Затверджено програму імунопрофілактики населення

24 жовтня 2002 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1566, якою затвердив «Програму імунопрофілактики населення на 2002–2006 роки» (Програма). За словами міністра охорони здоров’я Віталія Москаленка, наступного року на реалізацію програми з державного бюджету буде виділено 100 млн грн. На ці кошти Кабінет Міністрів планує безплатно здійснити імунізацію населення проти туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, гепатиту В — інфекцій, передбачених у впровадженому Національному календарі профілактичних щеплень. Раніше імунізацію проводили проти 6 інфекцій, зазначених у календарі профілактичних щеплень. Відповідно до європейських стандартів наступного року також проводитимуть вакцинацію проти краснухи, гепатиту В та кору. Насамперед щеплення проводитимуть у дітей, осіб похилого віку та в групах ризику. У майбутньому уряд має намір довести безкоштовну імунізацію населення до 95%.

Мета Програми — забезпечення епідемічного благополуччя населення щодо інфекційних хвороб, керованих засобами специфічної профілактики, створення умов для зниження рівня захворюваності, смертності та інвалідності від найпоширеніших інфекційних хвороб. Програму підготовлено відповідно до законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про захист населення від інфекційних хвороб», документів ВООЗ — Розширеної програми імунізації, Програми щодо ліквідації поліомієліту в Європейському регіоні та Програми щодо ліквідації кору в Європейському регіоні, а також з урахуванням Основних принципів охорони здоров’я в Україні, рекомендацій ВООЗ за програмним документом «Основи політики досягнення здоров’я для всіх у Європейському регіоні».

Відповідно до Програми, планомірне постачання медичними імунобіологічними препаратами, призначеними для профілактичних щеплень, що включені до календаря, здійснюється починаючи з 2001 р. за рахунок коштів державного бюджету, а для щеплень за епідемічними показаннями — за рахунок коштів місцевих бюджетів, інших джерел фінансування.

Програмою визначено основні завдання, а саме забезпечення охоплення населення щепленнями проти інфекційних хвороб, включених до календаря, не менш як на 95%; зниження рівня захворюваності на дифтерію, правець, кашлюк, туберкульоз, кір, епідемічний паротит, краснуху, вірусний гепатит В шляхом щеплень; контроль за проведенням профілактичних та протиепідемічних заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб; контроль за якістю імунобіологічних препаратів; створення ефективної системи транспортування та зберігання імунобіологічних препаратів; удосконалення системи забезпечення імунобіологічними препаратами регіонів; підготовка фахівців з імунопрофілактики тощо.

Виконання Програми дасть змогу досягти цілей, визначених програмним документом ВООЗ «Основи політики досягнення здоров’я для всіх у Європейському регіоні». Зокрема, в 2002 р. передбачається здійснити сертифікацію України як держави, вільної від поліомієліту, в 2007 р. досягти ліквідації кору. Програмою закладено пріоритети в боротьбі із захворюваністю до 2010 р., згідно з якими: показник захворюваності на дифтерію повинен бути меншим 0,1 на 100 тис. населення; поширеності епідемічного паротиту, кашлюку та інфекційної хвороби, спричиненої гемофільною паличкою типу b (Ніb), — менший 1 на 100 тис. населення; природженої краснухи — менше 0,01 на 1 тис. новонароджених. Завдяки включенню вакцини проти гепатиту В до Програми кількість вірусоносіїв цієї хвороби зменшилася на 80%.

Серед основних організаційно-методичних заходів, спрямованих на профілактику і боротьбу з інфекційними хворобами, Програмою передбачено забезпечення закупівлі імунобіологічних препаратів, включених до календаря профілактичних щеплень, та за епідемічними показаннями, сприяння діяльності кабінетів щеплень, в тому числі тих, що створені суб’єктами підприємницької діяльності, які мають відповідну ліцензію на медичну практику, забезпечення щорічного проведення передсезонної імунопрофілактики грипу в групах епідемічного ризику тощо.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
(за матеріалами www.kmu.gov.ua, www.liga.kiev.ua)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті