Яким має бути полівітамінний засіб?

Лекарства человек принимает, когда он болен, чтобы выздороветь.
Витамины человек должен получать постоянно, чтобы не заболеть…

профессор В.Б. Спиричев

Як зберегти або зміцнити своє здоров’я? Це питання завжди актуальне. Загальновідомо, що вітаміни сприяють збереженню здоров’я. І не випадково цей термін, знайомий всім і водночас недостатньо оцінюваний, латинською мовою означає «життя».

Мета даної публікації — не тільки докладніше ознайомити читача з проблемою вітамінної профілактики, але й охарактеризувати пов’язані з нею відомі міфи, привернути увагу до найбільш важливих її аспектів, зокрема, до проблеми вибору препарату і необхідних до нього вимог.

Для одних мінлива різнобарвна осіння пора — це тонке павутиння бабиного літа, килим золотого листя, початок нового трудового року, для інших — похмуре небо, плач дощу, пронизливий вітер та ціла низка захворювань. Восени природа «засинає», а оскільки людина — частина живої природи, то з приходом осені слабшають захисні сили організму. І незважаючи на оптимістичне чи песимістичне ставлення до цієї пори року, кожен починає замислюватися над тим, як зміцнити здоров’я та підвищити працездатність. У зв’язку з цим виникає низка питань, відповіді на які споживачі шукають у лікарів і фармацевтів, які не тільки повинні порадити препарат для профілактики захворювання, але й науково обгрунтувати свої поради.

ЧОМУ ВІТАМІНИ?

Вітаміни — це група речовин різної хімічної будови, які забезпечують більшість біохімічних процесів, що відбуваються в клітинах, тканинах і органах, таким чином впливають на функції організму. Вітаміни не служать матеріалом для біосинтезу, однак беруть участь у всіх біохімічних процесах як універсальні компоненти клітинного метаболізму. Історично так склалося, що вітаміни, які розчиняються в жирі, що міститься в молоці, стали називати жиророзчинними, а у воді — водорозчинними. Така класифікація набула значного поширення і діє на сьогоднішній день. Водорозчинні вітаміни беруть участь в енергетичному обміні (тіамін — B1, рибофлавін — B2); біосинтезі і перетворенні амінокислот (піридоксин — B6, ціанокобаламін — B12) та жирних кислот (пантотенова кислота — B5); в утворенні стероїдів; в окисно-відновних процесах. Жиророзчинні вітаміни забезпечують процеси фоторецепції та утворення епітеліальних тканин (ретинол — А), згортання крові (філохінони — К), нормальний розвиток ембріона (токофероли — Е). Для вітамінів характерна виражена біологічна активність у незначних дозах; вони не служать джерелом енергії чи пластичного матеріалу, але необхідні для забезпечення життєво важливих функцій організму (Ребров В.Г., Громова О.А., 2003).

КОМУ ПОТРІБНІ ПОЛІВІТАМІНИ?

Зважаючи на середовище, в якому ми живемо, і наше харчування зі зниженим вмістом практично всіх поживних речовин, додатковий прийом вітамінів необхідний кожному, але кількість їх залежить від різних факторів: віку, загального стану людини, рівня навантаження та умов праці чи навчання. Рекомендується обов’язково приймати вітаміни дітям, людям похилого віку, особам, які працюють в умовах впливу шкідливих виробничих факторів або сильного фізичного та нервово-психічного навантаження. Значно підвищується потреба у вітамінах у період вагітності та годування груддю.

Зниження фізичної активності та енергетичних затрат у людей похилого віку теоретично зменшує фізіологічну потребу у вітамінах. Однак через порушення їх всмоктування в цьому віці необхідно приймати препарати з широким спектром вітамінів.

Обмежене надходження того чи іншого вітаміну призводить до його дефіциту в організмі та розвитку вітамінної недостатності, тобто до порушення процесів, у яких бере участь цей вітамін. Найчастіше відзначають дефіцит вітамінів С, А, В1, В2, В6, фолієвої кислоти. Недостатнє надходження вітамінів, навіть якщо воно не призводить до виражених клінічних проявів авітамінозу, шкідливо впливає на здоров’я людини: погіршується самопочуття, знижуються працездатність та імунітет, людина гірше переносить негативні впливи навколишнього середовища і шкідливих умов праці, погіршується перебіг різних захворювань тощо. Наприклад, навіть при незначному дефіциті вітаміну С підвищується чутливість до холоду, настає мерзлякуватість, погіршуються апетит, сон, розумова та фізична діяльність, підвищується захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Гіповітаміноз, характерний для значної кількості здорових людей, при різних захворюваннях помітно посилюється, обтяжує перебіг основного захворювання, знижує ефективність терапевтичних заходів, ускладнює виконання хірургічних втручань і перебіг післяопераційного періоду. Лікування пацієнтів практично з усіма захворюваннями має включати корекцію вітамінного дефіциту шляхом прийому полівітамінних препаратів.

«СИНТЕТИЧНІ» ЧИ «ПРИРОДНІ»?

На відміну від жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K) організм людини нездатний заздалегідь «запастися» водорозчинними вітамінами (за винятком вітаміну В12) і тому повинен отримувати їх усі регулярно і в необхідній кількості для забезпечення добової фізіологічної потреби. Поповнити середньодобову дозу вітамінів за рахунок одних лише продуктів харчування складно. Фрукти й овочі зберігаються протягом року, не втрачаючи зовнішнього вигляду і смакових якостей, але вітаміни в них руйнуються. Крім того, багато вітамінів нестійкі і під дією світла, кисню, високої температури та інших факторів легко руйнуються. Наприклад, вітамін С — найбільш нестійкий та чутливий до дії факторів навколишнього середовища і кулінарної обробки. На жаль, поширена думка про те, що синтетичні вітаміни, які входять до складу полівітамінних препаратів, не ідентичні природним і менш ефективні. Припускають, що вітаміни, які містяться в натуральних продуктах, — це сполуки, які краще засвоюються організмом. Усе це не більше, ніж хибна думка. Насправді вітаміни, що випускаються фармацевтичною промисловістю, за хімічною будовою та біологічною активністю ідентичні природним, які містяться в натуральних харчових продуктах. Їх співвідношення в полівітамінних препаратах профілактичного спрямування повністю відповідає фізіологічним потребам людини, чого не можна сказати про більшість окремо взятих харчових продуктів.

КОМПЛЕКС ВІТАМІНІВ — КОМПЛЕКСНІСТЬ ДІЇ

З метою реалізації більшості життєво важливих функцій організму, в тому числі і нормального функціонування імунної системи, необхідне введення не окремо взятих елементів, а правильно підібраних у кількісному співвідношенні комплексів, адже окремі хімічні процеси каталізуються кількома одночасно діючими вітамінами. Саме завдяки комплексній дії полівітамінів, відповідно до добової потреби в них, знизилася дитяча смертність під час епідемії кору в Єгипті (el-Arab A.E. et al., 2002). Наприклад, встановлено синергізм дії вітамінів С і Р. Вітамін В1 сприяє збереженню вітаміну С в тканинах, перешкоджаючи його руйнуванню (Тищенко, 1986). Вітамін С — синергіст вітаміну В2: адекватне забезпечення організму вітаміном С знижує потребу в рибофлавіні; вітамін С також сприяє збереженню фолієвої кислоти в тканинах і т.ін.

Комплексна дія вітамінів забезпечує виражений вплив на функції різних ланок імунної системи: вітаміни А і С мають імунотропні властивості, стимулюють активність макрофагів, спонтанну та індуковану активність фагоцитів (Конь, 2002). Вітамін Е пригнічує реакції утворення радикалів, покращує дихання тканин, активує синтез імуноглобулінів і факторів неспецифічного захисту. Комплекс вітамінів А, U, С сприяє стабілізації мембран клітин, захищаючи їх від впливу агресивних стрес-індукованих молекул тощо.

ВІТАМІНИ + МІКРОЕЛЕМЕНТИ — «ЗДОРОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО»

Експериментальні дослідження В.С. Райцеса (1981), клінічні праці М. Anthony (1995) і R.A. Goyer (1995) довели, що без гарантованої нормалізації балансу макро- та мікроелементів інші дії (додаткові курси вітамінів, ліків) або недостатні, або взагалі безуспішні, бо порушений мінеральний обмін робить свій внесок у патогенез багатьох захворювань.

Мінеральні речовини, як і вітаміни, вкрай важливі для метаболічних процесів в організмі людини. Незважаючи на те, що концентрація мікроелементів у крові, яка необхідна для забезпечення біологічної реакції, низька, вона повинна бути оптимальною для запобігання небажаним реакціям. Частина мікроелементів життєво необхідна, тому їх називають есенціальними. До есенціальних мікроелементів належать: залізо, йод, мідь, цинк, кобальт, хром, молібден, нікель, ванадій, миш’як, фтор, кремній, літій, селен, марганець. Застосування есенціальних мікроелементів може спричинити елімінацію токсичних металів, які накопичились у надмірній кількості. Так, магній витісняє свинець, алюміній, нікель (Gromova, Skalnyj, Fedotova, 1998, Lewis, 2002). Селен — антагоніст миш’яка і сприяє його виділенню. Препарати, що містять цинк, перешкоджають накопиченню кадмію і т.д. У складі вітамінних препаратів мікроелементи потенціюють дію останніх. Наприклад, цинк активує всі етапи біохімічного каскаду вітаміну А, потенціює вплив біотину на стан волосся, обмін глюкози тощо (Ребров В.Г., Громова О.А., 2003).

БІЛЬШЕ — КРАЩЕ?

Фармацевтичний ринок представлений надзвичайно широким спектром комплексів вітамінів, мікроелементів та вітамінів з мікроелементами у вигляді препаратів для безрецептурного відпуску. Але потрібно мати на увазі, що багато вітамінів (біотин, вітаміни В1, В12 і т.д.), антиоксидантів і мікроелементів (селен, мідь, цинк, молібден, марганець, залізо, хром) можуть проявити токсичність не тільки у високих, але й у лікувальних дозах і, навпаки, вони оптимально біологічно активні в діапазоні низьких доз. Передозування вітамінів і мікроелементів можливе не тільки у разі використання монопрепаратів, але й через безконтрольне застосування полівітамінних комплексів з високими дозами вітамінів, тому важливо звертати увагу на дозу вітаміну в складі комплексів вітамінів та мікроелементів. Безконтрольне та неграмотне застосування таких фармакологічних засобів загрожує розвитком гіпервітамінозів, гіпермікроелементозів і дисбалансу вітамінів та макро- і мікроелементів (Ребров В.Г., Громова О.А., 2003).

ЯК ВИЗНАЧИТИСЯ?

Вигляд полиць, на яких представлені різноманітні полівітамінні препарати, можуть спантеличити кого завгодно. На свідомість покупця впливають десятки назв полівітамінних препаратів, комплексів вітамінів з мікроелементами. Як не загубитися в цьому вирі «препаратів життя»?

Під час вибору полівітамінного препарату можна зупинитися на збалансованому мультивітамінному та мультимінеральному комплексі — препараті АКТИВАЛ® виробництва угорської компанії АТ «Береш». До складу АКТИВАЛУ входить повний комплекс водорозчинних (тіамін, рибофлавін, нікотинамід, кислота пантотенова, піридоксин, ціанокобаламін, кислота фолієва, кислота аскорбінова, біофлавоноїди, біотин) та жиророзчинних (ретинол, холекальциферол, токоферол, філохінон) вітамінів. Ці вітаміни зумовлюють фармакологічні властивості препарату, беруть участь у різних метаболічних процесах, які регулюють гомеостаз організму здорової людини і у хворих. До складу АКТИВАЛУ® входять також майже всі есенціальні мікроелементи (залізо, йод, мідь, цинк, кобальт, хром, молібден, селен, марганець), які також незамінні для нормального функціонування імунної системи; бор і ванадій, які належать до категорії можливих есенціальних мікроелементів. Вітаміноподібні речовини (інозитом, параамінобензойна кислота, рутин, гліцин та бурштинова кислота) беруть участь у процесах ендогенного синтезу (в тому числі кровотворних) та є медіаторами обмінних процесів. Оскільки підвищені дози деяких вітамінів та мікроелементів здатні зашкодити організму або просто неефективні, важливо те, що всі компоненти препарату АКТИВАЛ® не перевищують добових потреб у них. Отже, комплексна дія вітамінів та мікроелементів у складі препарату АКТИВАЛ®, які відображують чи навіть становлять найголовніший набір ключів та важелів до підтримання здоров’я, забезпечується без ризику для людини. Як зазначалося раніше, дуже важко або навіть практично неможливо поповнити середньодобову дозу вітамінів лише завдяки продуктам харчування. З розрахунку ціни на препарат АКТИВАЛ® (на добу в середньому 70 коп.) він абсолютно доступний нашим споживачам. Безсумнівною перевагою препарату є й зручність його застосування — одна таблетка на добу забезпечує добову потребу організму у вітамінах та мікроелементах, підтримує захисні сили організму хворої людини та покращує якість життя здорової. Не випадково гасло компанії АТ «Береш» — «За здоров’я людини!»

Олена Кучерук

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті