Олександра Павленко відзвітувала про свою роботу в МОЗ України

28 Квітня 2016 6:27 Поділитися
У зв’язку зі звільненням 27 квітня 2016 р. Олександри Павленко з посади першого заступника міністра охорони здоров’я України 28 квітня в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася звітна прес-конференція, під час якої екс-перший заступник міністра доповіла про власну роботу, проведену за час своєї каденції.

140001_12«Особисто я керувала в міністерстві нормотворчою роботою», — розпочала О. Павленко. Законотворча діяльність МОЗ України в напрямку реформування системи охорони здоров’я відбувалася за підтримки фахівців компанії Ernst & Young Україна, за що екс-чиновник подякувала особисто.

Законотворча діяльність Міністерства також відбувалася із залученням депутатського корпусу. Зокрема, серед проектів законів, підготовлених спеціалістами МОЗ України спільно з професійними асоціаціями, законопроекти щодо встановлення 7% ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби, а також щодо закріплення єдиного найменування виду страхування, а саме — страхування відповідальності спонсора на випадок заподіяння шкоди життю та здоров’ю суб’єктів дослідження (пацієнтів, здорових добровольців). За сприяння групи народних депутатів ці законопроекти зареєстровано у Верховній Раді України (реєстраційні № 3180 та 4036 відповідно) і підтримано Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Також народним депутатом Костянтином Яринічем подано до Верховної Ради України підготовлений МОЗ України пакет законопроектів щодо інвестиційної привабливості у сфері національного виробництва ліків та медичних виробів. «Це дуже серйозне спрощення митного оформлення, митних і податкових нарахувань для устаткування, яке буде ввозитися заводами для власного виробництва ліків і медичних виробів на території України», — прокоментувала законодавчу ініціативу О. Павленко.

«Хочу подякувати депутатам, які стояли поруч, не побоялися іти проти течії. Коли всі лили бруд, вони побачили світло, підійшли і підставили своє плече», — так екс-чиновник висловилася про членів профільного Комітету Верховної Ради України Ірину Сисоєнко, К. Яриніча та Сергія Березенка. Окремо вона подякувала колегам з юридичної спільноти — депутатам Вікторії Пташник, яка з готовністю висловлювала свої пропозиції як експерт у сфері антимонопольного законодавства, Олені Сотник. Подяку висловлено й народним депутатам Олегу Мусію та Олексію Кириченко.

Окремо О. Павленко відзначила діяльність експертної групи з дерегуляції фармацевтичного ринку України при МОЗ України, яка функціонує починаючи з кінця березня минулого року. До її складу входять фахівці фармацевтичного ринку, зокрема представники професійних асоціацій, які захищають інтереси виробників, імпортерів та суб’єктів, які займаються реалізаціє­ю лікарських засобів. За необхідності до роботи експертної групи залучаються спеціалісти Державної регуляторної служби України, Антимонопольного комітету України, Державної служби України з лікарських засобів, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», а також міжнародні експерти. З окремих питань до роботи залучаються представники ВООЗ, проекту «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (Systems for Improved Access to Pharmaceuticals and Services Program — SIAPS) та інших міжнародних установ.

За рік функціонування експертної групи вже є певні результати. Зокрема, за її сприяння та активної участі Міністерство затвердило ряд наказів, спрямованих на дерегуляцію і лібералізацію фармацевтичного ринку. Серед них — нова редакція Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення; нова редакція Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики тощо. Також скасовано мінімальний обов’язковий асортимент (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, який не виконував свою основну функцію, а лише ускладнював операційну діяльність аптек. Значно розширено Перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи.

«Експертна група опікувалася і, я так розумію, 2016 р. буде також присвячений створенню нового Національного переліку основних лікарських засобів», — продовжила О. Павленко. Робота над створенням нового переліку ведеться спільно з експертами ВООЗ і проекту SIAPS.

Окремо спікер зупинилася на пілотному проекті щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну (далі — пілотний проект). Для його запровадження вже прийнято ряд нормативно-правових актів. «Ми запровадили реєстр інсулінозалежних пацієнтів. Процес підключення лікарень тривав з кінця осені минулого року і завершився нещодавно. Почалося підключення до нього аптечних закладів», — зазначила О. Павленко і додала, що наразі це єдина група препаратів, яка буде проходити через систему реімбурсації. Екс-перший заступник міністра сподівається, що запровадження пілотного проекту сприятиме позбавленню корупційної складової, яка була присутня під час регіональних державних закупівель препаратів інсуліну.

Також наголошено на процесі підготовки Національної політики забезпечення лікарськими засобами, робота над якою ведеться з кінця минулого року в рамках 9 підгруп за різними напрямками, включаючи забезпечення доступності ліків, системи постачання, формування кадрових ресурсів тощо. До роботи також залучено експертів ВООЗ. Тричі в Міністерстві відбувалися робочі зустрічі місії ВООЗ з модераторами та підгрупами за тематичними напрямками. «Незрозуміло, хто надалі в міністерстві буде проводити цю роботу», — зазначила О. Павленко і висловила сподівання, що результатом буде прийнятий Урядом документ, який стане вектором, необхідним для подальшої планової роботи МОЗ України.

«Окрему особливу подяку хочу, щоб країна і медична спільнота сказали пану Квіташвілі за те, що він в 2015 р. запустив в країні основний, головний меседж — без реформи нічого не буде в цій країні», — наголосила О. Павленко.

Коментуючи прийняту постанову КМУ від 20.04.2016 р. № 312 «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів» щодо скорочення термінів реєстрації в Україні ліків, зареєстрованих компетентним органом США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади або ЄС, юрист зауважила, що даний документ буде працювати лише якщо буде прийнято відповідний законопроект щодо внесення змін до закону «Про лікарські засоби». Оскільки чинною редакцією цього закону передбачено спрощену реєстрацію лікарських засобів за вказаним переліком країн виключно для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів, онкологічних та рідкісних (орфанних) захворювань. Натомість у постанові КМУ № 312 мова йде про скорочення термінів реєстрації всіх без винятку препаратів, зареєстрованих у країнах з жорсткими регуляторними органами.

Користуючись нагодою, екс-перший заступник міністра звернулася до членів Уряду і Секретаріату Уряду з проханням дотримуватися Регламенту про Кабінет Міністрів України і законодавства про Уряд під час прийняття відповідних документів. «Інакше кожен ваш документ може мати ризик стати предметом оскарження в суді і, повірте, будуть об’єктивні підстави визнати їх нелегітимними», — наголосила вона.

О. Павленко резюмувала: «Взагалі вважаю, що ця країна потребуватиме юристів і вважаю, що в усі вищі ешелони влади мають зайти фахові практикуючі юристи, а також економісти — люди, які вміють управляти цією країною».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті