Визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням ПДВ та існуючих надбавок: відповідь Мінекономрозвитку України

10 Квітня 2014 5:37 Поділитися

2269453Міністерство економічного розвитку і торгівлі України на запит ТОВ «МОРІОН» надало відповідь щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням ПДВ та існуючих надбавок. Резюмуючи відповідь відомство зазначило, що гранична торговельна (роздрібна) надбавка встановлюється постачальником (продавцем) на суму договірної (контрактної) вартості лікарського засобу з урахуванням ПДВ. Наводимо приклад розрахунку роздрібної вартості товару з обмеженою націнкою виходячи з роз’яснення Мінекономрозвитку.

Наприклад, ціна дистриб’ютора складає 107 грн в тому числі 7% ПДВ (7 грн).

Аптека має право на надбавку у розмірі 25%.

107 грн + 26,75 грн (25% роздрібна надбавка) = 133,75 грн (в тому числі ПДВ 7% – 8,75 грн)

Аптека має сплатити в бюджет різницю між вихідним та вхідним ПДВ:

8,75 грн – 7 грн = 1,75 грн.

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

(Мінекономрозвитку України)

від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12

Щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням податку на додану вартість та існуючих надбавок

Мінекономрозвитку розглянуло порушене у листі ТОВ «МОРІОН» від 10.04.2014 № 80 питання щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням податку на додану вартість та існуючих надбавок і повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» затверджено порядок формування цін, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», установлено, що на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного МОЗ, встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та диференційовані граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25%, виходячи із закупівельної ціни.

Відповідно до пункту 194.1.1 статті 194 Податкового кодексу України податок на додану вартість додається до ціни товарів/послуг.

Слід зазначити, що згідно з нормами пункту 188.1 Податкового кодексу України базою оподаткування податку на додану вартість є договірна (контрактна) вартість лікарських засобів з урахуванням загальнодержавних податків і зборів.

Отже, гранична торговельна (роздрібна) надбавка нараховується постачальником (продавцем) на суму договірної (контрактної) вартості лікарського засобу з урахуванням податку на додану вартість.

Директор департаменту розвитку
реального сектору економіки
Міністерства економічного розвитку
і торгівлі України
Олег Пендзин
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Игорь 11.04.2014 8:47
Аптека має право на надбавку у розмірі 25%? Якщо врахувати 7% ПДВ щодо національного переліку то аптека має середню націнку 14-16%. Нехай МОЗ внесе зміни в нац.перелік та зміни в пілотний проект а не розяснюють як працювати з ПДВ. Отримав перевязку з ПДВ 20% перевязка входить не вся в нац.перелік та дер.реєєстр а націнка-мізер.Про пілотний проект взагалі не говорю. Доречі в накладних не вказується в тому числі ПДВ а просто ПДВ 7%.
Ирина 11.04.2014 12:18
Я ПРОСТО В ШОКЕ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТИ Г-НА ПЕНДЗИНА. ОН ХОТЯ БЫ УДОСУЖИЛСЯ ПРОЧЕСТЬ ТЕ СТАТЬИ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА НА КОТОРЫЕ ССЫЛАЕТСЯ. СТ 188.1. База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій - не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів)!!!КРОМЕ ПДВ!!! ИЛИ ТО ЧТО В СКОБКАХ ЧИТАТЬ НЕ НАДО?! ССЫЛКИ НА СТАТЬИ КОДЕКСА ПРАВИЛЬНЫЕ, А ВЫВОД -НЕТ. НАЦЕНЯТЬ НАДО НА ЦЕНУ БЕЗ НДС, ПОЛУЧАЕМ РОЗНИЧНУЮ ЦЕНУ БЕЗ НДС, А ЗАТЕМ ПРИБАВЛЯЕМ НДС 7%. КРОМЕ ТОГО УЧЕТНЫЕ ЦЕНЫ БЕЗ НДС И САМ НДС В БУХГАЛТЕРИИ ДАЖЕ УЧИТЫВАЮТСЯ НА РАЗНЫХ СЧЕТАХ, ПОЭТОМУ НАЦЕНЯТЬ НА ЦЕНУ С НДС - ВЕРШИНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТИ! И ЭТИ ЛЮДИ УПРАВЛЯЮТ РАЗВИТИЕМ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМИКИ???? ОНИ ВООБЩЕ ХОТЬ ЧТО-ТО ЗНАЮТ О РЕАЛЬНОЙ ЕКОНОМИКЕ ИЛИ ПО БЛАТУ В МИНИСТЕРСТВО ПОПАЛИ- ПОЗОР!
Eugene 11.04.2014 6:47
Мы сегодня связались с инспекцией по ценам. Они ... очень удивились... этому письму, сказали назначат экстренное совещание

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті