Vivat Pharmacia! 50-річний ювілей кафедри організації та економіки фа рмації ЛНМУ імені Данила Галицького

03 Жовтня 2014 3:44 Поділитися
wpid-d0_b5_d0_bc_d0_b1_d0_bb_d0_b5_d0_bc_d0_b0_d0_bf_d0_b0_d0_ba_d0_b5_d1_82_fmtЛьвівський національний медичний університет імені Данила Галицького є одним з найстаріших вищих медичних навчальних закладів України — аlma mater багатьох лікарів і провізорів, у тому числі із сусідніх держав. Він  бере свій початок від медичного факультету Львівського університету, відкритого 16 листопада 1784 р. відповідно до патенту імператора Австрії Йозефа ІІ. Цього року університет відзначає подвійне свято — 230-річчя з часу заснування та 50-річчя кафедри організації та економіки фармації (1964–2014 рр.). 25–26 вересня 2014 р. у старовинному Львові відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю, присвячена 50-річчю створення кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького «Здобутки та перспективи управління фармацевтичною системою». Захід, організаторами якого виступили МОЗ України, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького та Галицька фармацевтична асоціація, зібрав близько 200 учасників з України, Польщі та Росії.

Золотий ювілей кафедри

Урочисте відкриття конференції відбулося у Львівському будинку органної та камерної музики — закладі культури, заснованому в 1960-х роках, що розміщений у колишньому костелі та монастирі Святої Марії Магдалини. Для гостей заходу під диригуванням Дмитра Кацала виступила Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», у виконанні якої прозвучали Державний гімн України, перша частина хорового концерту № 3 Дмитра Бортнянського та «Лебеді материнства» Анатолія Пашкевича. На завершення виступу разом з учасниками науково-практичної конференції заспівали молитву за Україну «Боже великий, єдиний».

Почесне право відкрити науково-практичну конференцію «Здобутки та перспективи управління фармацевтичною системою» надано проректору з науково-педагогічної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професору, доктору біологічних наук, завідувачу кафедри фізичного виховання і спортивної медицини Анатолію Магльованому. Він передав найщиріші привітання з 50-річчям кафедри від ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, члена-кореспондента НАМН України, професора, доктора фармацевтичних наук Бориса Зіменковського. «Бажаємо кафедрі творчої наснаги, зусиль щодо покращення випуску фармацевтів для України. Наша з вами мета й завдання сьогодні — пам’ятати минуле, знати сьогодення й позитивно дивитися на майбутнє. Ми маємо навчати наших студентів в патріотичному дусі, щоб побудувати європейську державу з європейськими цінностями», — зазначив А. Магльований.

Гості отримали можливість згадати та ознайомитися з 50-літньою історією кафедри. Короткометражний фільм «Історія кафедри організації та економіки фармації», представлений до їхньої уваги, детально описує передумови створення, історичний шлях, особливості функціонування кафедри та її науково-освітню діяльність.

Далі слово було надано Богдану Громовику, завідувачу кафедри організації та економіки фармації, доктору фармацевтичних наук, професору. У низці ювілеїв кафедр Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького святкування 50-річчя кафедри займає важливе й гідне місце. 50 років — термін, який дозволяє повніше усвідомити значимість пройденого шляху, достойно оцінити зроблене й вибудувати перспективи подальшого розвитку. Б. Громовик провів невеликий екскурс в історію кафедри, подякувавши всім тим, хто зробив неабиякий внесок в її розвиток та функціонування.

Так, першим завідувачем кафедри було призначено керівника курсу медичного товарознавства (1953–1963 рр.) доцента Соф’ю Воскобойник. Знаменним для історії кафедри став 1968 р., коли її очолив доктор фармацевтичних наук, професор Роман Піняжко, який створив колектив однодумців, об’єднаних вірою в необхідність удосконалення управлінсько-економічної науки та фармацевтичної практики.

У зв’язку з передчасним відходом з життя професора Р. Піняжка у 1983 р. кафедру очолив кандидат фармацевтичних наук, професор Орест Гром, який завідував нею до 2012 р. Але у зв’язку з хворобою та передчасною смертю з березня до грудня 2012 р. обов’язки завідувача кафедри виконував доцент Андрій Дацко. З грудня 2012 р. її очолив професор Б. Громовик.

Гостей конференції та колег привітав один з творців кафедри — Борис Парновський, нині професор кафедри організації і економіки фармації та технології ліків факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор фармацевтичних наук. Він коротко ознайомив присутніх з біографією та професійною діяльністю С. Воскобойник, науковою діяльністю Р. Піняжка та Аделії Новікевич, яка почала роботу на кафедрі у 1966 р.

До привітань також приєднався Тимофій Калинюк, завідувач кафедри технології ліків та біофармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор фармацевтичних наук, професор. «З особливою любов’ю та інтересом ми відвідували заняття з організації фармацевтичної справи, які проводив Петро Кураш», — так висловився Т. Калинюк про П. Кураша, який почав роботу на кафедрі організації і економіки фармації у 1964 р. «Мені надзвичайно приємно бачити Петра Дмитровича у цьому залі, бо кажуть, що поки живуть наші вчителі, ми можемо почувати себе молодими», — зазначив він. Т. Калинюк поділився з присутніми спогадами та цікавими історіями, пов’язаними з діяльністю кафедри організації та економіки фармації.

До слова також було запрошено співголову організаційного комітету конференції, випускницю Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, виконавчого директора Галицької фармацевтичної асоціації, завідувача аптеки № 1 м. Львів Нелю Бик. Приєднуючись до щирих привітань, вона вклонилася викладачам та професорам, які багатотисячній армії студентів дали путівку в життя і щоденною працею намагалися передати ті знання, які зараз застосовуються випускниками на практиці.

Гостям конференції було представлено відеозвернення зі словами привітання від кандидата фармацевтичних наук, доцента кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олега Ривака, який пропрацював на цій кафедрі близько 25 років і наразі проживає в США (штат Огайо, м. Клівленд).

Завітали до ювілярів і харківські колеги з Національного фармацевтичного університету. З вітальним словом виступила Алла Немченко, завідувач кафедри організації та економіки фармації НФаУ, кандидат економічних наук, доктор фармацевтичних наук, професор. Вона передала привітання від імені ректора НФаУ Валентина Черниха, доктора фармацевтичних наук, доктора хімічних наук, члена-кореспондента НАН України, професора: «Сьогодні ви є успішними в усіх складових своєї діяльності: навчальній, науковій, методичній, виховній, інформаційній. Ваша кафедра робить вагомий внесок у розвиток широкого спектру організаційно-економічних дисциплін, формує загальнотеоретичний, методичний, професійно-педагогічний багаж фармації, творчо розвиває системи безперервної фармацевтичної освіти… Впевнених кроків до столітнього ювілею». Ювілярам також передано адресне вітання від доктора фармацевтичних наук, професора, завідувача кафедри соціальної фармації, першого проректора з науково-педагогічної роботи НФаУ Алли Котвіцької.

На ім’я ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького також надійшли привітання з 50-річчям кафедри від ректора Курського державного медичного університету, доктора медичних наук, професора Віктора Лазаренка.

Привітав кафедру і її випускник, магістр фармації Віктор Напюра, нині голова правління оптової фармацевтичної компанії HURTAP SA (м. Лодзь, Польща), яка має 6 аптечних складів на території Польщі й 2 тис. працівників у штаті.

До теплих слів привітання приєднався видатний науковець, професор кафедри організації та економіки фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, доктор фармацевтичних наук, професор Дмитро Волох, який згадав сторінки своєї фармацевтичної діяльності, починаючи з сільської аптеки Львівщини й закінчуючи науковою діяльністю в українській столиці.

Привітали ювілярів і львівські колеги з Національного університету «Львівська політехніка», який у цьому році святкує 170-річчя. Слово взяв Євген Крикавський, завідувач кафедри маркетингу та логістики, доктор економічних наук, професор. Два університети тісно співпрацюють, а їх науково-педагогічні кадри видають спільні підручники з менеджменту, маркетингу та ін.

Спільна праця об’єднує кафедру організації та економіки фармації з не менш видатним науковцем, колегою з Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, завідувачем кафедри управління та економіки фармації, доктором фармацевтичних наук, професором Тарасом Грошовим. «Прийміть найщиріші вітання від фармацевтичної спільноти. На сьогодні багато випускників фармацевтичного факультету Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького очолюють приватний бізнес, аптеки…», — відзначив Т. Грошовий.

До привітань приєднався голова ВАТ «Рівнефармація», яке займається оптовою та роздрібною реалізацію лікарських засобів, Володимир Синяк. «Я вдячний долі, що у 1965 р. був зарахований студентом фармацевтичного факультету на той час Львівського державного медичного інституту. Я був свідком перших кроків кафедри і добре пам’ятаю С. Воскобойник та усіх викладачів, які на той час працювали на кафедрі», — поділився він спогадами. «Я вам вдячний за вашу роботу. Ви давно вже європейський вуз і ваші випускники — це кращі випускники, які працюють в усіх регіонах України, у тому числі й на Рівненщині», — подякував В. Синяк.

Кафедра організації та економіки фармації також тісно співпрацює з колективом кафедри технології біологічно активних сполук фармації та біотехнології Національного університету «Львівська політехніка». Слово надано Володимиру Новікову, завідувачу кафедри, доктору хімічних наук, який привітав усіх з професійним святом — Днем фармацевта, який щорічно відзначається у третю суботу вересня. Він зачитав привітальний лист від голови Ради ректорів Львівщини, ректора Національного університету «Львівська політехніка», професора Юрія Бобало. «У вагомому доробку вашої кафедри ціла низка плідних досліджень. Імена фундатора кафедри професора Р. Піняжка, багаторічного очільника професора О. Грома, багатьох нинішніх працівників добре знані в економічному середовищі Львова й України», — йдеться у привітанні.

З найщирішими словами звернулася випускниця фармацевтичного факультету Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Леся Процик, нині керівник дослідного центру ПАТ «Галичфарм» корпорації «Артеріум», яка виступила партнером конференції. Вона передала теплі привітання зі славним ювілеєм від усіх працівників «Галичфарм» — випускників фармацевтичного факультету різних років. «Кафедра організації і економіки фармації має характерну рису — вона абсолютно завжди відслідковує долі своїх випускників і завжди тішиться їх досягненнями. Тому сьогодні я хочу згадати теплим, добрим словом і дуже подякувати за материнську опіку Софії Терещук, яка прийшла на кафедру в 1978 р.», — зазначила Л. Процик.

Найкращі побажання від імені кандидата медичних наук, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб декана факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ореста Січкоріза та усього його колективу висловив Богдан Коцай, кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії і неонатології факультету післядипломної освіти. «За 50 років існування кафедри ви пройшли нелегкий шлях становлення та розвитку фармацевтичної науки. Знаємо, ця дорога не була легкою, але ви успішно долали всі труднощі та перешкоди на цьому шляху», — йдеться у привітанні.

Загалом урочисто-пленарний день конференції пройшов у теплій та дружній атмосфері. Гості отримали можливість погортати сторінки історії кафедри організації та економіки фармації, вшанувати тих видатних науковців, які, на жаль, відійшли з життя. Випускники різних років змогли зустрітися зі своїми викладачами, вклонитися їм та висловити вдячність за надану путівку в життя. Завідувач кафедри та очолюваний ним науково-педагогічний колектив отримали букет привітань.

Організатори заходу приділили чималу увагу підготовці концертної програми, зробивши зустрічний подарунок гостям конференції. Після закінчення привітань виступили солісти Львівського будинку органної та камерної музики (директор – Юліан Винницький) – Олена Мацелюх (орган) та Маріанна Лаба (вокал). Концерт такого рівня, безсумнівно, залишиться в пам’яті як теплий та приємний спогад.

Vivat Pharmacia! 50-річний ювілей кафедри організації та економіки фармації ЛНМУ ім. Данила Галицького

Здобутки та перспективи управління фармацевтичною системою

Другий день конференції пройшов в аудиторіях кафедри організації та економіки фармації  Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького у форматі професійно-секційного. Учасниками було представлено доповіді з чотирьох наукових напрямів — «Фармацевтичний менеджмент, маркетинг, логістика і право», «Фармацевтична освіта, наука і кадрова політика», «Фармацевтична практика» і «Фармацевтична допомога при окремих нозологіях», які охопили широкий спектр актуальних проблем фармації.

Головами-модератороми секцій виступили професори А. Немченко, Т. Грошовий, Ольга Посилкіна та Михайло Сатиня.

Серед численних доповідей варто відзначити такі теми:

  • «Дослідження регіонального ринку виробів медичного призначення на прикладі перев’язувальних засобів, гумових виробів, термометрів, тонометрів та глюкометрів», «Досвід викладання навчальних дисциплін на кафедрі управління та економіки фармації» — Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачовського;
  • «Впровадження загальноєвропейської системи гарантії якості фармацевтичної освіти в Україні» — Одеський національний медичний університет. Зокрема, висвітлено питання впровадження в Україні загальноєвропейської системи гарантії якості освіти шляхом створення сучасної системи підготовки фармацевтичних кадрів, оцінки, моніторингу та контролю якості фармацевтичної освіти;
  • «Синдром «професійного вигорання» у фармацевтичних працівників» — Запорізький державний медичний університет. Розглянуто фактори, які сприяють «вигоранню», зокрема: високе робоче навантаження; недостатня мотивація; постійний ризик штрафних санкцій; одноманітна, монотонна діяльність тощо. Також визначено основні групи ризику, схильні до такого синдрому;
  • «Людський капітал фармацевтичної організації: соціальний аспект» — Запорізький державний медичний університет, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  • «Роль і місце фармакоекономіки на фармацевтичному підприємстві» — Польща.
  • «Викладання принципів управління якістю на всіх етапах життєвого циклу лікарських засобів», «Роль фармацевтичної опіки за оцінками провізорів та клінічних провізорів», «Дискусійні питання реєстрації розчинів для гемодіалізу», «Харчування як фактор забезпечення вітамінного статусу під час вагітності» — Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  • «Аналіз нормативно-правових актів, що регламентують діяльність фармацевтичної галузі» — Національний університет «Львівська політехніка». Так, проведено оцінку частоти та доцільності змін положень нормативно-правових актів, які регламентують діяльність аптечних закладів, а також аналіз динаміки цін після введення податку на додану вартість на операції з постачання та ввезення на митну територію України лікарських засобів.
  • «Взаємозв’язок адгеренсу та лікопов’язаних проблем (DRP)», «Доказово обґрунтований підхід до фармакотерапії поширених захворювань на сучасному етапі розвитку охорони здоров’я України», «Клініко-фармацевтичні підходи до менеджменту диспепсії у дорослих згідно з даними доказової медицини», «Проблемні питання фармакотерапії вірусних пневмоній в умовах стаціонарного лікування», «Дослідження стану фармацевтичного ринку лікарських засобів для лікування захворювань слизової оболонки порожнини рота» — Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  • «Особливості лікарського забезпечення хворих з артеріальною гіпертензією на регіональному рівні» — Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачовського. Так, статистика свідчить, що частка хворих на артеріальну гіпертензію в Тернопільській обл. складає 282 173 особи, що становить 26,2% населення в цьому регіоні, у тому числі в сільській місцевості — 58,4%. За час дії пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект) на Тернопільщині виписано 600 тис. рецептів на часткове відшкодування вартості антигіпертензивних препаратів. Отримали ліки більше 115 тис осіб. Участь у Пілотному проекті беруть 324 аптечні заклади, з них 68 — у сільській місцевості;
  • «Визначення можливості створення лікарських засобів на основі рослинної сировини смородини чорної» — Одеський національний медичний університет;
  • «Результати аналізу використання гепатопротекторів у хворих на цироз печінки», «Фармакоекономічний аналіз супутньої до гемодіалізу фармакотерапії пацієнтів відділення хронодіалізу», «Результати анкетування провізорів та майбутніх провізорів з питань обізнаності з проблемою фармакотерапії хворих на гострі кишкові інфекції» — Івано-Франківський національний медичний університет;
  • «Нанотехнології у фармації та медицині» — Медичний університет, м. Лодзь, Польща.

Vivat Pharmacia! 50-річний ювілей кафедри організації та економіки фармації ЛНМУ ім. Данила Галицького

Загалом представлені доповіді висвітили нагальні питання фармацевтичної практики, менеджменту, маркетингу, специфіку правового регулювання фармацевтичної галузі, особливості фармацевтичної допомоги при окремих нозологіях, актуальні проблеми фармацевтичної освіти, науки і кадрової політики. Безперечно, це викликало зацікавленість і стане в нагоді для широкої наукової спільноти, керівників фармацевтичних підприємств, викладачів і фахівців з управлінсько-економічних дисциплін.

За матеріалами конференції видано тези, авторами яких є науковці й практики з України, Польщі, Словаччини, Молдови та Російської Федерації.

Крім того, до конференції працівниками кафедри було видано монографії: «Фармацевтична логістика: фокус на допомозі пацієнту», «Фармацевтична допомога в геріатрії: прикладні аспекти», «Ішемічний інсульт: клініко-фармацевтичні аспекти», «Сучасні аспекти фармацевтичної практики в Україні», «Становлення та розвиток кафед­ри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (1964–2014 рр.)» та «Department of organization and economics of pharmacy at Danylo Halytsky Lviv National Medical University: historical Review (to the 50th anniversary)».

По завершенні конференції було прийнято відповідну резолюцію.

За час конференції відбулося виїзне розширене засідання кафедри товарознавства НФаУ за участі її завідувача, професора Інни Баранової, завідувача кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького професора Б. Громовика, завідувача кафедри управління та економіки фармації Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського професора Т. Грошового, завідувача кафедри організації та економіки фармації і технології ліків Івано-Франківського національного медичного університету, професора Дмитра Семеніва, завуча кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького доцента Ірини Городецької, асистента кафедри фармації Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова Тетяни Івко та ін.

Наостанок, щоб закарбувати в пам’яті участь у такому без перебільшення масштабному заході, учасники конференції зробили пам’ятне фото. У свою чергу, організатори заходу висловили вдячність за можливість розділити радість з нагоди 50-річчя кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Катерина Горбунова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*