Парламент прийняв за основу законопроект щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів

07 Червня 2012 6:50 Поділитися

Парламент прийняв за основу законопроект щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів7 червня парламент прийняв за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або незаконний обіг фальсифікованих лікарських засобів». Нагадаємо, що 6 червня цей проект було зареєстровано у ВР України за №10561.

На пленарному засіданні ВР України про суть зазначеного законопроекту доповів Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов. Він зазначив, що проект розроблено з метою підвищити ефективність боротьби з незаконним обігом лікарських засобів та їх фальсифікацією. Доповідач звернув увагу на низький рівень юридичної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів та їх незаконний обіг.

Проте профільний комітет – з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – рекомендував парламенту відхилити цей  законопроект. Члени Комітету погодилися із зауваженнями, висловленими фахівцями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, та відзначили юридично-некоректний спосіб, у який уряд пропонує досягти зазначеної мети законопроекту. Народні депутати, зокрема, наголосили на тому, що чинна система відповідальності за відповідні порушення, вдосконалена нещодавно, більш комплексно вирішує питання протидії обігу фальсифікованих лікарських засобів. Члени Комітету також висловили сумніви щодо доцільності різкого посилення санкцій та відсутність альтернативних видів покарань. За результатами голосування законопроект 265-ма голосами був прийнятий за основу.

Законопроектом пропонується викласти ст. 442 Кодексу України про адміністративні правопорушення у новій редакції, згідно з якою «порушення обмежень, встановлених для працівників лікувально-профілактичних, фармацевтичних (аптечних) закладів та їх керівників, під час здійснення професійної діяльності карається штрафом у розмірі трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року з дня накладення адміністративного стягнення, караються штрафом у розмірі однієї тисячі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян».

Проектом також пропонується викласти у новій редакції ст. 3211 Кримінального кодексу. Згідно із змінами «виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту фальсифікованих лікарських засобів або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їх виготовлення та майна».

Крім того документом передбачається доповнити Кримінальний кодекс новою ст. 3212, згідно з якою, «умисне порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації лікарських засобів, а також фальсифікація їх результатів карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до від одного до трьох років. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою осіб, караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть потерпілого або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на три роки».

За матеріалами www.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті