З 1 червня стартує пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

З 1червня стартує пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобоюЯк відомо, 25 квітня поточного року було прийнято постанову КМУ № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Згідно із цим документом з 1 червня до 31 грудня 2012 р. в Україні реалізовуватиметься пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою(далі — пілотний проект) шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпуск­них цін на такі засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін. Дія пілотного проекту поширюється на генеричні лікарські засоби у формі таблеток та капсул для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що зареєстровані в Украї­ні, виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики. 1 червня 2012 р. на сайті МОЗ опубліковано наказ МОЗ України від 29.05.2012 р. № 394 «Про затвердження Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних цін) на такі засоби», а також наказ МОЗ від 01.06.2012 р. № 419 «Про затвердження реєстру граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 червня 2012 року».

Постановою КМУ № 340 передбачено, що через 2 міс з дня оприлюднення МОЗ граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою оптова торгівля ними здійснюватиметься за цінами, що не перевищують зазначений граничний рівень (без урахування постачальницько-збутової надбавки). Згідно з постановою КМУ № 340 на лікарські засоби, включені до пілотного проекту, встановлюватимуться постачальницько-збутові надбавки на рівні не вище 10% оптово-відпускної ціни, торговельні (роздрібні) надбавки — не вище 25% закупівельної ціни. Ціни на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що підпадають під дію пілотного проекту, не підлягатимуть державному регулюванню, яке здійснюється згідно з постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955. Якщо в подальшому постанова КМУ № 340 не зазнає змін, реалізація залишків лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, які були поставлені в аптечну мережу за оптово-відпускними цінами, що перевищують граничний рівень, здійс­нюватиметься до закінчення строку придатності таких препаратів.

Попередній аналіз наказу МОЗ від 01.06.2012 р. № 419 «Про затвердження реєстру граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 червня 2012 року» показав, що до Реєстру граничного рівня оптово-відпускних цін та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 червня 2012 р. потрапили майже всі генеричні лікарські засоби, що підпадають під дію постанови КМУ № 340 та реалізуються на віт­чизняному фармринку, але далеко не всі, які зареєстровані в Україні. Звертаємо увагу на те, що у цьому реєстрі міститься 244 позиції. Аналіз реєстру свідчить, що запропонована державою регуляція цін суттєво не вплине на доступність лікарських засобів для населення. За окремими позиціями граничний рівень оптово-відпускних цін знач­но вищий або нижчий за їх актуальну ринкову ціну, особливо у препаратів з невеликим обсягом роздрібного продажу. Також відзначаються значні коливання граничних рівнів оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які в даний час відсутні на роздрібному ринку України. На формування таких граничних рівнів вплинули вже зареєстровані оптово-відпускні ціни виробників (відповідно до постанови КМУ № 932), які можуть перевищувати ринковий рівень цін. Можна припустити, що використання цін на зов­нішніх ринках при розрахунку граничного рівня оптово-відпуск­них цін буде впливати на нього в бік зниження. Більш детальний аналіз нових регуляцій із залученням експертних думок ми будемо висвітлювати в наших подальших публікаціях. Граничні рівні оптово-відпускних цін, затверджених наказом МОЗ від 01.06.2012 р. № 419, представлено на сайті www.apteka.ua у розділі «Нормативно-правова інформація».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

елена 05.06.2012 2:42
как рознице реагировать на эту постанову. Что надо делать?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*