Медичні та фармацевтичні працівники можуть отримати пільги

Комітет з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства підтримав запропоновані народним депутатом України Олександром Васильєвим зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорони здоров’я» (щодо відновлення пільг для медичних і фармацевтичних працівників) (реєстраційний номер 6340).

Основна мета законопроекту — поліпшення умов життя та праці однієї з найбільш незахищених категорій медичних і фармацевтичних працівників, а саме тих, хто мешкає в селищах міського типу. Відповідно до законопроекту пропонується в законодавчому порядку відновити право цієї групи працівників на безоплатне користування квартирою з опаленням і освітленням, на пільги щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством і будівництва власного житла, придбання автомототранспорту.

Відповідно до «Основ законодавства України про охорону здоров’я» (Основи) для медичних та фармацевтичних працівників, які проживають у сільській місцевості, було передбачене право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням. У 2003 та на початку 2004 р. згідно з законами «Про Державний бюджет України на 2003 рік» та «Про Державний бюджет України на 2004 рік» дію пункту «ї» статті 77 Основ, що визначала це право, було зупинено, а згодом, із внесення відповідних змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік», відновлено (у частині безоплатного користування квартирою з опаленням та освітленням) з 1 липня 2004 р.

Однак на практиці медичним і фармацевтичним працівникам, які мешкають у селищах міського типу, надавати зазначені пільги відмовляються, мотивуючи це тим, що дія пункту «ї» статті 77 Основ поширюється лише на медичних і фармацевтичних працівників, які мешкають у сільській місцевості. Але до і після прийняття Основ медичні та фармацевтичні працівники, які проживають у селищах міського типу, користувалися пільгами щодо сплати комунальних послуг згідно з «Інструкцією про порядок забезпечення безкоштовними квартирами з опаленням та освітленням педагогічних, медичних, ветеринарних, культурно-просвітніх працівників та кіномеханіків», затвердженої 21 вересня 1988 р. Мінфіном УРСР, Міносвіти УРСР, Міністерством охорони здоров’я УРСР, Мінкультури УРСР та Мінагропрому УРСР. Застосування Інструкції є припустимим і зараз згідно з постановою Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії окремих актів законодавства Союзу РСР» №1545-ХІІ від 12.09.91, однак для остаточного врегулювання цього питання законодавством України доцільно прийняти зміни до чинного законодавства.

У зв’язку з тим, що прийняття зазначеного закону потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету, Кабінету Міністрів України доручається передбачити витрати при підготовці проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2006 рік». n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті