Державна служба лікарських засобів. Перший рік діяльності

?

Приводом для зустрічі з заступником міністра охорони здоров’я — головою Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, Головним державним інспектором з контролю якості лікарських засобів Михайлом Пасічником стало повідомлення про його нагородження орденом «За заслуги» ІІ ступеня (Указ Президента України за № 1173/2004 від 5 жовтня 2004 р.). Проте керівник галузі говорив не про себе, за його словами, ця нагорода — відзнака колективу Державної служби.

Орден «За заслуги» ІІ ступеня вручив Михайлу Пасічнику міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв
Орден «За заслуги» ІІ ступеня вручив Михайлу Пасічнику міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв

— Прошов майже рік, коли Державна служба розпочала діяльність. Думаю, що за цей період відбулось дуже багато позитивних змін у нашій державі — економіці, суспільстві, зрештою, відповідно і на  фармацевтичному ринку України. Я мав можливість побувати в багатьох регіонах України, зустрітися з фармацевтичною громадськістю. Можу з впевненістю сказати, що фармацевтична галузь України має велике майбутнє вже тільки тому, що люди, які в ній працюють, — це справжні професіонали, сповнені відповідальності за здоров’я наших співвітчизників.

Рік що минув, ми, напевно довго згадуватимемо. Як можна забути тримісячне напруження навколо питання введення ПДВ на медикаменти! Спільними зусиллями цю проблему вирішили: не сповільнились темпи розвитку галузі, а головне — наші пацієнти продовжують купувати ліки за стабільними цінами. Не так давно вдалось вирішити і питання щодо ПДВ на ліки, які виготовляються в умовах аптеки. Завдяки зусиллям уряду, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби вдалось розв’язати проблему акцизу на спирт — з резервного фонду Кабінету Міністрів було виділено кошти для компенсації витрат виробникам, що також попередило можливе підвищення цін на  медикаменти. Таких прикладів досить багато.

Усі ми добре усвідомлюємо ступінь відповідальності, покладеної на нас державою. За досить короткий період Державній службі вдалось утвердитися в  статусі вищого регуляторного органу в сфері фармації, вона довела свою дієздатність. Я щасливий, оскільки впевнено можу сказати: Державна служба відбулась, з нею рахуються, її поважають. Професіоналізм, прозорість та відповідальність — це головні принципи діяльності служби.

Дуже важливим досягненням вважаю той факт, що нам вдалось сформувати команду спеціалістів. Штат Державної служби складає всього 47 осіб і на кожного працівника припадає велике навантаження. Сьогодні хочу висловити їм усім щиру подяку за професіоналізм, підтримку та терпіння. Без сумніву, нагорода Президента — це відзнака всього колективу Державної служби, так само, як нагородження десятків кращих фахівців з нагоди Дня фармацевтичного працівника є визнанням для усієї фармацевтичної галузі.

Хочу підкреслити, що вперше вдалось вирішити дуже важливу організаційну проблему: сьогодні всі підрозділи Державної служби працюють в одному приміщенні — за київською адресою — проспект Перемоги, 120. Окрім переваг внутрішньоорганізаційного характеру, це має позитивний вплив і на операторів ринку — усі свої питання вони можуть вирішувати, не витрачаючи зайвого часу, в одному місці.

На мою думку, сьогодні учасники фармацевтичного ринку стали більш толерантними, відкритими для діалогу, налаштованими на спільне вирішення проблем. Сьогодні не існує бар’єра між Державною службою та операторами ринку — ми робимо спільну справу, тому тільки тісна співпраця може стати запорукою досягнення конкретних результатів. Вже стали традиційними постійні зустрічі з фахівцями усіх ланок галузі: науковцями та освітянами, виробничниками та дистриб’юторами, працівниками аптек. Однією з форм діалогу стало постійне обговорення, в тому числі на сторінках спеціалізованої преси, проектів документів усіма зацікавленими сторонами. Завдяки постійному спілкуванню спеціалісти Державної служби «з перших вуст» отримують вичерпну інформацію про проблемні питання, мають змогу окреслити шляхи для прийняття відповідних рішень. Державна служба стоїть на захисті інтересів держави, в той же час вона спрямовує значні зусилля для забезпечення нормальної та ефективної роботи учасників ринку.

Послідовно вирішуючи проблеми, забезпечуючи прозорість процедур, Державна служба зробила, на мою думку, дуже важливий крок: демократизувала процедуру ліцензування оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами — форми відомостей про відповідність ліцензійним умовам ліцензіат заповнює самостійно. Ще одним прикладом прозорості роботи є діяльність Ліцензійної комісії Державної служби, до складу якої входять представники фахових громадських об’єднань. Важливим елементом, який сприяє відкритості роботи служби, є її сайт в мережі Інтернет. За час його функціонування зафіксовано понад 210 тис. відвідувань, що свідчить про ефективність такої форми висвітлення роботи Державної служби.

Також я гордий з того, що в Україні ефективно працює Інспекторат з належної виробничої та дистриб’юторської практики, який є структурним підрозділом Державної служби. Налагоджена система сертифікації українських підприємств на  відповідність вимогам GMP. Показовим є той факт, що сьогодні регуляторні органи країн СНД звертаються за досвідом організації такого підрозділу. Розвивається співпраця Державної служби з міжнародними організаціями та регуляторними органами країн близького та далекого зарубіжжя. Україну неодноразово відвідували представники ВООЗ, які позитивно оцінили створення та діяльність Державної служби як спеціально уповноваженого органу з регулювання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Прийнята до розгляду заявка України на членство в PIC/S та розпочата офіційна процедура вступу до цієї поважної організації. Українська делегація взяла участь у роботі XI Міжнародної конференції національних уповноважених органів з регулювання та контролю лікарських засобів.

Позитивним фактом, який хочу відзначити, є співпраця з Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів МОЗ України: проводяться спільні перевірки суб’єктів господарювання, триває спільна підготовка проектів документів. Налагодилися продуктивні робочі зв’язки і з Комітетом з контролю за наркотиками.

Перелік завдань, що стоять перед Державною службою, досить великий і охоплює практично всі ланки сфери обігу лікарських засобів, а основою діяльності завжди залишається захист інтересів українського пацієнта, забезпечення його доступними, ефективними, безпечними та якісними лікарськими засобами.

Користуючись нагодою, хочу подякувати всім, хто підтримував Державну службу в часи її становлення і розвитку, та запевнити, що ми налаштовані на співпрацю на  благо розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі.?n

Микола Холоденко, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті