Назви аптечних закладів не повинні вводити в оману споживача, – Держлікслужба України

Назви аптечних закладів не повинні вводити в оману споживача, – Держлікслужба УкраїниДо Державної служби України з лікарських засобів (далі – Держлікслужба України) надходили численні скарги споживачів щодо фактів, коли зазначені на аптечних вивісках натяки на нібито низькі ціни на лікарські засоби не відповідали дійсності.

Як відомо, в деяких випадках найменування  аптечних закладів не відповідали вимогам Закону України «Про захист прав споживачів», яким заборонена нечесна підприємницька практика, яка включає вчинення дій, що кваліфікуються законодавством як прояв недобросовісної конкуренції, а також будь-яка діяльність (дії або бездіяльність), що вводить споживача в оману або є агресивною.

У зв’язку з цим Держлікслужбою України були розроблені відповідні зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі – Ліцензійні умови), що вступили в силу 08.10.2012 р. (наказ МОЗ України від 07.09.2012 р. № 707), і які встановлювали вимоги щодо найменування аптечного закладу та його структурного підрозділу. Згідно цих вимог, на вивісках має зазначатися лише назва структурного підрозділу – «Аптека», «Аптечний пункт» тощо. Вся  інформація рекламного характеру може бути вказана на рекламних покажчиках.

Однак, наразі, на виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 січня 2013 р. № 2а-17708/12/2670 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Домінант-Фарма» до МОЗ України, що залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 14 березня 2013 р. та ухвалою Вищого адміністративного суду України від 18 червня 2013 р., яка набрала законної сили, та відповідно до статей 5, 6, 8 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», постанови КМУ від 14.11.2000 р. № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування» (із змінами), наказом МОЗ України від 03.07.2013 р. № 572 з пункту 2.12 розділу II Ліцензійних умов вилучений другий абзац, внаслідок чого 2.12 розділу II Ліцензійних умов викладено в наступній редакції: «2.12. На фасаді будівлі, де розміщується аптечний заклад, згідно із його призначенням повинна бути вивіска із зазначенням виду закладу. На видному місці перед входом до аптечного закладу розміщується інформація про найменування суб’єкта господарювання, режим роботи аптечного закладу та інформація про місцезнаходження чергової (цілодобової) та найближчої аптек. За бажанням ліцензіат може встановити сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу, загальний опис якого затверджується МОЗ України.».

У той же час Антимонопольний комітет України (далі – АМКУ) висловив стурбованість фактом скасування цієї норми Ліцензійних умов, про що 24 липня 2013 р. він проінформував Уряд. В листі, зокрема, зазначається, що «відсутність у законодавчих актах України норми, аналогічної за змістом вилученій з Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, може мати негативний вплив на конкуренцію на ринках роздрібної торгівлі лікарськими засобами та призводити до зниження правового забезпечення захисту споживачів від недобросовісної конкуренції».

З огляду на вищезазначене звернення АМКУ та на виконання доручення КМУ Держлікслужбою України розроблено відповідний проект змін до Ліцензійних умов, який подано для погодження до профільного міністерства.

Держлікслужба України висловлює сподівання, що даний проект буде підтриманий центральними органами виконавчої влади, адже мета даної ініціативи – захистити громадян України від недобросовісної конкуренції, агресивної реклами, а також іншої діяльності, що вводить споживача в оману.

За матеріалами www.diklz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Yasmina 14.09.2013 3:06
Я думаю, что никакие вывески о низких ценах все равно не скроют того, на сколько сильно последнее время поднялись цены на лекарства в Украине. Лучше бы Гослекслужба ответила. Почему это происходит, если еще весной они обещали, что роста цен не будет за счет введения лицензирования.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті