Зміст номера #300

Пріонні інфекції, ситуація змінилась, крапку ставити зарано…

В минулому номері «Щотижневик АПТЕКА» розповідав про ситуацію, що склалась навколо проблеми імпорту та реалізації в Україні лікарських засобів, до складу яких входить білок жуйних тварин. Минуло не так багато часу, і Головний державний санітарний лікар України Ольга Бобильова приймає рішення про внесення змін та доповнень до постанови від 17.05.01 № 54 «Про захист населення територій України від губчастоподібної енцефалопатії та запобігання поширенню пріонних інфекцій» і підписує відповідну Постанову від 23 07.2001 № 61, яка спрощує обіг на ринку таких лікарських засобів.

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я УкраїниЛист від 13.07.2001 № 1528/07-04

Доводимо до відома лист Державного фармакологічного центру МОЗ України від 19.06.2001 р. № 5.12-2042/А з питань реєстрації таблеток, капсул, інших препаратів, які випускаються в контурних чарункових упаковках.
Відповідно до ст. 9 закону України «Про лікарські засоби» проекти АНД та Інструкція для застосування затверджуються рішенням про реєстрацію лікарських засобів.
Таким чином, всі упаковки, перелічені в АНД та/або в Інструкції для медичного застосування лікарського засобу, затверджені відповідно до закону «Про лікарські засоби», є легітимні й не потребують додаткової реєстрації.
Решта упаковок, не наведених у зазначених документах, потребують додаткової реєстрації відповідно до установленого порядку.

Совет Европейского Союза предлагает интенсифицировать исследования, касающиеся проблемы спонгиформной энцефалопатии

Совет министров ЕС предложил Комиссии ЕС разработать программу борьбы с зоонозными инфекциями, в частности с трансмиссивным заболеванием — спонгиформной энцефалопатией, болезнью Крейтцфельдта — Якоба.

КЕТОЛЕКС.Нестероидный противовоспалительный препарат с выраженным анальгезирующим эффектом

Среди лекарственных средств, зарегистрированных в Украине фирмой «Дженом Биотек» (Индия), следует отметить НПВП со значительно выраженным анальгезирующим эффектом — КЕТОЛЕКС (кеторолак).

ЦИКЛОФЕРОН 5% ЛИНИМЕНТ:новый союзник в борьбе с инфекцией

В предыдущих публикациях мы подробно останавливались на иммуностимулирующем действии индуктора эндогенного интерферона ЦИКЛОФЕРОНА (НТФФ «Полисан», С.-Петербург). Сейчас возможности специалистов-дерматологов в использовании циклоферона существенно расширяются. Препарат появляется на фармацевтическом рынке Украины в новой лекарственной форме для местного применения — ЦИКЛОФЕРОН 5% ЛИНИМЕНТ, который уже достаточно хорошо изучен в России.

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я УкраїниЛист від 24.07.2001 № 1596/12-04

Окремі територіальні інспекції з контролю якості лікарських засобів відповідно до нашого листа від 13.06.01 р. № 1237/12-04 повідомили про виявлення на території України не зазначених у ньому серій препарату Баралгін виробництва фірми «Югоремедія», Югославія. При цьому були представлені документи щодо законності ввезення вказаного препарату в Україну.