ВООЗ додала до свого списку першу вакцину від COVID-19 з Латинської Америки

28 Грудня 2021 12:30 Поділитися

Вакцини ChAdOx1, схвалені раніше корейським, японським, австралійським, а тепер ще й мексиканським та аргентинським регуляторами, включені до списку використовуваних у надзвичайній ситуації (emergency use listing — EUL) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

З 23 грудня в цьому списку — вакцина ChAdOx1 від AstraZeneca, яка спільно виробляється Аргентиною та Мексикою, — вперше в Латинській Америці. Рекомбінантна векторна вакцина виробляється у співпраці аргентинською компанією mAbxience, відповідальною за випуск антигену, та мексиканською Liomont, яка взяла на себе фіналізацію готового продукту.

Вакцина від AstraZeneca, вироблена на регіональному рівні, вже використовується в деяких країнах Латинської Америки та Карибського басейну, і отримання EUL полегшить її закупівлю та розповсюдження через міжнародні організації та COVAX.

Компанія з аргентинським корінням mAbxience, відома як контрактний виробник біопрепаратів, на початку пандемії якраз відкривала в Аргентині нове сучасне підприємство з виробництва біопродуктів, пояснила Еммануель Лепін (Emmanuelle Lepine) в інтерв’ю «Pharmaboardroom». «AstraZeneca звернулася до нас із проханням виділити підприємство для виробництва їх вакцини, що ми й робили весь минулий рік і продовжуємо робити», — зазначила вона. Першим біоаналогом компанії, схваленим строгим регулятором, став бевацизумаб.

За охопленням вакцинацією країни регіону сильно відрізняються. На перших позиціях — Куба та Чилі, де хоча б однією дозою вакциновано понад 90% населення. За даними порталу «Оur World in data»‎, понад 70% використаних у Чилі доз припадає на китайську Coronavac. Чилі навіть оголосила, що стане другою країною у світі, яка запровадить четверту дозу вакцини після Ізраїлю. Кампанія почнеться у лютому з найбільш уразливих верств населення. На Кубі використовують вакцини місцевої розробки і треті дози отримали майже 80% жителів.

За матеріалами extranet.who.int; www.paho.org; pharmaboardroom.com;
twitter.com/mabxience; ourworldindata.org; misiones.minrex.gob.cu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*