Найкращі дієти 2018 р.

17 Січня 2018 12:22 Поділитися

Уже багато років поспіль інформаційний ресурс «U.S. News & World Report» складає рейтинг найбільш популярних дієт.

Серед критеріїв визначення найкращих способів харчування — простота дотримання, висока поживна цінність, безпечність, висока ефективність у профілактиці цукрового діабету та серцево-судинних захворювань, а також за необхідності — зменшення маси тіла.

Рейтинг складає рада експертів, до якої входять дієтологи, спеціаліст з ендокринології, кардіології, фахівці, які займаються поведінковою терапією та зменшенням маси тіла. Загалом експерти проаналізували 38 популярних дієт.

Нижче наводимо 5 номінацій рейтингу та короткий опис 5 дієт, які посіли або розділили призові місця.

Отже:

Абсолютно найкращі дієти:

№ 1–2 — ДПКГ (DASH — дієтичний підхід до контролю артеріальної гіпертензії);

№ 1–2 — середземноморська дієта;

№ 3 — флексітаріанська дієта.

Найкращі дієти для схуднення:

№ 1 — дієта контролерів маси тіла (Weight Watchers Diet);

№ 2 — волюметрична дієта;

№ 3–4 — дієта Дженні Крейг;

№ 3–4 — веганська дієта.

Найкращі дієти для швидкого схуднення:

№ 1–2 — дієта із заміною страв (HMR Program);

№ 1–2 — дієта контролерів маси тіла;

№ 3–6 — дієта для максимального схуднення (Biggest Loser Diet);

№ 3–6 — дієта Медіфаст;

№ 3–6 — дієта Слімфаст;

№ 3–6 — волюметрична дієта.

Найкращі дієти для здорового харчування:

№ 1–2 — ДПКГ;

№ 1–2 — середземноморська дієта;

№ 3–4 — лексітаріанська дієта;

№ 3–4 — дієта лікувальних змін способу життя (TLC Diet).

Найкращі дієти для здоров’я серця

№ 1 — ДПКГ;

№ 2–3 — середземноморська дієта;

№ 2–3 — дієта Орніша.

Короткий опис дієт, представлених у рейтингу «U.SNews World Report»:

ДПКГ (DASH) — дієтичний підхід до контролю артеріальної гіпертензії

Дієту розроблено для покращення контролю над артеріальним тиском у осіб, у яких він підвищений.

Відомо, що наявність у щоденному раціоні поживних речовин, таких як білок, харчові волокна, калій та кальцій, необхідна для зниження високого артеріального тиску.

Немає необхідності підраховувати кількість цих речовин щодня. Просто споживайте переважно натуральні здорові продукти — фрукти, овочі, цільні злаки, нежирні білкові та молочні продукти. Водночас слід обмежити оброблені продукти з високим вмістом жиру, цукру і особливо солі.

Середземноморська дієта

Одна з найбільш відомих та поширених дієт, яка має багатогранний позитивний вплив на здоров’я — покращує функціонування серця та мозку, попереджає розвиток раку, цукрового діабету та сприяє зменшенню надмірної маси тіла.

Чисельні дослідження продемонстрували, що населення країн, які мають вихід до Середземного моря, живе довше та має нижчу поширеність захворювань серцево-судинної системи та раку і смертність від них.

Не є дивною причина такого стану речей — активний спосіб життя, ефективний контроль маси тіла та дієта з низьким вмістом червоного м’яса, цукру та насиченого жиру з одночасним високим споживанням рослинної їжі та інших корисних харчових продуктів.

Флексітаріанська дієта

Цей симбіоз дієти, яка дозволяє споживати будь-які продукти, та вегетаріанства має на меті досягнення та підтримання кращого рівня здоров’я, а також зменшення зайвої маси тіла.

Назва дієти походить від двох англійських слів: flexible (гнучкий) та vegetarian (вегетаріанський), тобто мова йде про гнучкий варіант вегетаріанства. Автори та прихильники цього підходу вважають, що для отримання користі від вегетаріанства немає необхідності в повній відмові від м’яса. Споживаючи постійно рослинну їжу, можна іноді з’їсти м’ясну котлету або курячу грудку, коли дійсно сильно цього заманеться.

Дієта контролерів маси тіла (Weight Watchers Diet)

Разом із зростанням кількості людей, які мають проблеми з зайвою масою тіла, збільшується різноманіття варіантів дієт, спрямованих на її зменшення. Дієта контролерів маси тіла спрямована на нормалізацію маси тіла з одночасним запровадженням більш здорового способу життя.

Філософія цієї дієти передбачає більше ніж просто зменшення маси тіла за рахунок обмеження калорій, вона також включає здоровий вибір та зміни поведінки для кращого самопочуття одночасно з втратою зайвих кілограмів.

Вибір продуктів та напоїв базується на системі визначення харчової цінності SmartPoints. Наприклад, продукти з високим вмістом цукру або насиченого жиру мають більшу кількість балів за цією системою, ніж їжа з високим вмістом білка. Таким чином, більш здоровим вибором є продукти, які утримують відчуття ситості довший час, маючи меншу кількість балів за SmartPoints.

Волюметрична дієта

Волюметрична дієта також розроблена з метою зменшення зайвої маси тіла.

Обґрунтування цього підходу базується на тому, що люди споживають приблизно однаковий об’єм або масу їжі щодня, незалежно від того, яку калорійність мають продукти.

Зважаючи на те, що певні продукти мають набагато меншу енергетичну щільність, ніж інші, рекомендується вживати саме їх для насичення за рахунок меншої кількості калорій. Об’ємні продукти з низькою енергетичною цінністю — це переважно овочі та фрукти.

За матеріалами health.usnews.com
та наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті