Медичні і фармацевтичні працівники не зобов’язані надавати копію ліцензії для призначення пенсії за вислугу років — Держпідприємництва

13 Січня 2014 11:32 Поділитися

Медичні і фармацевтичні працівники не зобов’язані надавати копію ліцензії для призначення пенсії за вислугу років — ДержпідприємництваДержавна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (далі — Держпідприємництва) висловила свою позицію щодо необхідності для медичних і фармацевтичних працівників надавати копію ліцензії з метою призначення пенсії за вислугу років. Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, зокрема, що працівники галузі охорони здоров’я при наявності спеціального стажу роботи (від 25 до 30 років) незалежно від віку мають право на пенсію за вислугу років.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджено постановою КМУ від 12.08.1993 р. № 637.

Перелік документів, що додаються до заяви про призначення пенсії, визначено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Фахівці Держпідприємництва зазначили, що Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» встановлено, що ліцензія — документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку у разі його встановлення Урядом за умови виконання ліцензійних умов.

Законами України ліцензії та їх копії не віднесено ані до документів, що підтверджують наявний трудовий стаж, ані до документів, що підтверджують виконання певної роботи.

Також чинним законодавством України не передбачено обов’язку для працівника при оформленні пенсії підтверджувати право суб’єкта господарювання, у якого він працював, на провадження певних видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Таким чином, у Держпідприємництва підкреслили, що нормативними актами не передбачено надання копії ліцензії для призначення пенсії за вислугу років, а Пенсійний фонд України надав роз’яснення з порушеного питання підвідомчим органам.

Нагадаємо також, що на звернення Держпідприємництва Міністерство соціальної політики України надало роз’яснення стосовно необхідності надання фармацевтичними працівниками копій ліцензій до органів Пенсійного фонду для підтвердження права на пенсію за вислугу років. У листі міністерства зазначено, що нормативними актами не передбачено надання копії ліцензії на торгівлю лікарськими засобами для призначення пенсії за вислугу років фармацевтичному працівнику, який працював у аптечних закладах.

За матеріалами http://www.dkrp.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Елена 14.01.2014 9:00
Воспользоваться профессиональным правом на пенсию за выслугу лет могут НЕ все фармацевтические работники. Мне было отказано в предоставлении пенсии, так как я 8 лет проработала заведующей аптечным складом. Кто работал или работает на такой должности знает, что на складе работать намного сложнее, чем заведовать аптекой. Но зав. аптеками вышли на пенсию, а я продолжаю работать, вот уже 27,5 лет.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті