До складу оновленої Громадської ради при МОЗ України увійшло 184 особи

24 березня відбулися установчі збори з формування Громадської ради при МОЗ України. До участі в заході було подано 225 заяв від інститутів громадянського суспільства різного спрямування: захист прав пацієнтів, громадське здоров’я, профілактика захворювань, діяльність професійних медичних спільнот, фармацевтичний напрям та забезпечення ліками, медико-правовий напрям, організація охорони здоров’я, реформа медичної галузі тощо.

До складу оновленої Громадської ради при МОЗ України увійшло 184особи

Нагадаємо, що ще наприкінці листопада Кабінет міністрів України ухвалив постанову № 688 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996» (далі — постанова КМУ № 688), якою припинив повноваження громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів АР Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях, утворених до 22 лютого 2014 р. На виконання цієї урядової постанови наказом МОЗ України від 22.12.2014 р. № 989 припинено повноваження Громадської ради при МОЗ України.

Однак, як було зазначено під час установчих зборів, Окружний адміністративний суд м. Києва закінчив розгляд адміністративної справи за позовом Всеукраїнської громадської організації «Комітет конституційно-правового контро­лю України» до Уряду про визнання нечинною та скасування постанови КМУ № 688.

Суд визнав незаконною та скасував постанову КМУ № 688, а також зобов’язав Уряд після набрання постановою суду законної сили невідкладно опублікувати її резолютивну частину у виданні, у якому було офіційно оприлюднено постанову КМУ № 688, тобто в газеті «Урядовий кур’єр».

Максим Іонов, голова ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування Громадської ради при МОЗ України, повідомив, що її склад та положення про неї затверджено наказом МОЗ України від 05.02.2015 р. № 57. До складу ініціативної групи увійшло 32 особи, серед них представники профільного міністерства, громадських організацій та ЗМІ.

За словами доповідача, ініціативна група засідала 4 рази, за результатами чого складено відповідні протоколи. «Будь-хто бажаючий може з ними ознайомитися», — зазначив М. Іонов.

З 225 пакетів документів, необхідних для входження до Громадської ради, 4 подано від представників ЗМІ, 34 — від пацієнтських організацій, 9 — від волонтерських організацій, 26 — від благодійних фондів і організацій, 18 — від організацій, напрямок діяльності яких пов’язаний з медичним правом, 56 — від лікарських асоціацій, 8 — від представників фармацевтичних асоціацій, 73 — від інших інститутів громадянського суспільства.

Звіт про діяльність Громадської ради при МОЗ України протягом 2013–2014 рр. представив Роман Ступницький («Всеукраїнська спілка громадських організацій «Рух протидії наркоманії та наркокорупції»), в.о. голови Громадської ради при МОЗ України минулого скликання. За його словами, Громадська рада при МОЗ України завжди була відкрита й прозора у своїй діяльності. «Членство в ній відкрите. Будь-яка громадська організація, яка мала бажання працювати у Громадській раді, могла подати документи й приєднатися до її лав. У нас ніколи не було обмежень щодо кількості», — повідомив Р. Ступницький.

Як зазначив спікер, новообрані члени Громадської ради зможуть за бажанням увійти до складів постійних комісій Громадської ради, яких у минулому скликанні функціонувало 15:

  • правова комісія;
  • з організаційно-правового забезпечення діяльності Громадської ради;
  • з міжнародних відносин;
  • з питань благодійності у сфері охорони здоров’я;
  • з питань державних закупівель та боротьби з корупцією;
  • з питань реформування системи охорони здоров’я;
  • з питань захисту інтересів медичних працівників, освіти, науки та кадрової політики в охороні здоров’я;
  • з питань діяльності фармацевтичної галузі;
  • з питань захисту інтересів пацієнтів;
  • з питань подолання проблем соціально небезпечних хвороб, залежностей та їх наслідків;
  • з питань удосконалення системи медичного забезпечення інвалідів, ветеранів та соціально незахищених верств населення;
  • з профілактики захворювань та пропаганди здорового способу життя;
  • з питань відновлювання та реабілітації;
  • з питань співробітництва із ЗМІ, комунікацій та звернень;
  • з питань профілактики переривання вагітності.

Шляхом відкритого голосування учасники установчих зборів вирішили не обмежувати кількість членів Громадської ради при МОЗ України. Її новий склад включає 184 особи — представників інститутів громадянського суспільства.

Радмила Гревцова, член Правління Всеукраїнської Громадської організації «Спілка адвокатів України», прокоментувала рішення Окружного адміністративного суду м. Києва щодо визнання незаконною й скасування постанови КМУ № 688. «Це рішення ще не набрало законної сили. Є 10 днів на його апеляційне оскарження. Якщо буде апеляційний розгляд цього рішення, то остаточно справу буде вирішено тільки після цього». Однак, за її словами, те, що сформовано новий склад Громадської ради, є цілком правильним.

Присутні визнали прогресивним Положення про Громадську раду при МОЗ України, яке дозволяє в період її роботи включати нових членів — представників інститутів громадянського суспільства. М. Іонов додав, що так було завжди. Так, після надання всіх необхідних документів представник інституту громадянського суспільства набуває статусу кандидата у члени Громадської ради. У разі його активної участі в роботі Громадської ради протягом 3 її засідань поспіль та в період між ними питання про його членство вирішується голосуванням.

Наостанок новосформований склад Громадської ради проголосував за створення робочої групи у складі, який був визначений при формуванні ініціативної групи з підготовки установчих зборів, яка займатиметься підготовкою до першого засідання Громадської ради, з правом залучення до підготовки всіх бажаючих. Дата проведення першого засідання Громадської ради буде визначена, коли профільне міністерство затвердить наказ про її склад.

Катерина Горбунова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Анатолій 27.03.2015 10:50
тобто більше половини складу ГР - є непрофесіонали, які бажають контролювати діяльність МОЗ. Це не є погано. Але ж потрібно ще надавати свої пропозиції, експертувати регуляторні акти,аналізувати виконання існуючих, припиняти дію тих, що погіршує якість надання фармпослуги та інше. Попередня ГР була практично бездіяльна. Головне завдання ставилось - участь в мітингах та маніфестаціях, популістских діях окремих громадських обєднань. Головне -хто очолить (знову непрофесіонали)?Прожуємо - побачимо...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті