Спільними зусиллями проти СНІДу

21 листопада 2002 р. у Конференц-холі Президент–отелю (Київ) відбулася Міжнародна конференція «Догляд, підтримка та лікування людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом», покликана протистояти поширенню епідемії ВІЛ/СНІДу.

На конференції були присутні: віце-прем’єр-міністр України Володимир Семиноженко; міністр охорони здоров’я України Віталій Москаленко; резидент-координатор системи ООН в Україні, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Дуглас Гарднер; міністр охорони здоров’я Румунії Даніель Бартос та ін.

Перша міжнародна конференція в регіоні Східної Європи та Центральної Азії зібрала представників 34 країн. Головною темою конференції стала гостра потреба привернути увагу громадськості і владних структур до необхідності розширення доступу інфікованих та хворих на ВІЛ/СНІД до лікування, догляду та підтримки.

Протидіяти поширенню СНІДу можна тільки шляхом об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін, тому ключова роль у програмах боротьби з цією хворобою відводиться програмам партнерства, в яких беруть участь уряди країн, громадські та неурядові структури, організації-донори, а також організації людей, які хворі на ВІЛ/СНІД. Також важливу роль у цьому процесі відіграє Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу — ЮНЕЙДС (Joint United Nations Program on HIV/AIDS — UNAIDS), яка має на меті надавати підтримку в організації заходів протидії, що об’єднають зусилля багатьох партнерів, включаючи державні установи та суспільство в цілому.

Заступник виконавчого секретаря ЮНЕЙДС Кетлін Краверо зазначила, що Україна та Румунія започаткували переговори з провідними фармацевтичними компаніями щодо зниження цін на антиретровірусні препарати, що підвищить їх доступність.

Віталій Москаленко розповів про заходи, що проводяться в Україні на державному рівні і спрямовані на протидію поширенню епідемії ВІЛ/СНІДу. Зокрема, в жовтні було вирішено питання щодо надання Україні Світовим Банком позики у розмірі 60 млн дол. США на боротьбу з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом, термін погашення якої триватиме 20 років з 5-річним пільговим періодом (див. «Щотижневик АПТЕКА», № 42 (363) від 28 жовтня 2002 р.). 2001 рік був об’явлений Президентом України Роком боротьби зі СНІДом.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті