Введення е-рецепта сприятиме підвищенню професійних компетенцій спеціалістів —Лариса Просяник

Починаючи з 1 квітня, коли було запроваджено електронний рецепт на всі ліки рецептурної групи, лікарі виписали більше 45 тис. е-рецептів. Проте, як виявилося, українці були неготовими до новації і 31 березня вишикувалися в черги до аптек, скуповуючи ліки про запас. Як наслідок, це сприяло значному збільшенню обсягів аптечного продажу. Ми поцікавилися в експертів, чи готова система, лікарі та фармацевтичні працівники до новації. Своїми думками раніше поділилися директор ГС «Аптечна професійна асоціація України», доктор фармацевтичних наук, професор, заслужений працівник охорони здоров’я України Володимир Руденко та голова правління ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата», член Ради Міжнародної федерації фармацевтів (International Pharmaceutical Federation — FIP) Олег Клімов. Про переваги, недоліки та ризики запровадження е-рецепта на всі рецептурні ліки також поговорили з Ларисою Просяник, головою правління Громадської організації «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Кум Део», заслуженим фармацевтом України.

— Пані Ларисо, на вашу думку, чи готова система, лікарі та фармацевтичні працівники до роботи з електронними рецептами?

— Усім сьогодні зрозуміло: і системі, і лікарям, і фармацевтичним працівникам, і пацієнтам, що наш розвиток має європейський вектор. Проводиться системна робота з цифровізації сфери охорони здоров’я, заплановано реалізувати 107 електронних проєктів, у тому числі й запровадити електронні рецепти на всі рецептурні препарати.

Це не новина, е-рецепт впроваджувався частково і раніше. Але сьогодні мова йде про його удосконалення і застосування щодо всіх рецептурних ліків. У МОЗ наголошують, що рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Також населення має знати, що до звичайних паперових рецептів на препарати додається сучасний цифровий інструмент — е-рецепт. А на час перехідного періоду пацієнт сам зможе обрати, яким рецептом скористатися — електронним чи паперовим. І важливо всім усвідомити, що зворотного шляху не буде.

Це надзвичайно важливе питання і торкається практично всього населення, яке користується ліками. Тому найважливішим на цьому етапі є роз’яснення пацієнтам, що рецептурні препарати — це лікарські засоби, які підлягають відпуску винятково за призначенням лікаря та виписуються на спеціальних рецептурних бланках. Як завжди, під час запровадження новацій, чогось невідомого більшість людей є необізнаною. Тому виникають панічні настрої, черги до аптек, купівля ліків про запас, розповсюдження різної непрофесійної інформації. З цього приводу я висловлюю думку членів нашої асоціації, сімейних лікарів та пацієнтів.

А що стосується готовності системи, то, як завжди, на жаль, вона виявилася не зовсім готовою. Є багато питань до технічного забезпечення і експлуатації електронної системи охорони здоров’я, якості гаджетів, інтернету тощо. Не всі лікарі, особливо старшого покоління, досконало володіють комп’ютером, що впливає на оперативність у роботі, створює черги відвідувачів, додаткове напруження і знервованість пацієнтів. Аналогічні проблеми мають місце і серед фармацевтичних працівників.

— Які переваги, недоліки та ризики ви вбачаєте від запровадження е-рецепта на всі рецептурні ліки?

— Серед переваг впровадження е-рецепта, на наш погляд, можна виділити, що це пришвидшить процес виписування рецептів, посилить контроль за відпуском ліків, сприятиме зменшенню самолікування населення, що на сьогодні є загрозливим явищем.

Пацієнт з впровадженням електронного рецепта зможе отримати ліки контрольовано, прозоро та зручно, убезпечити своє здоров’я від негативних наслідків неправильного чи самовільного застосування рецептурних препаратів.

Як з боку лікарів, так і з боку фармацевтичних працівників та й самих пацієнтів буде ширше впроваджуватися одне з правил клятви Гіппократа «Не нашкодь».

Надзвичайно важливим є питання виписування е-рецепта і відпуску ліків, адже за кожним електронним рецептом стоятиме конкретна відповідальна особа, яка має відповідний фах і професійні знання, — лікар, фармацевтичний працівник. На нашу думку, це зменшить можливість рекламування торгових марок лікарських засобів. Введення е-рецепта сприятиме відновленню професійності, підвищенню професійних компетенцій спеціалістів.

Маючи дані аналізу впровадження е-рецептів, клінічні фармацевти (які зараз будуть працювати в лікувальних закладах) матимуть можливість допомагати лікарям в оптимальному і правильному визначенні ефективності лікарських засобів.

Основними недоліками запровадження е-рецепта, скоріше за все, є нерозуміння і некомпетентність значної частини фахівців, спеціалістів, і в перше чергу самих пацієнтів, певний страх і паніка від нововведення. Серйозною проблемою є недостатня потужність і технічні можливості електронної системи. Але це тимчасове явище і воно згодом мине, і всі ми будемо застосовувати е-рецепти так само, як сьогодні майже всі користуються мобільними телефонами. А декілька років тому були й такі, хто боявся брати мобільний у руки.

Впровадження е-рецепта в аптеках, можливо, обумовить зменшення не кількості спеціалістів, а чисельності аптек. Відсутність інтернету і необхідних мобільних телефонів у багатьох людей, особливо у віддалених сільських населених пунктах, найближчим часом стане перешкодою, що торк­неться малозахищених верств населення.

На жаль, реалії нашого життя, особливо в період воєнної агресії рф проти України, створюють для людей додаткові труднощі. Пацієнтам важливо знати, що якщо немає світла чи інтернету, то рецепт може бути виписано на спеціальному паперовому бланку, або якщо у хворого немає укладеної з лікарем декларації, то в цьому разі вона не є обов’язковою, достатньо бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Якщо у пацієнта немає мобільного телефона, то він може обрати паперовий рецепт, або лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення до е-рецепта. Також важливо знати, що при гострих або хронічних захворюваннях, для продовження лікування чи профілактики електронний рецепт можна отримати дистанційно.

Якщо в особи є хронічні захворювання, то необхідно завчасно перевірити інструкцію для медичного застосування ліків, які вона приймає. Якщо вони рецептурні, то слід завчасно звернутися до лікуючого лікаря, аби надалі безперешкодно придбати препарати за рецептом в аптеці.

Також необхідно пам’ятати, що погасити електронний рецепт можна частково, тобто придбати меншу кількість лікарського засобу, аніж вам призначив лікар. Повторно отримувати рецепт для відпуску залишку ліків не потрібно.

На період дії воєнного стану військові адміністрації, підрозділи Збройних сил України, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні препарати для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистриб’юторів без рецептів.

А що стосується аптек, які перебувають у межах громад, де ведуться активні бойові дії, то у разі потреби вони можуть відпускати рецептурні ліки (за винятком наркотичних (психотропних) препаратів, сильнодіючих та отруйних речовин) без рецепта лікаря.

Саме з цими та багатьма іншими практичними питаннями сьогодні найчастіше до лікарів і фармацевтів звертаються пацієнти. Тому, на наш погляд, було б доцільно виготовити практичні й корисні пам’ятки і правила та розмістити їх у медичних та аптечних закладах.

Катерина Горбунова
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олександра 12.04.2023 1:47
дуже гарна стаття, але 1. дістанційно рецепт можно получити в системі е рецепт за додаткові гроші- а саме 200 грн 2. шановна пані забуває про патент на показання, коли 2 однакових лз мають різні показання до застосування і виписка рецепту по МНН не можлива 3. також, в Україні є ЛЗ без МНН, які на сьогодні неможливо виписати в електронній системі 4. погасити рецепт треба в аптеці того ж дня, тому навантаження на провізора буде 5. також однакові ЛЗ МНН мають різні додаткові складові, а від цього і побічні дії . хто буде вирішувати можно чи ні? на сьогодні - не продумана і не прозора система приведе к упадку системи охорони здоров'я

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*