Застосування РРО спрощенцями: підприємці обговорили план «Б»

29 травня в Державній регуляторній службі України під головуванням Ксенії Ляпіної за участю фахівців Державної фіскальної служби України, представників об’єднань підприємців, бізнес-асоціацій, суб’єктів господарювання, незалежних експертів відбулося обговорення проблемних питань у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та пошуків шляхів їх вирішення.

Як відомо, платники єдиного податку III групи з 1 липня 2015 р., а II групи — з 1 січня 2016 р. зобов’язані використовувати у своїй діяльності РРО, за винятком суб’єктів господарювання, що займаються діяльністю на ринках і під час продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі шляхом використання засобів пересувної мережі.

Державна регуляторна служба України підтримує позицію суб’єктів господарювання, які наголошують, що процедура придбання, установки та технічної експлуатації РРО є досить витратною й вимагає істотних фінансових і адміністративних витрат, обтяжливих для підприємців з незначним рівнем доходів. У свою чергу, Державна регуляторна служба України зазначає, що Закон України від 28 грудня 2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» не відповідає принципам збалансованості та ефективності державної регуляторної політики. В умовах поспішного прийняття необґрунтованого законодавчого акта сьогодні постає нагальна потреба виправлення його недоліків на законодавчому рівні й недопущення негативних соціально-економічних наслідків, пов’язаних з його впровадженням.

Тому напередодні засідання Державна регуляторна служба України оприлюднила для громадського обговорення альтернативний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання діяльності суб’єктів господарювання — платників єдиного податку», який, на думку розробників, вирішить зазначені проблеми. Проект документа розроблено експертами проекту USAID «Впевнений бізнес — заможна громада», що впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ), з урахуванням пропозицій підприємницької спільноти.

Положення законопроекту передбачають:

  • розмежування суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва (юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (ФОП)) шляхом введення окремої V групи платників єдиного податку виключно для юридичних осіб;
  • спрощення процедури подання податкової звітності платниками єдиного податку III групи в органи доходів і зборів;
  • усунення адміністративних та інших перешкод для суб’єктів господарювання — платників єдиного податку, пов’язаних із застосуванням РРО;
  • зменшення та оптимізація фінансових санкцій щодо суб’єктів господарювання у разі порушень порядку використання РРО.

За словами Ксенії Ляпіної, питання спрощення застосування РРО підприємцями досі не вирішено. Обговорювані під час минулих засідань робочої групи з адміністрування податків і зборів зміни до законопроекту № 1718, ініційованого народним депутатом України, членом парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксаною Продан, який передбачає звільнення від обов’язкового застосування РРО платників єдиного податку І–ІІІ груп, не знайшли підтримки в Парламенті. Тому, за словами К. Ляпіної, представникам малого бізнесу слід мати «план Б».

Любомир Чорній, технічний радник проекту USAID, зазначив, що запровадження РРО є однією з вимог Міжнародного валютного фонду, яка зафіксована в Меморандумі про співпрацю з Урядом України, у межах надання траншу макрофінансової допомоги Україні.

Представляючи розроблений законопроект, Л. Чорній зазначив, що він передбачає перегляд структури груп платників єдиного податку, вирішення питань з адмініструванням процедури застосування РРО та розмежування відповідальності підприємців і сервісних компаній з обслуговування таких апаратів.

Позиція більшості присутніх на засіданні представників бізнесу — скасувати обов’язкове застосування РРО для спрощенців II-III груп платників єдиного податку.

Голова ВГО «Громадянський рух «Контроль заради справедливості» Євген Зільберт виступив з пропозицією шляхом громадського впливу і проведення мирних зібрань скасувати норму щодо обов’язкового застосування касових апаратів. «Далі ми повинні сісти разом з владою і розробити нормальний аналіз регуляторного впливу», — додав він. На його думку, встановлення додаткового адміністративного тиску на підприємців шляхом запровадження обов’язкового застосування РРО порушує ряд законів, а саме: «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» та ін.

Виступаючи на захист спрощеної системи оподаткування, К. Ляпіна закликала присутніх опрацювати план «Б», у рамках якого знайти компроміс щодо застосування РРО спрощенцями. «Що може бути виходом з цієї ситуації, щоб і закрити наше зобов’язання перед МВФ, і задовольнити потреби підприємців?», — задалася питанням голова Державної регуляторної служби України.

К. Ляпіна вважає, що певним компромісом може стати законодавча ініціатива, розроблена експертами проекту USAID. Зокрема, пропонується поширити обов’язкове застосування РРО лише на юридичних осіб — спрощенців, звільнивши від обов’язку спрощенців II–III груп платників єдиного податку.

Голова Черкаської міської профспілкової організації Черкаської обласної профспілки «Солідарність», голова Ради підприємців Черкащини Ольга Ракова також виступає за скасування обов’язкового застосування спрощенцями РРО і ухвалення законопроекту № 1718 в рамках першочергових заходів. За її словами вартість самого РРО, його установки та експлуатації є високою. Постає також питання, чому не можна використовувати справні касові апарати, строк придатності яких минув? «Тому необхідно сідати й розбиратися, починаючи з вартості РРО, штрафних санкцій і закінчуючи видами діяльності, для здійснення яких необхідні касові апарати», — озвучила пропозицію О. Ракова.

Сергій Доротич, голова ВГО «Союз захисту підприємництва», виступаючи за збереження спрощеної системи оподаткування, зазначив, що запровадження РРО сприяє знищенню малого підприємництва. «Бізнес не стільки боїться касового апарата, скільки свавілля державних чиновників, які будуть контролювати зазначені операції», — зазначив він.

ВГО «Союз захисту підприємництва» також підтримує ідею скасування Закону України № 71 в частині запровадження обов’язкового застосування РРО і виступає за законопроект № 1718. У рамках плану «Б» С. Доротич вважає за доцільне створити робочу групу з напрацювання певного компромісу в питанні застосування касових апаратів, який потім можна буде запропонувати владі.

Олег Клімов, голова правління ГО «Всеукраїнської фармацевтичної палати», зазначив, що ситуація із застосуванням РРО в аптечних закладах виглядає трохи інакше. За його словами, частина аптек не має касових апаратів. Така форма реалізації лікарських засобів унеможливлює отримання інформації про операції, проведені ФОП у попередньому періоді. Тому з метою захисту прав споживачів і здійснення контролю за якістю лікарських засобів О. Клімов виступає за обов’язкове застосування РРО ФОП, які здійснюють реалізацію фармацевтичної продукції.

На переконання О. Клімова, також потребує врегулювання питання забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення населення сільської місцевості, де відсутні аптечні заклади та їх структурні підрозділи. У такому випадку, як правило, відпуск лікарських засобів відбувається через сільську лікарську амбулаторію, фельдшерсько-акушерські пункти, з якими аптекою укладено відповідний договір. На думку О. Клімова, з прийняттям закону щодо обов’язкового застосування РРО забезпечення населення сільської місцевості препаратами опиниться під загрозою. Тому він пропонує доповнити перелік випадків, у яких не застосовуються касові апарати, ще одним: «при реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення медичними працівниками в сільській місцевості через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, дільничні лікарні, амбулаторії, амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де відсутні аптечні заклади або їх структурні підрозділи.

Олена Пруднікова, голова Правління ГО «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація «ФармРада» (далі — ГО «ВОМФАФР»), також висловила схвалення щодо проекту закону № 1718. У той же час вона закликала присутніх підтримати законопроект, підготовлений експертами проекту USAID.

Також голова Правління ГО «ВОМФАФР» зауважила, що всі усвідомлюють те, що витратна частина запровадження РРО загрожує рентабельності та існуванню малого підприємництва (ФОП II групи спрощенців). Натомість, за її словами, юридичні особи за договорами з фельдшерсько-акушерськими пунктами намагаються отримати можливість реалізації лікарських засобів без застосування касових апаратів. При цьому рівень вимог до такої реалізації значно знижується: як до приміщень, так і до осіб, які будуть здійснювати реалізацію ліків. «Це не схоже на турботу про інтереси споживачів», — зауважила О. Пруднікова.

За підтримку ініціативи запровадження обов’язкового застосування РРО спрощенцями виступив Ігор Ланда, голова Комітету з роздрібної торгівлі ЄБА, генеральний директор «NOVUS Україна», і навів контраргументи, які зводяться до наступного. За його словами, на сьогодні 18 компаній здійснюють реалізацію касових апаратів, середня вартість яких 5–6 тис. грн. Застосування РРО дозволяє власнику бізнесу бачити реальну виручку за день і полегшить облік готівки. Він повідомив присутніх про ініціативу, яка знайшла підтримку в Міністерстві фінансів України і групі компаній «Фокстрот»: щоп’ятниці на базі навчального класу при одному з магазинів мережі для всіх бажаючих планується проведення навчання персоналу правилам поводження з касовими апаратами.

Наостанок К. Ляпіна зазначила, що Державною регуляторною службою України приймаються пропозиції та зауваження до розробленого експертами проекту USAID законопроекту. За її словами, ця ініціатива виступить предметом розгляду і дискусій Уряду.

Прим. ред. 2 червня О. Продан внесено доопрацьований законопроект № 1718, яким пропонується введення IV групи платників єдиного податку, до якої слід віднести ФОП з обсягом доходу від 3 до 20 млн грн., які повинні будуть застосовувати у своїй діяльності касові апарати. Платників єдиного податку II та III (ФОП) груп пропонується звільнити від обов’язкового застосування у своїй діяльності РРО.

Катерина Горбунова,
фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Микола 04.06.2015 9:59
Знову тільки розмови....Клімов представник маленької частини фармацевтів, а підігрує фіскалам.Касові апарати нічого не вирішують.Скільки касових апаратів у великих торговельних мережах та на АЗС, а обєми продажу "лівої" горілки, сигарет та пального дорівнюють державному бюджету.
Надежда 05.06.2015 11:39
У меня аптеки расположены в деревнях где численность населения от 1800 до 2200 человек. В основном это старики - пенсионеры. Что бы купить один аппарат за 6тыс. нужно работать без малого год. Так что выходит надо закрывать аптеки в деревнях. Другого выхода просто нет. Большое спасибо вам скажут старики.
карина 05.06.2015 1:34
правильно

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті