Звернення членів ліквідаційної комісії Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Дніпропетровській  обл. до міністра охорони здоров’я України

Шановний пане міністре, звертаємося до Вас, як до посадової особи, котра несе повну відповідальність перед державою та КМУ за дотримання норм законодавства всіма підприємствами, що входять до структури МОЗ України.

Вами 6.10.2008 р. наказом № 226-о на виконан­ня Постанови КМУ від 10.09.2008 р. № 837 «Питання здійснення державного контро­лю якості лікарських засобів» розпочата ліквідація юридичної особи — Державної інспекції з конт­ролю якості лікарських засобів МОЗ України та територіальних державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

На виконання цього наказу головою ліквідаційної комісії та її членами, котрими ми являємося, були проведені необхідні заходи щодо ліквідації територіальної інспекції, яка повинна була закінчитися 10.12.2008 р. після складання ліквідаційного балансу (згідно з п. 8.9 зазначеного наказу).

У зв’язку з тим що 5.12.2008 р. набув чинності Указ Президента України № 1139/2008 «Про зупинення дій постанов КМУ від 10.09.2008 р. № 827 і № 837, від 17.10.2008 р. № 955 та від 19.11.2008 р. № 1022» (виданий на виконання постанови № 837) і тим, що вищим керівницт­вом довгий час не надавалися роз’яснення на наші звернення щодо подальших дій ліквідаційних комісій, ліквідація була зупинена наказом голови ліквідаційної комісії від 8.12.2008 р. № Р-35/1, з котрим були ознайомлені працівники нашої інспекції.

Державною інспекцією в Дніпропетровській обл. здійснювався державний контроль якості лікарських засобів згідно із затвердженим планом на IV квартал 2008 р. та паспортом бюджетної програми, невиконання якого призвело б до певних наслідків для відповідальних осіб інспекції, а потім — і на I квартал 2009 р., згідно із планом, затвердженим та погодженим 31.01.2009 р. заступником Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів.

До кінця 2008 р. заяв від працівників інспекції на звільнення за власним бажанням до її керівництва не надходило.

Після того як Вами, шановний пане міністре, наказом від 14.11.2008 р. № 7-о (з оригіналом або завіреною копією, як було у випадку з наказом № 226-о, нас не ознайомили) був замінений голова ліквідаційної комісії, він без попередження та відповідних розрахунків розпочав звільнення працівників.

Таким чином, сьогодні з порушенням ст. 116 КЗпП України та п. 8.6. наказу № 226-о, виданого Вами без проведення відповідних розрахунків та передачі голові ліквідаційної комісії документів для збереження з метою подальшої передачі в архів, було звільнено за ст. 40 п. 1 КЗпП України відповідальних за певні ланки роботи працівників, а саме:

  • К.М. Афанасьєву — члена ліквідаційної комісії, фахівця I категорії, організатора діловодства з обов’язками кадровика (наказ від 20.01.2009 р. № К-32). Ознайомлена з наказом 21.01.2009 р., трудову книжку отримала 23.01.2009 р. Розрахунки та виплати згідно зі встановленим порядком не проведені, документи не передані у зв’язку з тим, що новопризначений голова ліквідаційної комісії вимагав терміново покинути приміщення та особисто виводив за двері;
  • Т.Г. Литвиненкову — заступника голови ліквідаційної комісії, заступника начальника інспекції з контролю якості лікарських засобів в Дніпропетровській обл. (наказ від 20.01.2009 р. № К-32, без підпису про ознайомлення). Згідно із затвердженим положенням «Про територіальну інспекцію» заступники начальників територіальних інспекцій звільняються Головним державним інспектором України з контро­лю якості лікарських засобів або його заступником. Знаходячись на лікарняному з 21.01.2009 р. для отримання трудової книжки вона була викликана та отримала її 23.01.2009 р. Згідно зі встановленим порядком розрахунки та виплати не проведені, документи, які належать територіальній інспекції, не передані.
  • М.М. Заіку – головного фахівця — державного інспектора, інваліда II групи (наказ від 20.01.2009 р. № К-30). Ознайомлений з наказом 21.01.2009 р. без підпису про ознайомлення. Знаходячись на лікарняному трудову книжку отримав? 23.01.2009 р. для чого був викликаний. Розрахунки та виплати згідно зі встановленим порядком не проведені, документи не передані у зв’язку з тим, що голова ліквідаційної комісії вимагав терміново покинути приміщення;
  • Л.О. Бігдан — головного фахівця — державного інспектора (наказ від 20.01.2009 р.). У цей час вона перебувала у відпустці, і була відкликана з неї у спосіб, встановлений трудовим законодавством. З наказом не ознайомлена, розрахунки та виплати згідно зі встановленим порядком не проведені;
  • Ю.К. Литвиненкову — фахівця I категорії, бухгалтера (наказ від 20.01.2009 р. № К-33, з текстом якого ознайомлена 21.01.2009 р.), трудову книжку отримала 23.01.2009 р., розрахунки та виплати згідно зі встановленим порядком не проведені.

Вважаємо за необхідне повідомити Вам, шановний пане міністр, і про те, що на виконання п. 1 наказу, виданого Вами від 14.01.2009 р. № 8-о «Про виконання пункту 8.8. наказу МОЗ від 06.10.2008 р. № 226-о», спільним наказом від 14.01.2009 р. Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України та Державної інспекції з контро­лю якості лікарських засобів з порушенням п. 1 цього ж спільного наказу та з порушенням п. 1 наказу № 8-о, виданого Вами, організована комісія із представників новоствореної структури та працівників територіальної інспекції.

Дуже хвилює той факт, що згідно з п. 4 спільного наказу комісіям необхідно передати майно територіальним органам державної інспекції з контролю якості лікарських засобів котрими, згідно п. 8 Положення про Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 20.12.2008 р. № 1121 (набула чинності 30.12.2008 р.), є державні інспекції з контролю якості лікарських засобів в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а не ті, що зазначені в складі комісії — Дніпропетровська обласна державна інспекція з контролю якості лікарських засобів.

У зв’язку з вищевикладеним ми, як громадяни держави, права яких порушуються, та як члени ліквідаційної комісії, відповідальні особи, котрі нагороджені почесними грамотами та подяками МОЗ України, працюючі в системі державного контролю якості лікарських засобів майже 10 років, дуже занепокоєні тим, що відбувається:

  • працівників звільняють з порушенням норм законодавства, нехтуються гарантії їх права на працю, надані Конституцією України;
  • члени ліквідаційної комісії не можуть виконувати своїх обов’язків, бо їм забороняють знаходитися на території інспекції, яка ліквідує­ться, мотивуючи це тим, що вони звільнені (але ми б хотіли виконати процедуру до кінця і в жодному разі не відмовляємося від виконання відповідальних завдань, покладених на нас Вами);
  • планується передати майно невідомій структурі, котра не належить до органів державного контролю якості лікарських засобів, а це розцінюється нами як розкрадання державного майна;
  • у приміщенні територіальної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Дніпропетровській обл. знаходяться сторонні особи, тому ми вже не можемо нести відповідальності у випадку втрати необхідних документів чи матеріальних цінностей.

Тому ми як доброчесні, законослухняні громадяни, котрі вболівають за авторитет МОЗ України та особисто Ваш, пане міністре, з метою запобігання судовій тяганині, яка може лягти на плечі МОЗ, просимо Вас припинити ці порушення та надати відповідні вказівки голові ліквідаційної комісії Державної інспекції з контро­лю якості лікарських засобів в Дніпропетровській обл., а також іншим посадовим особам, які загострюють і без того дуже непросту ситуацію, що склалась в галузі фармації та системі держаного контролю якості лікарських засобів.

З повагою
члени ліквідаційної комісії та незаконно звільнені працівники?

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті