Прийнята програма профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДУ в Україні

4 липня цього року Президент України Леонід Кучма зустрівся з міністром охорони здоров’я України Віталієм Москаленком, який очолював делегацію України на 26-й Спеціальній Сесії Генеральної Асамблеї ООН з питань ВІЛ/СНІДу, що відбулась наприкінці червня у Нью-Йорку. Ініціатором проведення Спеціальної Сесії виступила Україна.

Останнім часом епідемія ВІЛ/СНІДу становить найсерйознішу проблему в світі: 58 мільйонів людей інфіковано ВІЛ, 22 мільйони померли, 36 мільйонів захворіли, у тому числі 10 мільйонів дітей.

На першому засіданні Спеціальної Сесії двадцятим за порядком денним був виступ голови делегації України, у якому відзначалося, що попередження ВІЛ/СНІДу та боротьба з цією хворобою має стати одним з найважливіших завдань державної політики кожної країни. Глава делегації України закликав світове співтовариство надати підтримку нашій країні в реалізації широкомасштабних заходів з боротьби проти ВІЛ/СНІДу. На Сесії позитивно було сприйнято повідомлення про Указ Президента України, в якому пропонувалося проголосити 2002 рік Роком боротьби зі СНІДом у нашій державі.

За підсумками Спеціальної Сесії було ухвалено заключний стратегічний документ — Декларацію «Глобальна криза — глобальні дії», що віддзеркалює велику стурбованість світової спільноти щодо масштабів епідемії, її жахливих наслідків для національної безпеки країн та можливих шляхів її подолання. Декларація, яка покликана стати глобальним планом боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу, пропонує країнам — членам ООН виділяти 0,7% ВВП на заходи, спрямовані на подолання епідемії. Країнам африканського та азіатського регіонів, що розвиваються, рекомендується витрачати значно більшу частину бюджету на профілактику, догляд, підтримку і лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Особливої уваги, на думку міністра охорони здоров’я України, заслуговує пропозиція Генерального секретаря ООН щодо створення Глобального фонду, відкритого як для урядів, так і для приватних донорів, який має на меті мобілізувати додаткові кошти (до 10 млрд доларів США на рік) на фінансування діяльності з боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

?

p_299_28_160701_005.jpg (13893 bytes)

Під час конференції

В. Москаленко розповів про зустріч з Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном, в ході якої Генеральний секретар ООН був офіційно поінформований про організацію боротьби зі СНІДом в Україні.

Виконавчий директор Програми ООН/СНІД Пітер Піот відзначив, що Укази Президента України, Закон про попередження захворювання на СНІД та соціальний захист населення, відмова нашої країни від політики обов’язкового тестування на ВІЛ-інфекцію людей з груп ризику, надання додаткових повноважень Урядовій комісії з проблем ВІЛ/СНІДу — це той позитивний досвід України, який може слугувати зразком для інших країн регіону. У цьому контексті пропозиція про створення в Україні Східноєвропейського навчально-методичного міжнародного центру та проведення наприкінці поточного року міжнародної донорської конференції з проблем ВІЛ/СНІДу були гаряче підтримані з боку керівника Програми ООН/СНІД.

За станом на 01.07.2001 року в нашій країні офіційно зареєстровано 39 127 ВІЛ-інфікованих громадян України та 291 іноземець. Серед ВІЛ-інфікованих громадян України 2331 дитина, 2295 дорослих та 70 дітей захворіли на СНІД, 1106 дорослих та 50 дітей померли від СНІДу. Серед ВІЛ-інфікованих 28 537 осіб — ін’єкційні наркомани.

Найбільш уражені регіони: Донецька (8780), Дніпропетровська (7502), Одеська (6303), Миколаївська (2690 чоловік) області, АР Крим (2494), Запорізька (1125), Харківська (1053), Луганська (943), Черкаська (950) області, м. Київ (1340), м. Севастополь (538 чоловік).

Міністерство охорони здоров’я провело аналіз епідемічної ситуації та заходів, спрямованих на боротьбу з епідемією, які до цього часу здійснювалися в країні. Це дало змогу визначити пріоритетні напрями профілактичних втручань, їх обсяги, спрямованість і ефективність, прийнятність та достатність, ресурсне забезпечення, основних виконавців як у державному, так і у недержавному секторі.

11 липня 2001 року на своєму засіданні Кабінет Міністрів України прийняв Постанову за № 790 «Про Програму профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2001–2003 роки». За основу були обрані напрямки профілактичної діяльності, важливість виконання яких підтверджена Робочою групою, що займалась стратегічним плануванням і представляла міністерства, інші органи центральної виконавчої влади, а також неурядові організації, причетні до проблеми ВІЛ-інфекції/СНІДу. Підставою для розроблення проекту Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні на 2001–2003 роки став Указ Президента України від 01.11.2000 р. № 1182 «Про невідкладні заходи щодо запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу», доручення прем’єр-міністра України від 06.11.2000 р. № 18452/1, доручення Президента України від 11.12.2000 р. № 1–14/1559.

Основною метою Програми профілактики є запобігання зараженню ВІЛ, зниження впливу негативних наслідків епідемії ВІЛ-інфекції на суспільство, посилення національних і міжнародних зусиль, спрямованих на боротьбу з ВІЛ-інфекцію/СНІДом.

При визначенні загальних напрямків діяльності в галузі профілактики СНІДу були проаналізовані та враховані перешкоди, що виникли під час виконання попередніх Програм, і які могли б зашкодити реалізації запланованих заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Виконання урядової Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні на 2001–2003 роки визначить подальшу долю країни у боротьбі з хворобою, для лікування якої до цього часу не розроблено радикальних методів. Проте поширення цієї інфекції може бути призупинено завдяки широкому впровадженню профілактичних заходів і мобілізації зусиль всього суспільства.

Нова Національна Програма України на 2001–2003 роки вже четверта за роки незалежності України. Вона передбачає новий підхід до рішення проблем ВІЛ/СНІДу та гарантоване фінансування з боку уряду в сумі до 14 мільйонів гривень на рік. Це в 10 разів більше в порівнянні з 1999 р., протягом трирічного періоду буде виділено 37 мільйонів гривень з державного бюджету. З урахуванням витрат місцевих бюджетів ця сума складатиме 118,2 мільйонів гривень.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами прес-центру МОЗ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті