Квотування продажу кодеїновмісних ліків не торкнеться інтересів громадян, що приймають їх з лікувальною метою

Олексій Соловйов, голова Держлікслужби УкраїниЯк уже повідомляло наше видання, проектом наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19 липня 2005 року № 360» пропонується обмежити кількість лікарських засобів із вмістом кодеїну, що дозволено продавати 1 людині. Так, комбіновані лікарські засоби, які містять малі кількості наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що дозволені до відпуску без рецепта лікаря, повинні будуть відпускатися з аптечних закладів у кількості не більше 2 упаковок. Відповідна ініціатива була запропонована Державною службою України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України) та погоджена всіма зацікавленими сторонами під час наради, в якій взяли участь представники МОЗ, Держлікслужби України, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби України з контролю за наркотиками, професійних громадських організацій та організацій, що захищають права пацієнтів.

Як наголошує Олексій Соловйов, голова Держлікслужби України, квотування продажу кодеїновмісних препаратів в одні руки сприятиме зменшенню їх застосування громадянами, що придбавають їх, аби використати не за медичним призначенням. Обмежувальні заходи не повинні торкнутися інтересів громадян, які приймають дані препарати з лікувальною метою. «Ми маємо пам’ятати, що ці комбіновані препарати, які у своєму складі містять кодеїн та інші складові, є достатньо ефективними для купірування синдрому кашлю. Завдання медиків — не тільки боротьба з наркозалежністю, а й забезпечення фізичної доступності українських громадян до необхідних лікарських засобів, особливо коли мова йде про дітей», — наголосив голова Держлікслужби України.

Нагадаємо, що в червні 2012 р. на громадське обговорення було винесено проект наказу МОЗ України «Про внесення зміни до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360», яким запропоновано посилити контроль за обігом комбінованих лікарських засобів, що містять кодеїн, і відпускати їх виключно за рецептом.

За матеріалами www.diklz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Жора 31.08.2012 3:54
Оце правільно!
Марина 02.09.2012 6:54
а что считать упаковкой-конвалюту или коробку?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті