Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» направила лист в органи влади на підтримку ініціативи щодо скасування обов’язкового мінімального асортименту для аптек

03 Липня 2015 12:15 Поділитися

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» направила лист в органи влади на підтримку ініціативи щодо скасування обов’язкового мінімального асортименту для аптекЛист від 02.07.2015 року № 32

Міністерство охорони здоров’я України

Міністерство юстиції України

Державна регуляторна служба України

Від імені членів Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі – Асоціація) як першого в Україні професійного об’єднання понад 30 виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів звертаємося щодо громадського обговорення  проекту наказу МОЗ України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2011 року № 1000» (далі – проект наказу), опублікованого на офіційному веб-сайті МОЗ України 1 липня 2015 р.

Асоціація схвалює відповідну ініціативу МОЗ України та в цілому підтримує проект наказу в редакції, розміщеній на сайті МОЗ України 1 липня 2015 р., з огляду на наступне.

Нині чинний Обов’язковий мінімальний асортимент (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затверджений наказом МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.04.2012 р. за № 524/20837, було сформовано в період епідемії пташиного грипу, коли медичні вироби, що увійшли до переліку, були дефіцитними та мало доступними споживачам (пацієнтам), які їх потребували для своєчасного та всебічного забезпечення в лікувальних та профілактичних заходах.

Дані позиції медичних виробів структурно не класифіковані, що таким чином всю групу товарів, які увійшли до цього переліку, робить соціально-орієнтованими, а це не відповідає дійсності та вводить в оману пересічних громадян (в т.ч. пацієнтів закладів охорони здоров’я).

Наказ МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000 – це регуляторний акт, щодо якого необхідною є процедура відстеження результативності, передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308. Так, відповідно до пункту 2 Методики відстеження результативності регуляторного акта, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 11.03. 2004 р. № 308, стосовно регуляторного акта здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження у межах строків, установлених статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». З огляду на вищезазначене, Асоціацією листом від 22.12.2014 р. № 95 було подано до МОЗ України відповідний інформаційний запит, за результатами розгляду якого одержано відповідь відомства № 18.02-04/105/17/1721/ЗПІ-14 від 13.01.2015 р. У відповіді, зокрема, зазначено, що дії, спрямовані на актуалізацію обов’язкового асортименту, а також відстеження результативності регуляторного акта, яким затверджений цей асортимент, МОЗ України не здійснювалося.

Таким чином, можна констатувати, що чинний Обов’язковий мінімальний асортимент (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затверджений наказом МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000, є таким, що втратив свою актуальність та потребує скасування.

Додатково зазначаємо, що проект наказу було розроблено експертною робочою групою з питань удосконалення законодавства щодо обігу лікарських засобів МОЗ України, кількісний склад якої затверджено наказом МОЗ України від 25 червня 2015 р. № 390 (до складу групи входять два представники Асоціації).

Проект наказу було єдиноголосно підтримано учасниками робочої групи (в тому числі, пацієнтськими громадськими організаціями) на одному з її чергових засідань та рекомендовано до винесення на громадське обговорення та зовнішнє узгодження із зацікавленими органами центральної виконавчої влади. Про це свідчить протокол засідання, що ведеться в установленому порядку. Враховуючи вищезазначене, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», 

ПРОСИМО: 

1.    Міністерство охорони здоров’я України розпочати процедуру зовнішнього узгодження із заінтересованими органами центральної виконавчої влади проекту наказу. При цьому, просимо до супровідних документів долучати витяг з протоколу засідання відповідної експертної робочої групи.

2.    Міністерство юстиції України та Державну регуляторну службу України в цілому погодити проект наказу без зауважень.

Виконавчий директор Асоціації Дар’я Дорощук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті