Перевірки аптек на дотримання вимог пілотного проекту: представники МОЗ відвідали столичні аптеки

14 Жовтня 2013 6:35 Поділитися

Як повідомляється на сайті МОЗ у регіонах тривають перевірки аптек на дотримання вимог пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі – пілотний проект).

Зокрема, з метою визначення наявності ліків, що реалізуються в рамках пілотного проекту, представники МОЗ відвідали деякі київські аптеки.

Виявилося, що не в усіх аптеках, які беруть участь у пілотному проекті, розміщено повідомлення про наявність таких ліків в аптечному закладі. Також відсутня інформація для відвідувачів аптек про можливість придбати лікувальні препарати із суттєвою знижкою.

Проте, в аптеці №75 київського комунального підприємства «Фармація» інформація про пілотний проект та перелік ліків, що підпадають під його дію, розміщена у доступному для відвідувачів місці. Персонал цієї аптеки повністю володіє інформацією щодо пілотного проекту.

Як повідомив Роман Богачев, ця коротка поїздка київськими аптеками виявила проблему пілотного проекту – відсутність в комерційних аптеках відповідної інформації. «Складається враження, що приватні аптечні заклади приєднуються до проекту, так би мовити, для звітності, не відчуваючи ані соціальної відповідальності перед суспільством, ані вигоди для бізнесу», – зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, що пілотний проект передбачає, по-перше, дотримання суб’єктами господарювання встановлених рівнів граничних цін на антигіпертензивні препарати, а по-друге, участь у системі відшкодування їх вартості з боку держави. Відповідно до п. 2.8. розділу II Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами суб’єкти господарювання повинні забезпечити дотримання вимог, визначених Пілотним проектом. А саме — дотримуватися дисципліни цін, передбачених наказом МОЗ України від 01.06.2012 р. № 419 (у редакції наказу МОЗ України від 10.09.2013 р. № 794), яким затверджено реєстр граничного рівня оптово-відпускних цін і порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою і забезпечити наявність лікарських засобів, включених до Пілотного проекту, в аптечному закладі протягом терміну його реалізації.

Участь аптечних закладів у системі відшкодування згідно з чинним законодавством є добровільною.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті