Депутати пропонують створити Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів порушень законодавства з боку посадових осіб МОЗ

04 Квітня 2013 2:46 Поділитися

2 квітня 2013 р. в парламенті зареєстровано проект постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров’я та фармацевтичної галузі» (далі — проект постанови). Його ініціаторами виступили опозиційні депутати: А.В. Іванчук, М.М. Іонова, О.І. Гелевей і Л.М. Гриневич.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту постанови, у минулому році МОЗ допустило обіг та використання лікарських засобів неналежної якості, що зумовило численні випадки смерті. У 2011–2012 рр. профільне міністерство не забезпечило захисту прав пацієнтів при проведенні клінічних досліджень лікарських засобів, а також належного виконання окремих державних цільових програм і комплексних заходів з охорони здоров’я.

Крім того, протягом останніх років виявлено численні випадки незаконного вилучення у людей органів та тканин з метою їх подальшого продажу і трансплантації або переробки для створення біоімплантів.

МОЗ України також не забезпечило належного контролю за цінами на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповувалися за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

У минулому році профільне міністерство неодноразово допускало нераціональне та неефектне використання державних коштів під час здійснення державних закупівель препаратів та іншої медичної продукції.

Основною метою прийняття проекту постанови є забезпечення розслідування фактів:

  • порушень Конституції та законів України;
  • скорочення існуючої мережі закладів охорони здоров’я, що потягнуло масове звільнення медичного персоналу;
  • неналежного виконання державних цільових програм і комплексних заходів з охорони здоров’я;
  • незадовільного стану реалізації проекту запровадження екстреної медичної допомоги;
  • поширення обігу та застосування небезпечних та фальсифікованих лікарських засобів;
  • корупційних діянь при здійсненні державних закупівель;
  • неефективного та нецільового використання державних коштів і майна;
  • зловживань службовим становищем, допущених посадовими особами МОЗ України, інших державних підприємств, установ, організацій у сфері охорони здоров’я та фармації.

У разі прийняття проекту постанови на створену Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України буде покладено завдання розслідувати факти зазначених порушень.

Головою Тимчасової слідчої комісії пропонується обрати народного депутата України Анатолія Борисовича Диріва (фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»), заступником голови комісії — народного депутата України Олега Івановича Гелевея (фракція Всеукраїнське об’єднання «Свобода»); визначити термін діяльності Тимчасової слідчої комісії — 6 міс з дня прийняття постанови.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті