Боротьба з онкозахворюваннями — справа спільна

22 червня на території Київської обласної лікарні можна було побачити чимало журналістів, представників різних гілок влади, громадських та фахових медичних організацій, керівників столичних медичних установ. Нагода цього зібрання — відкриття після реконструкції Київського обласного онкологічного центру, фахівці якого тепер зможуть надати необхідну медичну допомогу понад 400 пацієнтам за день. Взяти участь у цьо­му заході спеціально прибула голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна–3000» Катерина Ющенко, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко та в. о. голови Київської обласної дер­жавної адміністрації Валерій Кондрук. Свідком цієї події став і кореспондент «Щотижневика АПТЕКА».

Звертаючись до присутніх, Катерина Ющенко зазначила, що однією з причин тяжких переживань для людини є звістка, що хтось з її близьких чи рідних хворий на рак. Ця проблема є вкрай актуальною, особливо якщо врахувати, що останнім часом в Україні спостерігається тенденція до підвищення рівня онкозахворюваності серед населення. Тому зусилля держави, працівників системи охорони здоров’я, науковців і громадськості мають бути спрямовані на вирішення цієї проблеми. Так, завдяки створенню та впровадженню ефективних методів діагностики та лікування, у багатьох випадках цей діагноз уже не є смертним вироком для пацієнта. Одним із серйозних кроків на шляху боротьби з раком є відкриття модернізованого Київського обласного онкологічного центру, на більш якісну допомогу фахівців якого тепер зможуть розраховувати пацієнти Київщини та й всієї України. К. Ющенко закликала консолідувати зусилля представників влади, медичних працівників, потенційних спонсорів та меценатів на роботі щодо поліпшення системи надання допомоги онкохворим у нашій державі. Головну роль у цьому має відігравати саме відкриття нових спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, поліпшення забезпечення відповідними лікарськими засобами, підвищення ефективності заходів профілактики та ранньої діагностики цієї патології. Це має стати спільною метою. Завершуючи свою промову, К. Ющенко щиро подякувала всім, хто брав участь у реконструкції Київського онкоцентру, та побажала наснаги його працівникам. Також від імені очолюваної нею благодійної організації та за сприяння «Фармацевтичної фірми «Здоров’я» К. Ющенко передала цьому медичному закладу та іншим спеціалізованим лікувально-профілактичним закладам — учасникам програми «Від лікарні до лікарні» — протипухлинні лікарські засоби та препарати супроводу на загальну суму 1 млн. грн.

До відкриття Київського обласного онкологічного центру доклали зусиль представники органів центральної та місцевої виконавчої влади, а також благодійні організації

До відкриття Київського обласного онкологічного центру доклали зусиль представники органів центральної та місцевої виконавчої влади, а також благодійні організації

Подякував усім, хто брав участь у реконструкції та модернізації онкоцентру, й міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко. Він також висловив шану його працівникам, на плечі яких лягає велика почесна відповідальність — втілення в життя прагнення українського суспільства допомагати онкохворим та всіляко підтримувати їх. У свою чергу, міністр сподівається, що практика активної участі в подібних проектах не лише держави та працівників медичної галузі, а й, згідно зі світовою практикою, меценатів та благодійних організацій матиме благородне продовження. Це є однією з головних запорук подальшого розвитку системи охорони здоров’я Україні. Зі свого боку держава має намір наполегливо працювати над розв’язанням проблем онкології, які чітко регламентовані в Державних програмах «Онкологія» на 2002–2006 рр. та «Дитяча онкологія» на 2006–2010 рр. Логічним продовженням та доповненням їх змісту має стати нова Загальнодержавна програма «Боротьба з онкологічними захворюваннями на 2007–2016 роки», проект якої зараз проходить етап громадського обговорення; вона розміщена на офіційному сайті МОЗ України — www.moz.gov.ua . Завершуючи свій виступ, Ю. Поляченко від імені Президента України вручив Київському обласному онкоцентру сучасну систему ультразвукової діагностики.

Валерій Кондрук, як представник регіональної виконавчої влади, прямим обов’язком якої є турбота про здоров’я жителів Київщини, зазначив, що ця подія має загальнообласне значення, адже чимало пацієнтів, які потребують спеціалізованої допомоги, отримають шанс на одужання. Також В. Кондрук переконаний, що піклування про здоров’я людей і надалі залишатиметься однією з пріоритетних складових політики центральних та місцевих органів влади. Іншим напрямком, який сприятиме вирішенню проблеми онкологічних захворювань в Україні, на думку В. Кондрука, є масштабне запровадження інституту сімейної медицини. Це дозволить краще налагодити систему раннього виявлення та профілактики онкологічних захворювань — на Київщині практично щотижня відкриваються нові фельдшерсько-акушерські пункти чи амбулаторії сімейної медицини, модернізується їх оснащення та вирішуються проблеми транспортного забезпечення. Важливо, що участь у цих перетвореннях бере не лише держава та місцеві органи самоврядування, але й благодійні та меценатські організації. Це є запорукою того, що наша медицина не залишиться сам на сам зі своїми проблемами, а пацієнти матимуть можливість отримати якісну медичну допомогу. Звичайно, влада Київщини не могла залишити новий онкоцентр без подарунку, яким став хірургічний електрокомбайн (електроскальпель).

Після того як була урочисто перерізана стрічка, гості змогли оглянути приміщення Київського обласного онкоцентру та переконатися в його високому лікувально-профілактичному потенціалі.

ДОВІДКОВО

За даними МОЗ України, злоякісні новоутворення є однією з найнебезпечніших медико-біологічних і соціально-економічних проблем. Рівень захворюваності та смертності від раку постійно підвищується у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією та значним постарінням населення. Протягом життя в кожного 3–4 чоловіка і в кожної 5 жінки є підвищений ризик захворіти на рак. Рак є причиною понад 15% усіх летальних випадків і поступається лише серцево-судинним захворюванням. В Україні кожного року діагностують понад 150 тис. нових випадків злоякісних новоутворень. У структурі захворюваності чоловічого населення провідні 5 місць займають злоякісні пухлини легень, шлунка, шкіри, передміхурової залози, прямої кишки (53,9% від усіх злоякісних пухлин). У жінок перші 5 місць займають: рак молочної залози, шкіри, тіла матки, шлунка, ободової кишки (53,4% від усіх злоякісних пухлин).

Протягом останнього десятиліття в Україні відзначається стійке зростання онкологічної захворюваності з 310,0 випадків на 100 тисяч населення у 1995 р. до 328,5 у 2004 р. (у середньому на 0,6% щорічно). За розрахунками спеціалістів до 2020 р. в Україні кількість тих, хто вперше захворів на рак, може збільшитися до 200 тисяч. Майже 90 тис. жителів України щороку помирають від раку, при чому 35% — особи працездатного віку. Через запізнілу діагностику онкологічних захворювань залишається високим відсоток (38-40) онкологічних хворих, які помирають протягом року після встановлення діагнозу. У розвинених країнах світу цей показник не перевищує 30%. Сьогодні в Україні проживає майже 800 тис. осіб, які страждають на онкологічні захворювання. n

Олександр Сіроштан, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті