Кияни зможуть отримати консультацію лікаря в торгових центрах та аптеках

07 Листопада 2017 1:15 Поділитися

Столична влада запроваджує пілотний проект «Лікар у Вашому домі», завдяки якому кожен бажаючий зможе отримати консультацію лікаря, не відвідуючи медичний заклад. Про це під час презентації проекту заявив мер Києва Віталій Кличко.

Проект стартував з Подільського району міста. За словами В. Кличка, щоб охопити якомога більше мешканців столиці, проект реалізовуватиметься в кілька способів. По-перше, це облаштування стаціонарних пунктів «Лікар у Вашому домі» у багатолюдних місцях. Зокрема, в торгових центрах, центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) та ін. У такому форматі до лікарів зможуть звертатися відвідувачі цих закладів.

Наразі визначено вже 10 точок у Подільському районі, де будуть обладнані стаціонарні пости: в ЦНАПі Подільського району, в аптеках КП «Фармація» і в кількох супермаркетах. В. Кличко додав, що тут працюватимуть в основному лікарі-терапевти, сімейні лікарі, які зможуть надати загальну консультацію, а за потреби — виписати направлення до профільного спеціаліста. Будь-хто з бажаючих зможе у зручному форматі просто під час здійснення покупок чи повертаючись із роботи проконсультуватися з медиками, пройти елементарні тести на визначення індексу здоров’я, експрес-діагностування для виявлення на початковій стадії захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету, ВІЛ.

Мер Києва також скористався послугами медиків та пройшов експрес-тестування. «Це зайняло у мене не більше 2 хв. І я отримав оперативно результат — щодо вмісту цукру в крові, холестерину, поміряв тиск. Так само, такий тест зможе пройти будь-хто з відвідувачів», — зауважив він.

Другим напрямом реалізації програми є створення медичних бригад, які будуть здійснювати домашні візити. Такі бригади складатимуться з лікаря, студентів міських медичних коледжів і соціальних працівників та працюватимуть із соціально незахищеними киянами: інвалідами, дітьми з малозабезпечених, соціально неблагополучних родин, особами, які не здатні до самообслуговування. Усього планується укомплектувати 30 таких бригад.

Подільський район обрано, оскільки тут уже реалізується проект з попереднього онлайн-запису на прийом до лікаря, тобто вже існує певний облік пацієнтів. Це дасть можливість сформувати список киян, яким потрібна допомога у першу чергу, в домашніх умовах, та які не можуть самостійно звернутися до лікаря й потребують постійної сторонньої допомоги.

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник повідомив, що експеримент у Подільському районі триватиме впродовж 2 міс.

«Проект працює сьогодні перший день. Але увага до нього, я впевнений, буде значна. До кінця року проект працюватиме в Подільському районі. А вже з наступного ми будемо реалізовувати його і в інших районах міста», — наголосив М. Поворозник.

За матеріалами kievcity.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Василь 07.11.2017 2:15
Жесть. Теперь если бабушкам будет скучно, могут смело выносить мозг врачу в супермаркете.
Андрій 07.11.2017 2:55
Дожились, тепер консультація та огляд лікаря прирівняний ло купівлі ковбаси чи трусів, можна сходити в такий "центр" за ковбасою, трусами ну як буде натхнення кваліфіковану безкоштовну та вичерпну консультацію лікаря отримати.
МАРИЯ 07.11.2017 10:38
Следует отметить, что в полномочия семейного врача входит, в том числе, и ведение здоровой беременности. Интересно как будет проходить осмотр беременных в супермаркете или ЦНАПе. Надо дополнительно продумать в каком отделе установить гинекологическое кресло. Наверно в отделе "Товары для детей" - это ближе всего по смыслу, хотя возможны варианты....
Татьяна 08.11.2017 11:02
Беременных не осматривают на гинекологических креслах. Не понимаю иронии предыдущих комментаторов. У нас много гипертоников, которые теперь смогут измерить давление не только дома или в поликлинике, но и в аптеке или магазине. А помимо давления смогут получить консультацию доктора, при этом не сидя в очередях поликлиник. Я считаю это отличным ришением.
Лариса 08.11.2017 4:38
В аптеках давно стоят аппараты для измерения давления и если у человека большое или малое давление, тут же специалисты окажут помощь. А в супермаркете, конфетку или сосиску предложат?
Ілля 09.11.2017 9:38
Привінтивні профілактичні заходи як раз і дозволять допомогти людям. Покажить мені дорослу працюючу людину років так за 45 яка має час і бажання стояти в чергах в поліклініці??? Ні вона (людина) на роботі!!!! Ну той що шо болить? Перший раз, поболить і пройде! А до лікаря якось потом, завтра є.. С понеділка.! А як що людину фахівець хоча б після анамнезу "налякає" то можна спасти не одне життя. І місце проведення такого роду огляду не має значення!!! Це не Обстеження!!! Розмовляти про здоров'я можна і треба будь де, купуючи булку чи таблетки і т.д. Хто не хоче хай не турбується ... Поліклініки працюють з 8.00 до 15.00 Завтра... З понеділка... Десь ПОТОМ...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті