситуацію із закупівлею медикаментів для лікування хворих на серцево-судинні захворювання розповів Олександр Лінчевський. Він за­уважив, що інфаркт міокарда є основною причиною смерті в Україні і світі. І лікування серцево-судинних захворювань є одним з пріоритетів Уряду на 2017 р.

«Удосконалення закупівель за участю міжнародних організацій дозволяє сьогодні купувати більше ліків та обладнання, витрачаючи менше коштів. Наприклад, самих лише стентів та обладнання для їхнього встановлення було замовлено в 2016 р. у 3,5 раза більше, ніж у попередньому, при цьому коштів витрачено менше», — додав заступник міністра.

За ініціативою Уряду в бюджеті на 2017 р. передбачено 150 млн грн. на закупівлю ангіографічного обладнання. І МОЗ України розроблено проекти наказів та постанов Уряду для створення мережі реперфузійних закладів. Мета їх прий­няття полягає в тому, щоб кожен пацієнт з інфарктом міокарда в разі потреби міг безкоштовно отримати сучасну невідкладну допомогу, включно з ангіографією та стентуванням.

Стосовно ситуації навколо Інституту серця О. Лінчевський зазначив, що роботу цього інституту ніхто не блокував, оскільки з бюджету постійно виділялися кошти для забезпечення його роботи, а лист з проханням Б. Тодурова про відкриття філій у Донецькій та Луганській обл. не містив жодних обґрунтувань чи фінансових розрахунків. Крім того, він зауважив, що згідно з концепцією децентралізації заклади, котрі надають невідкладну допомогу при інфаркті міокарда чи гострому коронарному синдромі, мають бути комунальними, тобто належати органам місцевого самоврядування.

А щодо постачання в Інститут серця препаратів та обладнання заступник міністра повідомив, що загалом протягом 2016 р. поставлено 1363 стенти та обладнання для їх встановлення. Це ті стенти, які закуплені за державні кошти і мають встановлюватися безкоштовно.

Зазначимо, що 18 січня відбулося засідання Комітету, під час якого було обговорено дану ситуацію. Однак через відсутність кворуму рішення з цього питання так і не було прийнято хоча члени Комітету висловили своє невдоволення проведеними закупівлями. Зокрема, Ольга Богомолець, голова Комітету, зауважила, що виявлено велику кількість зловживань в ході цього процесу. «Чи вдалося нам подолати корупцію через міжнародні закупівлі? Зараз я можу сказати: ні, не вдалося. Чи вони були достатньо ефективними? Ні, вони не були настільки ефективними, наскільки нам хотілося б», — зауважила вона. Також О. Богомолець повідомила, що члени Комітету готують детальний звіт щодо міжнародних закупівель, який найближчим часом буде оприлюднено. У ньому зазначатиметься, де ціну було завищено, де терміни придатності абсолютно не відповідали потребам. «Було поставлено медикаменти і деякі реактиви з терміном придатності 7 днів та 3 міс», — додала парламентар.

Тому члени Комітету вимагатимуть від МОЗ надіслати їм договори з міжнародними організаціями на закупівлю ліків, щоб подивитися, чи вилучено профільним міністерством ті помилкові пункти, які там були. Однак на даному засіданні Комітету МОЗ не надало дані договори.

«На жаль, я не побачила конструктивного бажання спілкуватися з боку міністерства охорони здоров’я», — зазначила О. Богомолець.

Також нагадаємо, що 17 січня Б. Тодуровим проведено прес-конференцію, на яку представники МОЗ не з’явилися. Під час даного заходу Б. Тодуров зазначав, що Інститутом серця за рахунок державного бюджету отримано 1363 стенти, однак потреба в них є набагато більшою. І в минулому році закладом проведено близько 3 тис. планових операцій стентування, хоча загалом може бути проведено до 5 тис. за рік, якщо надавати допомогу хворим з передмість Києва.

Крім того, він зауважив, що філії Інституту серця в Сєвєродонецьку не існує. Це була помилка місцевої преси, яка назвала відділення ангіографії філіалом Інституту серця, хоча заклад неодноразово звертався до МОЗ з проханням дозволити відкриття своїх філій у Донецькій і Луганській обл. з метою надання населенню підконтрольних Україні територій кваліфікованої екстреної кардіологічної допомоги.

На підтримку Б. Тодурова виступили фонд «Допомога онкохворим дітям», Всеукраїнське товариство гемофілії, Вільна профспілка медичних працівників України, Конфедерація вільних профспілок України.

Євген Прохоренко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті